Nézze meg, milyen választókerületet rajzolt a Fidesz Önnek!

Kisebb parlamenthez nagyobb egyéni körzet kell – szól a matematikai képlet. A Fidesz által beadott törvény alapján a térinformatikával foglalkozó GeoX elkészítette az ország új választókerületi térképét, ha már a jogszabályalkotónak ez nem fért bele az idejébe. A Népszabadság grafikáján kinagyíthatja az ország megyéit, és továbbléphet Budapest kormánypárti felosztására.

A gombhoz varrták a kabátot – így jellemezte számos választási szakértő a Fidesz–KDNP új választójogi törvényét; a kormányzópártok ugyanis – figyelmen kívül hagyva minden előzetes észrevételt – a kétszáz fő alá csökkentett parlamenti létszámhoz alkottak új szabályrendszert, nem pedig egy új és jobb szabályrendszer alapján alakították ki az új képviselői létszámot.

A Fidesz–KDNP által benyújtott új törvénycsomag alapján 199 fős lesz az új Országgyűlés (a páratlan szám arra jó, hogy fele-fele arány kialakulása ne okozhasson patthelyzetet), ebből 106-ot egyéni választókörzetben, 93-at pedig listáról választanak meg.

Az új rendszerhez át kellett rajzolni a választókörzeteket is. A törvényalkotóknak figyelembe kellett venni, hogy a körzetek területileg egységesek legyenek, ne nyúljanak át a megyehatárokon és lakossági létszámában se legyen aránytalan; ahogyan azt a Velencei Bizottság ajánlása is tartalmazza. Tény, hogy a még hatályos rendszer szerint a veszprémi 6-os körzetben például 26 ezer ember dönt egy mandátumról, míg a Pest megyei 12-esben 74 ezer. Ez pedig túlzottan aránytalan.

Az egyéni körzethatárok kijelölésének gyakorlatára eltérő nemzetközi példák vannak. Lengyelországban és Litvániában például minden választás előtt felülvizsgálják a határokat, Írországban pedig a népszámlálásokhoz kötik az ellenőrzést és szükség esetén a módosítást. Nagy-Britanniában körzetrajzoló bizottságok (Boundary Commission) vizsgálják felül rendszeresen a választási térképet. A négytagú testületet a parlamentek alsóházának elnöke vezeti (Angliában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is), de irányító szerepe formális csupán. Az alelnök általában a legfelsőbb bíróság vezetője, két tagja pedig jogászok, vagy alkotmánybírók szoktak lenni. Utóbbiak semmilyen módon nem kötődhetnek a pártpolitikához.

Nálunk a kormányzópártok szakemberei rajzolták meg az új körzethatárokat, amelyek helyenként kifejezetten a Fidesz–KDNP pártszövetségnek kedveznek; egyes számítások szerint ezekkel a határokkal és választási rendszerrel (például a győztes kompenzálásával) még a 2006-os választásokat is a Fidesz nyerte volna.

A Népszabadság által most közölt grafika segítségével bárki megnézheti az új körzethatárokat és azok helyenként meglehetősen furcsa elhelyezkedését.

Szavaznak a II. kerületben - 2014-től már sok óbudai lakossal lehetnek összeboronálva
II. kerület választás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.