galéria megtekintése

Pintér nem cáfolt, hagyják letelepedni Magyarországon a bűnözőket is

9 komment


Fekete Gy. Attila

A letelepedési kötvényeket vásárlók ellenőrzésének mai gyakorlata alkalmatlan a biztonsági kockázatot jelentő személyek kiszűrésére - ez derül ki Molnár Zsolt szocialista képviselőnek abból a levélből, amit a belügyminisztertől kapott.

Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke azután tette fel írásbeli választ igénylő kérdését Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy a Magyar Nemzet kész tényként azt írta: bűnözők is vásároltak a letelepedési kötvényekből.

Példaként – de név említése nélkül – hoztak fel egy esetet, amikor úgy jutott magyarországi letelepedési engedélyhez egy korábban elítélt külföldi, hogy egy adóparadicsomként számon tartott államba bejelentkezett állandó lakosként, majd az ottani hatóságoktól beszerezte a letelepedéshez szükséges erkölcsi bizonyítványt.

Molnár egyebek között arra volt kíváncsi, hogy valóban megtörténhetett, illetve megtörténhet-e, hogy államkötvény-vásárlás fejében büntetett előéletű személyek is kaphatnak letelepedési engedélyt. Miképpen ellenőrzik a hatóságok, hogy a kötvényvásárló letelepedni vágyók nem jelentenek-e veszélyt a Magyarország közrendjére, közbiztonságára? Külön is rákérdezett arra, hogy a miniszter indít-e vizsgálatot a Magyar Nemezt cikkében megjelent információk tisztázása érdekében, illetve, hogy amennyiben megalapozottak a külföldi bűnözőkre vonatkozó sajtóértesülések, mit kíván tenni annak érdekében, hogy ők ne kaphassanak letelepedési engedélyt.

 

Pintér Sándor válaszában még csak közvetetten sem cáfolta, hogy kaptak vagy kaphattak-e kötvényvásárlás fejében bűnözők letelepedési engedélyt, amelynek birtokában aztán ellenőrzés nélkül utazhatnak az Európai Unión belül. Levelében szinte minden konkrét kérdést figyelmen kívül hagyott. Arra sem reagált, hogy szándékában áll-e kivizsgáltatni a Magyar Nemezt cikkében foglaltakat, és amennyiben azok igaznak bizonyulnak, milyen lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a jövőben pénzért se juthassanak rovott múltúak letelepedési engedélyhez.

Számolás egy kínai bankban. A letelepedés pénzkérdés
Pénzt számolnak egy kínai bankban. Elég ennyi a letelepedéshez?
China Daily / Reuters

– Finoman szólva sem kielégítő a miniszter úr válasza, ezért ezt a kérdést szükséges lesz újra napirendre venni a parlament nemzetbiztonsági bizottságban – mondta lapunknak Molnár.

Pintér levele szerint „a nemzeti letelepedési engedély iránti eljárásban a kérelmezőkkel (kötvényvásárlókkal) kapcsolatosan a vonatkozó jogszabályi rendelkezések által meghatározott ellenőrzésekre kerül sor, amelyben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal felkérésére részt vesz a rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ". A hatóságok megvizsgálják, hogy a kötvényvásárló szerepel-e a különböző bűnügyi nyilvántartásokba. Emellett információgyűjtést is végeznek, ám arról, hogy kik miről és hol, Pintér nem bocsátkozott részletekbe. Ezzel együtt a kötvényvásárlónak magának is igazolni kell egy hat hónapnál nemrégebbi okirattal, hogy büntetlen előéletű, és meg kell adnia a Magyarországra érkezése előtti külföldi lakóhelyt, valamint állandó, illetve szokásos tartózkodási helyének az adatait.

Molnár szerint Pintér válaszlevele azt a gyanút erősíti, hogy az ellenőrzés meglehetősen sematikus, jószerivel bárki megkaphatja a letelepedési engedélyt, aki nem szerepel az Interpol vagy az Europol körözési listáján, és persze, ha vásárolt legalább 300 ezer euró értékben letelepedési államkötvényt. Szerinte azonban ennél mélyebb ellenőrzésre volna szükség. Még mielőtt valamelyik uniós tagállam hatósága találna bizonyítékot arra, hogy harmadik országbeli bűnözők magyar letelepedési engedéllyel jutottak be Európába és követtek el bűncselekményeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.