Családi háló Angyalföld körül

Családtagok bukkantak fel az önkormányzati intézmények vezetésében. Lapunk érdeklődésére az érintettek egy kivétellel nem tagadták a rokoni viszonyok meglétét, de az önkormányzat ingerült hangú válasza szerint a felkészültség, a teljesítmény és a kerületért érzett elhivatottság a mérvadó.

Az angyalföldi képviselő-testület február közepi ülését a jobbikos Benke László érzéketlensége tette országos hírré: a képviselő, ismeretesen, nem volt hajlandó felállva megemlékezni a kerület frissen elhunyt díszpolgáráról, Schweitzer József nyugalmazott főrabbiról. Így az ülés másik, helyben nagy vihart kavaró minibotrányára már nem is jutott figyelem.

Tóth József polgármester fia egy kerületi cég divízióvezetője
Tóth József polgármester fia egy kerületi cég divízióvezetője
Máthé Zoltán / MTI

Makk Katalinnak, a Párbeszéd Magyarországért angyalföldi képviselőjének felszólalásáról van szó, aki – anélkül, hogy neveket említett volna – „a nepotizmus látszatát” vetette szocialista képviselőtársai szemére. Olyan kinevezésekről beszélt, amelyek jogilag ugyan nem összeférhetetlenek, de „ízlésbeli és politikai” problémákat felvetnek szerinte, mivel nem szerencsés, ha „rokoni, baráti, ismerősi… kapcsolatok határozzák meg, kik kerüljenek pozícióba a kerület fontos intézményeiben”. Rövid beszéde végén azt kérte, hogy „a vezetők kiválasztásánál és cseréjénél csak a végzettség, a szakmaiság, az eltöltött gyakorlat számítson”.

Információink szerint Makk Tóth József polgármester fiának, Tóth Péternek a kerületi közszolgáltató cégnél betöltött, a nyilvánosságban már többször emlegetett divízióvezetői állása mellett arra utalt, hogy Csiga Gergely MSZP-s képviselő, tulajdonosi bizottsági elnök édesanyjának férje, Fábián Gyula lett 2012-ben a kerületi közterület-felügyelet vezetője, január közepén pedig – Makk felszólalása előtt pár héttel – egy másik szocialista képviselő, a pénzügyi bizottságot elnöklő Karácsonyi Zoltán feleségét, Karácsonyi Magdolnát nevezték ki aljegyzőnek. Makk mondandója forrásaink szerint komoly felzúdulást váltott ki a kerületi szocialisták között, még tovább rontva az angyalföldi MSZP és a velük országosan együttműködő, helyben azonban rivalizálni próbáló baloldali és liberális kispártok amúgy sem felhőtlen viszonyát.

Az érintettek lapunk érdeklődésére nem tagadták a rokoni viszonyok meglétét – Fábián Gyula közterület-felügyeleti vezetőt kivéve, aki nem kívánt erre vonatkozó kérdésünkre válaszolni. Az önkormányzat azon túl, hogy megerősítette, jogi összeférhetetlenség nem áll fenn, hangsúlyozta, hogy Karácsonyi Magdolna „megfelel a jogszabályokban meghatározott képesítési előírásoknak, részt vett a kiírt pályázaton, és kinevezésére a jegyző javaslatot tett”. Hozzátették, hogy Karácsonyi osztályvezetőként már 20 éve állt a kerület szolgálatában, mielőtt nemrég aljegyzővé lépett elő.

Jelezték továbbá, hogy „a hivatal alkalmazottainak kiválasztásánál a szakmai felkészültség, a teljesítmény és a kerületért érzett elhivatottság a mérvadó”. A kerület sajtósa – meglehetősen ingerült hangú – írásos válaszát azzal zárta, hogy más pesti kerületeknél is efféle kérdezősködésre biztasson bennünket: „fokozott érdeklődése alapján biztosra veszem, hogy más önkormányzatoknál is hasonló információk után kutakodik” – adott hangot reménykedésének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.