galéria megtekintése

Népmese az Orbánnak küldött csúf üzenetről

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 27. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Simicska Lajosnak a Veszprémhez közeli Hárskúton van birtoka, ám az időközi választáson való indulásáról szóló hírek nem forgatták fel a falu életét. Akad, aki csak a „hózentrágeres” férfiként azonosítja, más viszont mesét mond róla.

A hárskútiak „hózentrágeres” embernek nevezik Simicska Lajost, aki fontolgatja, februárban elindul választott településének voksaiért
A hárskútiak „hózentrágeres” embernek nevezik Simicska Lajost, aki fontolgatja, februárban elindul választott településének voksaiért
Németh Dániel

A pártok a vasárnapi újpesti szocialista győzelem után „újratervezésre” állították át a politikai navigátort, mivel a február 22-i veszprémi időközi voksoláson a Fidesz kétharmada lesz a tét. Az mindenkit meglepett, hogy a Veszprémhez közeli Hárskúton birtokot vásárló Simicska Lajos megerősítette, fontolgatja az indulást. Simicska már korábban szinte népmesei hős lett Hárskúton. Legalábbis ha hinni lehet a bolt előtt papírzacskóból falatozó két helyi férfinak, akiknek a története egy mesekönyvben is helyet kaphatna: „Megy Simicska Lajos a hárskúti Kossuth utcán. Arra jön a helybeli ember a kecskéivel.

– Jó napot kívánok! – köszön illemtudóan Simicska Lajos.

 

– Adjon isten! – böki meg a sapkáját a helybeli ember.

– Eladók-e ezek a kecskék? – kérdezi Simicska.

– Nem arra szántam én őket – int a szemével a kecskék felé a helybeli ember, aztán megvakarja a fejét, és hozzádörmögi –, sok pénzért persze minden eladó.

Egymás tenyerébe is csaptak.”

A történet lecsupaszított formában állítólag igaz, miként az is, hogy jól járhatóvá tette a Veszprém felé vezető hajdani tankutat. Ezekről azonban csak kevesen beszélnek Hárskúton. A bakonyi faluban megkérdezett emberek egy része azt sem tudja, kiről van szó.

– Simicska, Simicska – ízlelgeti a nevet egy unokájával a posta előtt sétáló asszony, aztán felderül az arca. – Tudom már, a hózentrágeres, mutatta a menyem az újságban a képét.

– Találkozott már vele itt?

– Nem én, a hózentrágerjáról biztos megismertem volna, hacsak nincsen rajta kabát.

Többen viszont találkoztak már a Simicska családdal, s azt is tudják, hogy „önellátó házat”, s hozzá 250-300 hektáros birtokot is megvásárolt. A fehér „lábas” ház régebben az alternatív energiaforrások működését szemléltető, bemutató épületként vált ismertté. Iskolás csoportokat vittek oda a pedagógusok. A házra napkollektort szereltek, üzemelt benne biokazán, s használta a szélkerekek termelte energiát. Korábbi tulajdonosa, a jelenleg Ausztráliában élő Radzik Károly adta el Simicska Lajos feleségének az ingatlant. Radzik biogázüzemet és kecskefarmot tervezett a környékre, hogy miért hagyott fel terve megvalósításával, csak ő tudná megmondani. Próbáltuk elérni, de nem vette fel a telefonját.

A hárskúti fehér ház: Simicska itt is építkezik
A hárskúti fehér ház: Simicska itt is építkezik
Kurucz Árpád / Népszabadság

Úgy tudjuk, hogy Simicska Lajos fejős kecskéket is tartana a birtokon. Az épület udvarán és környékén most nagy tempóban építkeznek.

– A feleségek húzzák ki a bajból a magyar falvakat – jövendöli egy hárskúti férfi, akivel Veszprémben, a munkahelyén váltottunk szót. – Balatonakarattyára a polgármesternek megválasztott Matolcsyné viszi a pénzt, hozzánk, remélem, Simicskáné hozza.

Simicska indulási szándékán Veszprémben meglepődtek a politikai körök. A fideszesek a legjobban.

– Döntés csak szombaton lesz, de helyi embert akarunk – mondta egyikük. – Simicskáról eddig nem volt szó, vagy legalábbis hozzám nem jutottak el a hírek. Én úgy tudom, hogy Navracsics Tibor mondja ki az utolsó szót.

Egy másik fideszes szerint, ha Simicska nem a Fidesz színeiben indul, akkor elúszhat a kétharmad.

– Simicska zseniális taktikus – vélik az ellenzéki oldalon. – Esze ágában sem lett volna meglebegtetni a képviselőséget, ha nem a kétharmad múlna rajta. Ez üzenet lehet Orbánnak.

A baloldalon még kutatnak

Ma egyeztetnek először a baloldali pártok veszprémi vezetői jelöltjükről. Ám döntés csak december közepére várható. A jelölés joga a szocialistáké, de valószínű, hogy nem pártembert állítanak ki. A szocialisták egyik vezetője cáfolta, hogy Mesterházy Attila a jelöltek között lenne. Az is biztosnak látszik: a baloldal a döntés előtt közvélemény-kutatást készít, hogy felmérje a szóba jöhető jelöltek népszerűségét. A Jobbik azt közölte: nem állít jelöltet, szimpatizánsait Török Gábor támogatására buzdítja. Az LMP azt tudatta: megyei szervezetük Gerstmár Ferenc elnökségi tag indítása mellett foglalt állást. (Munkatársunktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.