Nemzetközi hírű szakember lett a Semjén-féle vadászlobbi áldozata

Információink szerint a vidékfejlesztési miniszter pénteken leváltotta Rodics Katalint, a tárca biodiverzitás és génmegőrzés osztályának vezetőjét.

A szakember - aki korábban a volt környezetvédelmi minisztérium természetmegőrzési osztályát vezette - a magyar természetvédők egyik legtapasztaltabb, több évtizedes gyakorlatú, nemzetközileg is elismert vezető hivatalnoka volt.

Az utóbbi években elsősorban a génkezelt vetőmagok és mezőgazdasági termények behozatalának megakadályozása, a a génbankokban őrzött hagyományos magyar növény- és állatfajták megvédése, a védett fajokkal folytatott visszaélések elleni fellépés tartozott a munkakörébe.

Rodics Katalin

Úgy tudjuk, hogy a távozása közvetlen összefüggésben van azzal a konfliktussal, amelyik a Semjén Zsolt vezette kormánypárti vadászlobbi és a természetvédelem illetékesei között a napokban kialakult a vadászható fajok körének szakmai szempontból indokolatlan kibővítésével kapcsolatban. A szakember továbbra is a tárca kötelékében marad; úgy tudni, a környezetvédelmi főfelügyelőségre helyezték.

Arról is értesültünk, hogy a Semjén-féle törvénymódosító javaslatot, illetve annak szakmai kritikáját a nagyközönség elé táró Gera Pál természetvédőt az eset óta rendszeres fenyegetések érik telefonon és levélben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.