Eddig nem sokan válaszoltak Orbánnak

Már csaknem egy hónap telt el az újabb nemzeti konzultációs kérdőívek postázásának megkezdése óta, egyelőre azonban a megkérdezetteknek csak a töredéke válaszolt a kormányfő kérdéseire.

Az elküldött nemzeti konzultációs kérdőíveknek eddig mintegy öt százaléka érkezett vissza. A Blikk Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnökétől, Havasi Bertalantól megtudta: a 8,2 millió választóból tegnapig 368 ezer küldött válaszborítékot.

Egyelőre még nem tudni, milyen arányban támogatták a 16, többnyire munkahelyteremtéssel kapcsolatos ötleteket. A leveleket július 7-től kezdi feldolgozni a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, s a munka szeptember elejéig tart.

Így azt sem tudták előre megmondani, hogy a csaknem egymilliárd forintot felemésztő nemzeti konzultáció sikeresebb lesz-e, mint a tavalyi. A visszaküldés határideje ugyanis augusztus 20., így jóval több ideje lesz a választóknak.

A vegyipari szakszervezeti szövetség (VDSZ) ezúttal is újrahasznosítási akciót kezdeményezett: a kérdőíveket összegyűjtik, hulladékként értékesítik és a befolyt pénzt az esztergomi óvodások étkeztetésére ajánlják fel.

Pár napja jelezték ugyanakkor, hogy augusztus 20-ig hosszabbítják meg a jótékonysági akció határidejét, mert az ágazathoz tartozó mintegy negyvenezer dolgozó jelentős része még meg sem kapta a kérdéseket. Székely Tamás, a szakszervezeti szövetség elnöke úgy látja: a levelek postázását csak olyan térségekben kezdték meg, ahol már felállították a darabonként több millió forintért készített, válaszra buzdító, de félrevezető óriásplakátokat.

Kérdésünkre Székely elmondta: nem számolják, hogy hány kérdőívet juttattak el hozzájuk. Azt viszont tudja, hogy eddig 1500 kiló papírhulladék gyűlt össze. A korábbi akciójuk során egyébként 15 ezer kilónyi konzultációs levelet értékesítettek.

A kormány a mostanihoz hasonló kezdeményezést – szociális konzultációt – tavaly tavasszal indított először. Akkor többek közt az egészségügy és az oktatás átszervezéséről, a nyugdíj összegének megállapításáról, valamint a bajban lévő devizahitelesek megsegítéséről kérdezte az embereket a kabinet, s mintegy 920 ezer válasz érkezett.

A kormányfő 2010 végén pedig 1,7 millió nyugdíjasnak küldött levelet, s az életkörülményeikről érdeklődött. Ez utóbbi esetben a költségeket a hivatalos tájékoztatás szerint a Fidesz állta.

Mit is kérdez a kormány?

1. „Vannak, akik azt javasolják, hogy a 20 főnél kevesebb embert foglalkoztató magyar vállalkozásoknak biztosítani kell az átalányadózás lehetőségét, így jobb eséllyel tarthatják meg alkalmazottaikat a válság közepette. Mások szerint nincs szükség a kis cégek ilyen módon történő megsegítésére.”

2. „Vannak, akik szerint adó- és járulékmentessé kellene tenni azok bérét, akik már nyugdíjba mehetnének, de tovább dolgoznak. Mások azt mondják, nem kell segíteni a nyugdíjas korúakat, hogy a munka világában maradjanak.” 



3. „Vannak, akik szerint a gyermekes családok szocpol támogatását ki kellene terjeszteni új személyautó vásárlására is. Mások szerint nem kell tovább támogatni a családokat.”

4. „Vannak, akik szerint továbbra is méltányos tehermegosztásra van szükség az állam, a nagyvállalatok, illetve a bankok és az emberek között akkor is, ha ez ellentétes az EU elvárásaival. Mások szerint a bankoknak és nagyvállalatoknak kisebb részt kell vállalni a válság terheiből, így tudják eredményessé tenni gazdálkodásukat és segíteni a gazdaságot.”

5. „Vannak, akik szerint a magyar kormánynak kiemelten támogatnia kellene a nők, különösen a kisgyermekes anyukák munkába állását. Mások szerint erre nincs szükség, a kisgyermekes anyuka inkább maradjon otthon a gyermekével.”



6. „Vannak, akik szerint szükséges a minimálbér folyamatos emelése a magyar emberek biztonságos megélhetése érdekében. Mások szerint nincs szükség a minimálbér emelésére, mert az rontja a cégek versenyképességét.”

7. „Vannak, akik szerint adókedvezményt kellene kapni azoknak a cégeknek, amelyek új munkahelyeket hoznak létre. Mások szerint az adókedvezmény nem ösztönöz munkahelyteremtésre.”

8. „Vannak, akik szerint az államnak több eszközzel, jobban kellene segítenie a fiatalokat az elhelyezkedésben. Mások szerint a fiatalok elég segítséget kapnak az államtól.”

9. „Vannak, akik szerint a munkanélküliség által leginkább sújtott területeken szabadvállalkozási zónák kialakítására lenne szükség. Külföldi példák bizonyítják, hogy az ilyen zónákban, ahol az új vállalkozások komoly adókedvezményeket kapnak, gyorsan tudnak nagyszámú munkahelyet teremteni a helybelieknek. Mások szerint nem kell szabadvállalkozási zónákkal ösztönözni a munkahelyteremtést.”

10. „Vannak, akik úgy gondolják, az államnak vissza kell szorítania a monopolhelyzetben lévő nagyvállalatokat. Mások szerint nem kell föllépni a monopóliumok ellen; rendjén van, hogy a nagyhal megeszi a kishalat.”

11. „Vannak akik szerint nem szabad megengedni, hogy a létfenntartáshoz szükséges szolgáltatásokat (víz, villany, gáz, szemétszállítás, távfűtés) biztosító cégek, üzletek haszonra törekedjenek, és ezért köztulajdonban kell tartani őket. Mások szerint helyes, hogy ezek a vállalatok  profitérdekeltek.”

12. „Vannak, akik szerint az ország legnehezebb sorsú településein támogatni kell olyan szociális szövetkezetek működését, amelyek hasznos pénzkeresetet biztosítanának azoknak, aki korábban csak segélyekből tudtak megélni. Mások szerint nem segítenek az ilyen megoldások.”

13. „Magyarország sokat tett eddig a bajba jutott devizahitelesek megmentéséért a kilakoltatási moratórium bevezetésével, a kedvezményes végtörlesztés és az árfolyamgát rendszerével, de vannak, akik szerint ez nem elég, további lépések szükségesek. Mások szerint nem kell többet tenni a devizahitelesekért.”

14. „Vannak, aki úgy vélik, méltányos lenne a válság idején, ha az alacsonyabb jövedelműek a cafetériát készpénzben kapnák. Mások szerint a cafetéria rendszeren nem kell változtatni, mert a bérkompenzáció elegendő segítség a kisebb keresetűeknek.”

15. „Vannak, akik szerint az lenne a méltányos, ha az általános forgalmi adó érzékenyebb lenne, vagyis a létfenntartáshoz szükséges cikkek után alacsonyabb, a luxuscikkek után viszont magasabb áfát kellene fizetni. Mások szerint nincs erre szükség.”

16. „Vannak, akik szerint a kormánynak a válság idején is meg kell védenie a nyugdíjak vásárlóértékét. Mások szerint erre nincs lehetőség.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.