galéria megtekintése

Orbán kiadta az aljas parancsot, egész Magyarországra rászabadítják a rettegést

A plakátokon még féligazságokkal próbálta a Fidesz mozgósítani a szavazókat, mostanra a nyers fenyegetés az egyetlen eszközük.

Az Orbán-tábor nincs négymilliós, azaz az érvényes népszavazáshoz sulykolni kell „a feministáknak, a homoszexuálisoknak és hogy is mondjam, a zsidóságnak és az ateistáknak is, hogy ha bejön az iszlám, nekik végük" – ezt mondta nemrég a közrá­dióban az Orbán Viktor szűk környezetéhez közel álló történész, Tőkéczki László. Információink szerint a miniszterelnök ennyire konkrétan nem kérte riogatásra a választókerületi elnököket a számukra tartott eligazításon, de azt egyik forrásunk már a központi felkészítés hozadékának nevezte, hogy Szabó Tamás fideszes jászberényi polgármester „roma polgártársait" azzal ijesztgette, hogy a bevándorlók elveszik tőlük a segélyt.

Csöbör Katalin, a Fidesz országgyűlési képviselője Miskolcon mesélt a rossz döntés következményeiről
Csöbör Katalin, a Fidesz országgyűlési képviselője Miskolcon mesélt a rossz döntés következményeiről
Vajda János / MTI

A miniszterelnök mindenképpen érvényes népszavazást akar október 2-án, ehhez pedig a választásra jogosultak 50 százalékánál nagyobb arányú részvételre van szükség. Orbán céljai elérése érdekében totális mozgósítást vár Kubatov Gábor pártigazgatótól és a választókerületi elnököktől. A héten be is indultak a fideszes fórumok, és ezeken a politikusok nem is válogatnak az eszközökben.

 

Kormányzati olvasatban az érvényes népszavazásnak más az akusztikája Brüsszelben. Az agytröszt szerint ez adhatna Orbánnak megkérdőjelezhetetlen politikai felhatalmazást. Másrészt a „történelmi" referendum már a 2018-as kampány része – mondták lapunknak fideszes politikusok. Ezért kell az indulatokat a végletekig felkorbácsolni.

A kormányzati kampány-forgatókönyvet írók emlékeznek a 2001-es Orbán–Nastase-megállapodás aláírása utáni „idegességre” a társadalomban, azok után, hogy a szocialisták 23 millió román munkavállaló beözönlésével riogattak. Választókerületi elnökök elmondása alapján Orbánék hatásos fegyvernek tekintik a félelemkeltést, a fórumokon is kulcsszóként kell használni a személyes és az egzisztenciális biztonságot is, amikor százezres, milliós bevándorlási hullámmal riogatnak.

A Fidesz szerint a migránsok…

► 1. Elpusztítják a keresztény Európát.

► 2. Zaklatják és megerőszakolják a nőket.

► 3. Bűnöznek és potenciálisan gyilkos terroristák.

► 4. Nem akarnak integrálódni, párhuzamos társadalmakban élnek no go zónákban.

► 5. Kiszorítják az európaiakat Európából, mert szaporábbak.

► 6. Brüsszel és Berlin által megtévesztett emberek, akik meghívásra jönnek.

► 7. Kifejezetten jómódúak, rengeteg pénzzel, drága okostelefonokkal.

► 8. Potenciális baloldali szavazók, ezért is akarják a baloldaliak betelepíteni őket.

► 9. Túlnyomórészt iszlám fundamentalisták, akik nem a békét, hanem a háborút hirdetik.

► 10. Elveszik a cigányok elől a segélyt.

A fórumok alapján egyértelmű: a fideszesek sorvezetőnek kapták, hogy a legkülönfélébb választói csoportok – a kormánypropaganda által több mint egy éve építgetett – félelmeire kell játszaniuk, hogy a lehető legmagasabb szintre tornásszák fel az október 2-i részvételt. A fórumokon a „migránsveszély” minden toposzát előhúzzák: bűnözés, erőszak, no go zónák, iszlám fundamentalisták, terrorakciók. Az ezt hallgató fideszeseket pedig arra kérik, terjesszék az igét kevésbé elkötelezett ismerőseik között. Ez azért válhat be, mert minden közvélemény-kutatás szerint a nem kormánypárti szavazók között is sokan egyetértenek ebben a kérdésben a kormánnyal, így rajtuk múlhat a népszavazás érvényessége.

