Névvita áldozatává válhat egy miskolci gimnázium igazgatója

Viselheti-e egy gimnázium egy „ismeretlen kommunista újságíró” nevét – erről folyik a vita a miskolci önkormányzatban, amelynek áldozatául eshet az intézményt tizenöt éve vezető igazgató.

A Földes Ferenc Gimnázium öregdiákjainak egyesülete békés civil demonstrációt szervez Miskolcon, a Városház téren szerda 17 órától – jelentette be az Észak Online híradása szerint az egyesület vasárnap hivatalosan is.

A rendezvény célja, hogy a város közgyűlése – az önkormányzat oktatási bizottságának javaslata ellenére – nevezze ki a gimnázium igazgatójává Veres Pált, akit az intézmény diákjai, pedagógusai, alkalmazottai, illetve a szülők is egyhangúlag támogatnak.

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatójának, az intézményt 15 éve vezető Veres Pálnak idén járt le a megbízatása. A tulajdonos önkormányzat tavasszal pályázatot írt ki, amelyre Veres és egy olyan pedagógus pályázott, aki később – támogatottság hiányában – visszalépett.

Ennek ellenére az önkormányzat fideszes többsége júniusi testületi ülésén nem nevezte ki igazgatóvá az így már egyedüliként pályázó Veres Pált, arra hivatkozva, hogy az elmúlt időszakban esett az oktatás színvonala.

Közben viszont kiderült, a Földes idén is kiváló minősítést kapott a Köznevelés című oktatási szaklaptól. A Magyarországon működő 355 gimnázium közül csupán 36 érdemelte ki ezt a címet, s ebből mindössze kettő található Borsod-Abaúj-Zemplénben.

Így többek szerint a kormányoldal csak kifogásokat keres. Veres Pál tényleges „bűne” pedig az lehet, hogy tavaly nem volt hajlandó támogatni a városvezetés iskolaátnevezési ötletét, sőt, az ez ellen szervezkedő jelenlegi és egykori diákok mellé állt. Akkor össze is gyűlt közel negyvenezer tiltakozó aláírás, így a fideszes városvezetés nem merte megkockáztatni a névváltoztatást. 

Nyáron az önkormányzat új pályázatot írt ki, arra Veres Pál ismét jelentkezett. Rajta kívül pályázott még Dávid Enikő is, aki jelenleg a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskolában dolgozik, s ott történelem, ének-zene szakos tanár.

A pályázatokat – a szokásoknak és a törvényeknek megfelelően – a diákok, a pedagógusok, az intézmény dolgozói és a szülők ezúttal is értékelték. Egyhangúlag Veres Pált és pályázatát támogatták, miközben a pedagógusok és az alkalmazotti kör is Dávid Enikőt még el is utasította.

Ehhez képest a Fidesz-KDNP-s többségű oktatási bizottság szeptember 20-án azt javasolta, hogy a szeptember 27-i közgyűlés most se válasszon igazgatót az intézmény élére, a döntést az állam hozza majd meg, hiszen január 1-jével már nem Miskolc lesz az intézmény fenntartója (ezzel tulajdonképpen azt is sugallták, hogy Miskolc nem kívánja visszakérni az intézményt az államtól, noha a törvény szerint erre lehetősége lenne).

Közben politikai PR-akciót indított a fideszes városvezetés annak érdekében, hogy felelősségük ebben az ügyben minél kisebbnek tűnjék. Többször is sugallták, hogy a Veres Pál mellett kiálló pedagógusok és dolgozók az egyébként ellenzéki MSZP-frakció néhány tagjának „nyomására" támogatták Verest és pályázatát.

Az MSZP-frakció néhány tagja ugyanis – élve képviselői jogával – elment az értekezletekre, meghallgatta a jelölteket, valamint a pedagógusok, a dolgozók állásfoglalását. Közülük azonban senki sem szólalt fel, nem mondott semmiféle véleményt vagy kortesbeszédet. Ezt nevezi a kormányoldal nyomásgyakorlásnak. Ők viszont még az előkészítő bizottság meghívása ellenére sem mentek el tájékozódni.

