Nézze meg, milyen magánkórházat építhet Erdélyben a magyar kormány

Június elsején Csűry István, Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke Budapesten járt és tárgyalt Zombor Gábor egészségügyi államtitkárral a Nagyváradon épülő kórház megvalósításának lehetőségeiről – számol be az Erdély Online portál. Ugyanitt a tervezett kórház látványterve is látható. A találkozó részleteiről és a tervezett új intézményről maga a püspök beszélt a lapnak.

A beszélgetésből kiderül, hogy a csaknem ötmilliárdos beruházáshoz 3 milliárd forintos támogatást várnak a magyar kormánytól. Csűry István nyilatkozata szerint „megvásároltak egy 3,5 hektáros telket Nagyvárad határában a Szatmárnémeti felé vezető országúton a REAL bevásárlóközponttal szemben. Megvan a látvány-, és a megvalósíthatósági tervük is. Mint mondta: „ha az egészségügyi szakma nem talál kivetnivalót benne, akkor a szükséges engedélyek beszerzése után azonnal lehet kezdeni az építkezést. A legjelentősebb előrehaladás pedig az volt, hogy június 1-jén, hétfőn fogadott bennünket Zombor Gábor magyar egészségügyi államtitkár, akivel beszéltünk erről a tervről.”

Forrás: Erdély Online

A megbeszélésről szólva Csűry István elmondta: „Átadtuk az államtitkárnak a látványtervet és egy vaskos, ötszáz oldalas megvalósíthatósági tervkivonatot, amelyben szerepel az, hogy milyen egészségügyi szolgáltatások hiányoznak innen, mit kellene erősíteni, emellett egy sor statisztika is bele van foglalva.

A kórház ügye más államtitkárságokon már felmerült, de most került az egészségügy minisztériumhoz, és az államtitkár úr azt ígérte, hogy szakemberek nézik át az anyagot, hogy lássák, mit lehet tenni, és azt is megvizsgálják, hogy a két ország törvénykezésében mi az, ami elősegíti, és mi az, ami nehezíti ennek a kórháznak a létrehozását. Azt Magyarországon is elismerik, hogy Romániának igen fejlett, korszerű egészségügyi törvénye van, csak a törvény betartásával van gond.”

A romániai kórház építésével kapcsolatos kérdéseinkre az egészségügyért felelős államtitkárság csak annyit válaszolt, hogy nagyváradi református közösség kérése és javaslata nyomán megkezdődött a kormányzati gondolkodás egy erdélyi kórház építéséről, amely a határon túli magyarok egészségügyi ellátását is segítené. A magyar állam finanszírozási támogatásával létesülő romániai kórház terve már évekkel ezelőtt is felvetődött. Egyelőre a terv előkészítése zajlik, a szakmai elvekről és a szakmai megalapozottságról egyeztetések történnek. Arra, hogy pontosan milyen költségvetésből, mekkora állami szerepvállalással, hol és milyen kapacitással épülhet fel a kórház, az év második felében tudnak válaszolni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.