Határozott riogatás markáns ellenvéleménnyel
Határozott riogatás markáns ellenvéleménnyel
Földi Imre / Népszabadság

– A kvótanépszavazás kezdettől fogva sajátos mobilizációs küzdelem volt – mondta Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. – Nem azt kell a kormányoldalnak elérnie, hogy az emberek ne szeressék a menekülteket, hiszen eleve nem szeretik, hanem hogy annyira ne szeressék őket, hogy el is menjenek szavazni. Ezt pedig akkor érik el, ha minél nagyobb tétet tudnak adni a népszavazásnak. Ha azt üzenik, az otthon maradás esetén menekültek tömegei árasztják el az országot.

Kijátszott cigánykártya

Köszönettel vennénk, ha a politikusok nem próbálnák meg ki- és felhasználni a romákat a migránsügyben sem – reagált Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke a jászberényi fideszes lakossági fórumon elhangzottakra, amelyek szerint a migránsok befogadása kevesebb segélyt jelentene a romáknak. – Szeretnénk, ha végre értelmes, érdemi üzenetekkel és programokkal szólítanák meg a romákat – mondta Makai azt is kifogásolva, hogy a jászberényi polgármester szavaiból úgy tűnik, mintha szerinte a cigányság számára csak a segély jelentene perspektívát. Korábban Orbán Viktor és Trócsányi László igazságügyi miniszter is összefüggésbe hozta a romákkal a menekülteket. Lényegében arról beszéltek, hogy van elég bajunk a cigányainkkal, nem hiányoznak még migránsok is. (Czene Gábor)

A választás a félelmek felerősítésével, azaz a scaremongeringgel igyekeznek jelentősen megemelni kormányoldalról. Konkrét tények alig hangzanak el, olyan általános állítások annál inkább, amelyek arról szólnak, a népszavazás Magyarország és Európa jövőjéről szól, s október 2-án megállíthatjuk a „modern kori népvándorlást.”

Szociálpszichológusok pontosan erre a jelenségre alkalmazzák a morális pánik kifejezést: gyorsan terjedő, többnyire alaptalan félelmek terjednek el futótűzként a társadalomban, emberek tömegei érzik azt, hogy veszély fenyegeti megszokott nyugalmukat, végső soron a társadalom összeomlása is napirendre kerül. A morális pánik nagy ellensége a szociálpszichológusok szerint a média, ami tényekkel bombázza szét a rémhíreket, a közmédia és a 3,9 mil­liárd forintból pörgő kormányzati „tájékoztató kampány” azonban pont a félelmekre erősít rá.

Áldás a riogatásért

Ha nem mondunk nemet Brüsszelnek az október 2-i népszavazáson, akkor 120 ezer menekültre számíthatunk – jelentette ki Gelencsér Attila, Kaposvár fideszes parlamenti képviselője a somogyi megyeszékhelyen tartott kormánypárti fórumon szerda este. És azzal folytatta: a családegyesítést követően az idetelepített migránsok száma 600 ezerre szaporodik.

Az eseményen megkérdeztük Gelencsért, honnan származik az információja, de a forráshelyet nem pontosítva állította, hogy már többször elhangzott a 120 ezres szám (többek között Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter részéről), és Brüsszel valójában felső korlát nélkül tervez migránsokat rákényszeríteni az unió tagországaira.

A fórum 230 fős, többnyire a nyugdíjas korosztályt reprezentáló közönségére döbbenetes hatással volt Gelencsér prognózisa, amiképp az is, hogy megbicsaklott a képviselő hangja, amikor gyermekei jövőjére gondolt az elmuszlimosodó környezetben. Ugyanezt az aggodalmat osztotta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, aki szerint a muszlimok tömeges betelepülése terrort és polgárháborús veszélyt eredményez.

A fórumon részt vett Rum­szauer Miklós kaposvári plébános, és a városában roppant népszerű, 54 esztendős pap is a nem szavazatra buzdított. Rumszauer szerint a brüsszeli kvóta súlyosan sérti szuverenitásunkat, s bár keresztényként segítenünk kell a menekülteket, azoknak, akik nem fogadják el a segítő gesztusokat, hanem követelnek, eldobálják a kapott szendvicseinket, nekimennek a rendőreinknek, nem jár segítség. (Ungár Tamás)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.