galéria megtekintése

Nevetve rázta le az átvert gazdákat a fideszes képviselő

8 komment


Kácsor Zsolt

Az állami legelőkre kiírt földpályázat vesztes gazdái ma fölkeresték a berettyóújfalui képviselői irodájában Vitányi István fideszes honatyát, mert úgy érezték, hogy a kormánypárti politikus az elmúlt egy évben nem állt ki mellettük.

Hiszen pontosan egy éve derült ki, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park által lebonyolított pályázaton a helyi gazdák szerint súlyos visszaélések történtek, és azóta senki sem orvosolta a problémát. Több településen elvitték a földet a helybéliek elől az "idegenek", s a csalódott gazdák az eredmények alapján arra gyanakodnak, hogy jól szervezett csalássorozat történhetett: egy beazonosítható baráti kör előre leosztott magának bizonyos területeket. Azt várták volna az immár tizenhét éve a Parlamentben ülő Vitányitól, hogy szívvel-lélekkel a vesztesek mellé áll.

Vitányi (jobbra) és a gazdákNépszabad
Vitányi (jobbra) és a gazdák. Nála följebb
Konyhás István / Népszabadság

A honatya fogadóóráján öt gazdálkodó jelent meg, elkísérte őket Gőgös Zoltán szocialista politikus is, aki részletesen elmagyarázta Vitányinak, hogy a pályázatokkal mi a baj. A fideszes képviselő nyitottnak és készségesnek tűnt, sűrűn bólogatott a panaszáradat hallatán, olykor a fejét csóválta, egyszer-kétszer hitetlenkedve fölnevetett. Mavranyi Zsigmond berettyóújfalui gazda elpanaszolta neki, hogy több száz állatot nincs hová hajtania, mert mások nyerték el a legelőt, amit csaknem húsz évig bérelt.

 

Fábián Zoltán váncsodi gazda ezután azt mondta neki, hogy hatszáz birkával maradt legelő nélkül, mert Váncsodon a földek felét "idegenek" vitték el. Ezt meg kell oldani, s javasolta, hogy függesszék föl a pályázati eljárás eredményét.

Szilágyi László hortobágyi gazdától Vitányi megtudhatta, hogy a férfi 330 szarvasmarhával és 550 birkával vesztett. Szilágyi kérte, hogy szigorúbban ellenőrizzék a győzteseket, mert sokan csak a földre utaztak, nincs elég állatuk, így egyetlen nyájat sétáltatnak ide-oda több legelő között, hogy megtévesszék az ellenőröket.

Vitányi közölte, hogy az ő lelkiismerete tiszta, hiszen két fideszes honatyával közösen Orbán Viktor figyelmét is fölhívták a problémára. - Nála följebb nem tudok menni - mondta, és föltette a kezét. - Én mindent megtettem, ami egy képviselőtől telik. A miniszterelnök el is rendelte a KEHI-vizsgálatot!

Egy sort sem jegyzetelt, de meglepődött
Egy sort sem jegyzetelt, de meglepődött
Konyhás István / Népszabadság

Amikor Gőgös levezette neki, hogy szervezetten történhettek a visszaélések, Vitányi visszavágott: - Bűbájos, amit mondasz, Zoli, de pont ti adtatok tízezer hektárt a Hortobágyon Forgács Barnának.

A képviselőnek a félórásra sikeredett fogadóóra során ez volt az egyetlen érdemi megjegyzése. Amúgy azt kérte a gazdáktól, hogy jövő hétfőre írják össze neki, hogy ki és mennyi állattal maradt legelő nélkül.

- Ööö... de hát ezt már tavaly összeírtuk nektek - mondta zavartan Mavranyi. - Jövő héten ülésezik a frakció, majd elővezetem a témát - ígérte meg Vitányi.

A kedélyes hangulatú fogadóóra végeztével figyelmeztettük Vitányit, hogy a megbeszélés során egy sort sem jegyzetelt. Elhangzott a gazdáktól több javaslat, ő viszont egyiket sem írta föl.

A képviselőt láthatólag meglepte a megjegyzésünk, de kivágta magát, azt mondta, hogy több javaslat már nem aktuális, és amire kell, emlékezni fog. Kíváncsiak leszünk az eredményre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.