galéria megtekintése

Nemzeti érdek helyett handabanda

51 komment


Horváth Gábor

Washingtonból nézve nagyon is van értelme Colleen Bell nagykövet szerdai beszédének – jelentette ki lapunknak adott interjújában Charles Gati, a Johns Hopkins Egyetem professzora. A neves amerikai politológus szerint az Egyesült Államokhoz fűződő viszony fontos Budapestnek, és ezt alighanem a magyar kormány is érti.

- Van-e jelentősége a nagyköveti beszéd időzítésének?

- Azt gondolom, hogy van. Pont egy éve, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter washingtoni látogatása során Victoria Nuland államtitkár átadott neki egy úgynevezett „non papert”, azaz nem hivatalos jegyzéket. Ebben 29 pontban összegezte az Egyesült Államok aggályait a magyar kül- és belpolitikával kapcsolatban. Ugyanúgy nem jött érdemi válasz, mint 2001-ben, amikor Csurka István Amerika-ellenes kirohanását követően Washington hónapokig hiába várt Orbán Viktor reagálására, vagy 2011-ben, amikor Hillary Clinton vetette fel a kifogásokat Budapesten. Ezért dönthettek úgy, hogy itt az ideje a nyilvánosság előtt is elismételni mindazt, amit egy éve még diszkrét módon hoztak a magyar kormány tudomására. Másrészt a nagykövet asszony maga is várt tíz hónapot, hogy kitapasztalja, milyen lehetőségek adódnak a nézetkülönbségek áthidalására. Feltehetően mostanra ő is rájött, hogy az udvarias szóvirágok ellenére nincs tartalmi válasz az amerikai felvetésekre.

- 2011-ben már Hillary Clinton külügyminiszter, majd tavaly személyesen Barack Obama elnök bírálta a magyar politikát, mégsem történt semmi. Van egyáltalán értelme a bírálatoknak?

 

- Nem értek egyet azzal, hogy nem történt semmi. Igenis volt következménye a kritikának, például André Goodfriend ügyvivő fellépésének, amely befolyásolta a politikai hangulatot. Ezt a pesti politikusok és az újságolvasók is tudják. Arra számítok, hogy az USA most megint válaszra vár majd, illetve az első egy-két nap heveskedése után a magyar kormány is megfontolja a kialakult helyzetet.

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság

- Colleen Bell a beszédben és a lapunknak adott interjúban is hangsúlyozta, hogy mondanivalójában nincs semmi újdonság. Vagy mégis lenne, csak nem vesszük észre?

- Se a jobb-, se a baloldali sajtó nem foglalkozott a beszéd első felével, mindenki csak a kritikát vette észre. Pedig a beszéd erőteljesen dicsérte a katonai kapcsolatokat. Úgy tűnik, a magyar fél tisztában van a megnövekedett orosz aktivitás veszélyével, és tényleg különbséget kell tenni a között, amit csinál, és amit mond. Felelősen teljesíti a NATO-beli feladatát, de ugyanakkor a nyilvánosság előtt nem bélyegzi meg az Ukrajnát ért orosz agressziót. Másrészt tíz hónapja, amióta az új nagyköveteket kinevezték, a magyar kormány Budapesten és Washingtonban is azt kommunikálta, hogy minden rendbe jött, nincs semmi feszültség a kapcsolatokban, minden probléma megoldódott André Goodfriend távozásával. Most kiderült, hogy ez nincs így. Ebből a szempontból ez a beszéd rendkívül fontos. Az igaz, hogy a katonai kapcsolatokra vonatkozó dicséreten kívül nincs benne új elem, de azt észre kell venni, hogy az új nagykövet is ráébredt, mennyire nem egyszerű kompromisszumokat találni a magyar kormánnyal.

Előzmények: Colleen Bell szinte mindent kritizált

Kemény kritikát fogalmazott meg az amerikai nagykövet első átfogó, az amerikai–magyar kapcsolatokról tartott beszédében. Colleen Bell szerdai beszédéből kiderült: Amerikának továbbra is komoly gondjai vannak Magyarországgal

- Az előző nagykövet, Eleni Kounalakis esetében is időbe telt ez a felismerés.

- Nála igazán csak az utólag írt könyvéből derült ki, de végül is úgy tűnik, tisztában volt vele, hogy a kedvességét magyar tárgyalópartnerei naivitásnak vélték. Colleen Bell dicséretére legyen mondva, hogy mindent megtett a kapcsolatok javítása érdekében, bevetette a diplomácia minden kellékét.

- Elemzőkben felmerült, hogy ez a beszéd esetleg kicsit Varsónak is szólt.

- Amerika megtalálja a módját, hogy közvetlenül tárgyaljon a lengyelekkel, nem hiszem, hogy Budapesten keresztül üzenne Varsónak. Arról viszont, hogy Magyarországot hogyan szemléli az amerikai diplomácia és közvélemény, jó példa a Foreign Policy e héten megjelent, ötrészes, nagyon élesen kritikus cikksorozata. Amennyire tudom, az amerikai külügyi vezetők hasonlóan gondolkodnak az Orbán-kormányról.

- Az eddigi leghatékonyabb eszköznek a kitiltási lista tűnik. Várható-e új fejlemény e körül?

- Nincs pontos tudomásom arról, mit terveznek az amerikai hatóságok, az ilyesmit nem kötik az orromra. El tudom képzelni, hogy hasonlóra újra sor kerülhet, de arról most sem fogunk tudni, hacsak a magyar kormány nem hozza nyilvánosságra az ügyet.

Aczél Endre: A Bell-vádbeszéd

„A szerkesztők úgy gondolták, hogy nem lesz hírértékű az amerikai nagykövet szerdai beszéde a Corvinus Egyetemen, ezért nem küldtek ki újságírót az eseményre. Tévedtek”...  Aczél Endre publicisztikája: >>>

- A magyar kormány első védekezése az volt, hogy az érintett kérdéseket az Európai Unióval tárgyalja meg.

- Az Európai Unió aggodalmai és kifogásai egyeznek Washingtonéval. Ám ha bárki figyelmesen elolvassa a nagykövet asszony beszédét, az látja a lényeget: az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata a kiindulópont. Mint NATO-szövetségesnek, Amerikának igenis joga, sőt feladata ezen egyetemes jogok betartásának elvárása. Igaz, hogy Amerika sem felel meg teljesen az általa hangoztatott értékeknek, az is, hogy az amerikai demokrácia is küszködik, s az amerikai politikusok és diplomaták gyakran kétszínűek, de az amerikai tanácsok elutasítása tragikus következményekkel járhat. Elvégre a magyarok számára két fontos ország van. Az egyik az Egyesült Államok, amely a NATO révén az ország biztonságát garantálja.

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság

A másik Németország, amely a gazdaság szempontjából kulcsfontosságú. Ez a két ország a közvélemény-kutatások szerint meglehetősen népszerű a magyarok körében, a kormány mégis pont ellenük szól, miközben Oroszországgal parolázik. Egyszerűen nem értem a magyar külpolitikát, amikor Merkel kancellár és Amerika ellen handabandázik. Ez a magyar nemzeti érdek semmibevételéről tanúskodik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.