galéria megtekintése

Egy napig sem bírt magával a kis mohó Fidelitas-vezér

47 komment


Doros Judit

A Fidelitas helyi elnökét nevezte ki az Agria Film Kft. ügyvezetőjévé a jobboldali többségű egri önkormányzat, noha Berényi Tamásnak sem szakirányú végzettsége, sem vezetői gyakorlata nincs. Az új főnök túl hamar vette át a hatalmat. Egy nappal azelőtt küldött ki egy, a mozival kapcsolatos sajtótájékoztatóra szóló meghívót, mint hogy a közgyűlés döntött volna a személyéről.

Az egri belvárosban működő patinás Uránia és a helyi plázában helyet kapó Agria multiplexmozi az egri önkormányzat tulajdonában lévő Agria Film kft.-hez tartozik, amelyet évtizedek óta Kiss Lajos, elismert szakember vezetett. Igaz, öt éve nyugdíjba vonult, de megbízással továbbra is posztján maradt, mígnem az idén jelezte, szeretné átadni a stafétabotot.

Az egri mozi, amelyben sokszor vetítenek
Az egri mozi, amelyben sokszor vetítenek
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az egri városvezetés nem sokáig castingolt. Hamar elterjedt a hír, hogy Berényi Tamásnak, a politikailag megbízható ifjú titánnak, a Fidelitas helyi elnökének szánják a feladatot. Az Egriügyek.hu hírportál hozta nyilvánosságra azt a szerződést, amelyet az egri polgármesteri hivatal kötött a NEON PRODUKCIÓ Szolgáltató és Kereskedelmi Kft-vel, hogy 200 ezer forintos megbízási díjért világítsa át a két mozit üzemeltető céget. Érdekesség, hogy a Neon egyik ügyvezetője Berényi, a másik pedig az a Csóll Péter, akinek maklári csokigyárát az idén nyáron maga Orbán Viktor avatta fel.

 

Az átvilágítási megbízással a Fidelitas vezetője úgy jutott információkhoz a két mozi működéséről, hogy azért még fizetett is neki a város. Az ellenzék képviselői hiába kifogásolták, hogy külső cégre bízták a munkát, miközben az Agria Kft-nek van felügyelőbizottsága, a városnak pedig belső ellenőre.

A produkciós irodához hasonló nevű NEON kulturális egyesület – melynek Berényi Tamás (becenevén „Beta") is tagja – ugyancsak kitüntetett figyelmet kapott az egri városházától, amely az idén engedélyezte a szervezetnek a bezárt egri kertmozi újranyitását, s másfél millió forinttal meg is támogatta annak működését. A „neonosok" másik rendezvényének, a Feszt!Eger-nek pedig – a helyi nagyságrendekhez képest – egyenesen gigatámogatást nyújtott az egri önkormányzat. Miközben a Kaláka Fesztivál 6 milliót, a Bikavér Ünnep négymilliót kapott, addig a könnyűzenei fesztiválnak tizenöt millió forintot juttattak.

Az egri mozikat működtető kft. ügyvezető igazgatói posztjára nem írtak ki pályázatot és a döntést zárt ülésen hozták meg.

Az ellenzéki képviselők javaslatát, miszerint az ügyvezetői pozíciót csak pályázati úton és megfelelő szakmai végzettség birtokában lehessen betölteni, a fideszes többség egyhangúlag elutasította.

Mirkóczki Zita szocialista képviselő, az Agria Film Kft. felügyelőbizottságának vezetője és az egyik tag, az LMP-s Komlósi Csaba a döntést követően lemondott a posztjáról. Azt mondták, többször kérték, de nem kaptak a jövő évre vonatkozó üzleti tervet az új ügyvezetőtől, így nem látják garantáltnak a kft. működését.

A huszonhat éves új igazgató – aki honlapja szerint többszörös menedzser, hiszen „az Egri Kertmozi general managere, a Tatratea Hungary marketing managere, a Jump for the Sound és a Neon Egyesület program managere, designer és az egri Fidelitas elnöke" – Habis László polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatót a mozi ügyben.

„Az Agria Film Kft. új ügyvezetőjének bemutatása, a cég szakmai terve és a mozi megújulása" című sajtómeghívót maga Berényi küldte körbe, egy nappal azelőtt, hogy megválasztották volna a posztra.

Az ellenzék szerint ez is azt igazolja, hogy az állás le volt zsírozva, s ez az ügy is jól mutatja, hogy miként országosan, úgy Egerben is „az ilyen és ehhez hasonló pozíciókat politikai zsákmánynak, hűbérbirtoknak tekinti a Fidesz, ahová a párt kádereit, hű embereit ültetik".

A sajtótájékoztatón az új ügyvezető arról beszélt, ismert színészeket szeretne bevonni a jegyértékesítésbe, átalakítaná a büfét fiatalokat vonzó kávézóvá, ahol városi rendezvények is helyet kapnának. Felújítaná a mozihoz tartozó pinceklubot, ahol próbaterem működne, s folytatná az Aranykorúak matinéját. A polgármester az ügyvezetőt ért kritikákra úgy reagált, Berényi Tamás számos alkalommal bizonyította rátermettségét, üzleti tehetségét, s az Uránia mozival kapcsolatos tervei, elképzelései is bizonyítják: ő a megfelelő választás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.