A fideszes képviselők ennek ellenére szidják az MSZP-seket, azt állítva, semmi keresnivalójuk nem volt a tanácskozásokon. A szocialistákat elítélő PR-akció részét képezte egy civil szervezet nevében kiadott közlemény is. Noha azt a Pápay Sándor Oktatási, Pedagógi Műhely nevében tették közzé, a kapcsolatokról sokat sejtet, hogy a közleményt jegyző koordinátor, Óváriné Balajti Zsuzsanna korábban fideszes önkormányzati képviselő, oktatási bizottsági elnök volt, jelenleg pedig az önkormányzat városgazdálkodási és -üzemeltetési bizottságának Fidesz által delegált tagja.

Ha az önkormányzat csütörtökön sem hoz döntést, a jelenlegi megbízott igazgató, Fazekas Róbert, a korábbi helyettes vezetheti tovább az iskolát. Ő a jogszabályok értelmében egy évig töltheti be ezt a tisztséget.

Hogyan hívják?

A névváltoztatás ügyében a miskolci közgyűlésben képviselettel rendelkező pártok már korábban kifejtették álláspontjukat.

Fidesz

A Földes Ferenc név megváltoztatását támogathatónak tartjuk. Ez egy régi civil kezdeményezés, ami arra irányul, hogy a magyar történelemben ismeretlen, kommunista újságíró neve helyett, ez a patinás gimnázium hosszú idő után újra egy patinás nevet viseljen, Széchenyi Istvánét. Fontosnak tartjuk, hogy a hatályos miniszteri rendelet is a kiemelkedő tevékenysége alapján ismertté vált személy nevét jelöli meg első soron a névhasználat szabályozása során.

Dr. Kiss János

frakcióvezető

KDNP

A Széchenyi ’56 Emlékbizottság a Széchenyi név újrafelvételéért 1990-től küzd. Ezt a kérésüket mindig is jó néven vettem, támogattam. Nagy mulasztásnak tartom, hogy erről csak most, 2011-ben beszélünk, hiszen már a 90-es évek elején dönteni kellett volna a névváltoztatásról. Azért is, mert az 1950-es évek elején, a Rákosi-diktatúra éveiben kényszerítették rá, miniszteri utasítással, az iskolára, hogy vegye fel Földes Ferenc nevét. A KDNP támogatja a névváltoztatást, melynek már 1990-91-ben meg kellett volna történnie.

Molnár Péter

frakcióvezető

MSZP

Értelmetlennek tartom a névváltoztatást, úgy is, mint régi földeses diák. A gimnázium ezen a néven vált az ország egyik legjobb, leghíresebb, legismertebb középiskolájává. Nem beszélve arról, hogy Széchenyi Gimnáziumból nagyon sok van az országban. Véleményem szerint a névváltoztatás egy pótcselekvés a városvezetés részéről, azért, hogy az érdemi kérdésekkel addig se kelljen foglalkozniuk. Arra kellene például megoldást találniuk, hogy a Földesben és más intézményekben ne legyen szükség megszorító intézkedések bevezetésére.

Dr. Simon Gábor

frakcióvezető

Jobbik

A Jobbik frakciója a leghatározottabban támogatja a Földes Ferenc nevét viselő iskola átnevezését Széchenyi István Gimnáziumra. Nem értjük, hogy fordulhat elő az, hogy a „rendszerváltás” után húsz évvel Miskolc belvárosában egy országos hírű oktatási intézmény még mindig egy kommunista ideológus nevét hirdeti. Széchenyi a legnagyobb magyar volt, a Magyar Tudományos Akadémia alapítója, a Batthyány-kormány minisztere. Földes Ferenc a százmillió halálos áldozatot követelő kommunizmus élharcosa. Semmi keresni valója nincs Miskolc életében.

Szegedi Márton

frakcióvezető

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.