Ezzel az akcióval bontanák le Orbán rendszerét

„A változás négy aláírással kezdődik!” – ezzel a szlogennel nyitják meg a civilek a rendszerbontónak szánt népszavazás aláírásgyűjtő kampányát szombaton. Az eredetileg 28-ból mindössze négy kérdés ment át, és ha sikerül elérni, hogy a referendumot kitűzzék, például a tankötelezettség korhatárának emeléséről és a rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetéséről szavazhatunk.
Megkezdik a civilek az aláírásgyűjtést a március 15-én rendszerbontónak meghirdetett népszavazás kiírása érdekében. Szombat délelőtt a budapesti Madách téren dördül el a startpisztoly, de Miskolcon, Debrecenben, Győrött, Mezőhegyesen, Egerben, Nyíregyházán, Kecskeméten és Szombathelyen is várják a támogatókat. A kampány hétfőtől több más helyszínen folytatódik.

Az Új Magyar Köztársaság Egyesület két ütemben összesen 28 aláírásgyűjtő ívet terjesztett be hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottság elé, de a kérdések többségét a testület, majd jogorvoslati eljárásban a Kúria is elutasította. Egyébként éppen a legütősebb témák – például az elkerülő utakon bevezetett útdíj, a politikusfeleségek vagyonnyilatkozatának nyilvánossága, az ügynökakták ügye – estek ki. Három esetben még nincs jogerős határozat, de a civilek úgy döntöttek, hogy azt már nem várják meg.

Így maradt négy kérdés: a tankötelezettség korhatárának 18 évre emelése, a rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetése, a nyugdíjban részesülő képviselők nyugellátásnak szüneteltetése, illetve a kötelező kamarai tagdíj eltörlése. Ahhoz, hogy a népszavazást kiírják, októberig kétszázezer érvényes aláírást kell összegyűjteni, és a referendum akkor lesz eredményes, ha azon a választásra jogosultak több mint fele – ami a határontúliakkal együtt 4,1-4,2 millió embert jelent – részt vesz.

Hogy ezekkel a témákkal meg lehet-e mozgatni a fél országot, egyelőre nemigen tudja senki. A szervezők azonban úgy vélik, aki szavazni fog, nem elsősorban a konkrét kérdésekről dönt, hanem az Orbán-kormány eddigi teljesítményéről nyilvánít véleményt. Az aláírásgyűjtés kapcsán is azt hangsúlyozzák, hogy aki támogatja a kezdeményezést, azt üzeni a kabinetnek, hogy tagjainak felelősséget kell viselniük a tetteikért, „elég volt a tolvajkodásból, a jogfosztásból, a megalázásból, a muszkavezetőkből”.

Az aláírásgyűjtő íveket a nyomda már kiszállította, és az egyesület készen áll a munkára – közölte Vajda Zoltán ügyvivő. Az ívek egy tonnát nyomnak, s ha a lapjait kiterítenék egymás mellé, több mint egy hektárra lenne szükség, ha pedig azokat egymás tetejére tennék, húsz méter magas papírhegy keletkeznék.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.