Nemzeti Emlékezet Bizottságot hozna létre a kormány

Az Országgyűlés mai ülésén kezdi tárgyalni azt a kormányzati törvényjavaslatot, amely a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárása érdekében létrehozná a Nemzeti Emlékezet Bizottságát.

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Ezt követően a kormány pénzintézeti javaslatcsomagjának részletes vitáját bonyolítják le, majd a május 6-át a jászkun önmegváltás, január 19-ét pedig a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává jelölő előterjesztésekről kezdődik vita.

Napirendre kerül a Városliget fejlesztése is, a képviselők arról a fideszes indítványról mondhatják el véleményüket, amely a tervezett beruházások lebonyolítása érdekében a téren álló ingatlanokat 99 évre ingyenesen az állam kezelésébe adná.

A nap végén indul általános vita Navracsics Tibor igazságügy-miniszter Nemzeti Emlékezet Bizottságot létrehozó javaslatáról, amellyel lehetővé válna, hogy a diktatúrában megfigyeltek nyilvánosságra hozzák megfigyelőik nevét. Az indítvány szerint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága minden más szervezettől független, önálló költségvetési szerv lesz és tevékenységének eredményéről átfogó jelentést tesz közzé. A kormány a sarkalatos törvényben azt is kikötné, hogy költségvetése nem csökkenthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.