galéria megtekintése

„Orbán elárulja 1956-ot” – percről percre a tüntetésről

21 komment


Boda András

Hétfő délután hattól szimbolikusnak is szánt útvonalon, a Keletitől a Nyugati pályaudvarig vonultak azok a tüntetők, akik az orosz elnök, illetve vendéglátója, Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikája ellen tiltakoznak.

Putyin: nyet! – Európa: igen! – ezzel a címmel szerveztek hétfőre demonstrációt azok a civilek, akik Vlagyimir Putyin keddi látogatása kapcsán az orosz elnök, illetve vendéglátója, Orbán Viktor magyar kormányfő politikája ellen tiltakoznak. A tüntetők szimbolikusnak is szánt útvonalon, a Keleti pályaudvartól a Nyugati pályaudvarig vonultak, elég sokan, hiszen a Facebookon hétfő délutánig több mint négyezren jelezték, hogy részt vesznek a demonstráción. „Az Orbán-kormány politikája egyre inkább közeledik Putyinéhoz, és az egész ország egyre távolabb kerül Európától. Orbán Viktor – a putyinizmus éltanulója – egy keletre tartó kényszerpályát akar ránk erőltetni, többek között a mindannyiunkat, sőt, a gyermekeinket is feleslegesen eladósító paksi beruházással. Mondjuk ki együtt: nem kérünk a putyinista illiberális demokráciából!" – hangzott az egyik szervező, a Humán Platform közleménye a tüntetésről.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A Humán Platform szombaton egy tiltakozó akció keretében tíz Fidesz-irodára ragasztott ki plakátokat, hogy segítsen a kormánypárt „külügyi kommunikációjának" a magyarázatában.

 

Hétfő este a Nyugati pályaudvarnál hárman mondtak beszédet, egy krími ukrán állampolgár, Margarita Rimarenko, Ámon Ada, az Energiaklub vezetője és Gulyás Márton, a Humán Platform aktivistája.

Percről percre a tüntetésről

20:45 Közvetítésünk ezzel véget ér. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.

20:34 A beszédekkel a tüntetés hivatalos programja véget ér. Elhangzik a Himnusz.

20:28 „Orbán bármennyi pénzt összelophat, nem tud becsületet vásárolni magának” – folytatja Gulyás.

20:24 Gulyás szerint Putyin holnap az európai szövetségeséhez jön, az viszont Orbán szégyene, hogy a „háborús uszító, korrupt” Putyin kezét rázza. „Orbán elárulja 1956-ot, amikor ennek az embernek a kezét rázza” – folytatja.

20:19 Szép jó estét, Európa – köszönt be főszervezőként Gulyás, aki azzal kezdte, hogy szerinte már érzékelhetőek változások Magyarországon. „Amikor idefele jöttem, elment mellettem Császár Attila, a Hír TV riportere, és már szarba se vett. Egy kérdése se volt hozzám a Krétakörről vagy a norvég pénzekről.”

20:10 Rimarenko szólal fel. A krími lány Magyarországon tanul, és elmondja, korábban soha nem járt Oroszországban, először tavaly, akkor, amikor hazament az oroszok által márciusban annektált Krímbe. „Már nem a hazám” – teszi hozzá.

20:07  A beszédet folyamatosan megszakítja a tömegből felhangzó „Nem hagyjuk!” és „Ruszkik, haza!”

20:04 Ámon először a paksi bővítésre fókuszált. Szerinte nem energetikai, politikai kérdés. Egyfajta választás, hogy a Kelethez vagy Nyugathoz akarunk tartozni. „A keleti szél csak atomot fúj” – mondja, úgy vélve, Paks II. függőséget okoz, Magyarország függeni fog Oroszországtól, ez a függőség pedig nem egyeztethető össze a szabadsággal. Orbán „titokban, de drágán” bővítené az erőművet – teszi hozzá.

19:57 Kezdődnek a beszédek Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca kereszteződésében felállított színpadon.

19:49 Highway to Hell – a tüntetők AC/DC-vel hangolnak a beszédekre.

19:38 A tüntetők megérkeztek a Nyugati pályaudvarhoz. Az útvonalválasztásra utalva többen elkezdték skandálni, hogy „Európa, Európa!” Eközben a Nyugati téri felüljáróról Gulyás Márton leengedett egy uniós zászlót.

19:25 A volt LMP-s képviselő, Vágó Gábor rövid beszédet mondott. Magyarországnak Európához kell tartoznia – ez a lényeg.

19:17 A tömeg eleje most hagyta el az Oktogont. Nehéz megbecsülni, hányan vannak, 1-2 ezren lehetnek. Gyakran hangzik fel, hogy Putyin nyet! és Európa, Európa!” Ukrán zászlókat is lengetnek, Füzessi folyamatosan arról beszél, hogy Putyin tisztességtelen eszközökkel szerezte meg a hatalmát és úgy is irányítja Oroszországot, amelyet átsző a korrupció. Mindent párhuzamokra futtat ki az Orbán-kormány intézkedéseivel.

19:10 „Uk-raj-na!” – kezdik skandálni sokan. A nyitva tartó körúti éttermekből és kávézókból sok kíváncsi arc néz kifelé.

19:02 A Nagykörutat csak a Nyugati pályaudvar felé zárták le. A villamosok mind a két irányban járnak.

18:58 A tömeg elérte a Blaha Lujza téret, ahol jobbra fordult a Nagykörúton a Nyugati pályaudvar felé.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

18:56 Füzessi kezd belelendülni, már a 2006-ban Londonban polóniummal meggyilkolt FSZB-ügynöknél, Alekszandr Litvinyenkónál jár.  Putyin kínoz és gyilkol, Orbán pedig haverkodik vele – mondja.

18:50 A hvg szerint van tüntető, aki egy EU-zászló mögül néha lopva előveszi a Demokratikus Koalíció zászlaját. Gyurcsány Ferenc DK-elnök még decemberben szólította fel a híveit, hogy pártzászlókkal menjenek a civilek tüntetéseire, noha a szervezők korábban kifejezetten kérték, hogy ezt senki ne tegye. A DK később visszakozott a gyurcsányi felszólítástól.

18:46  Füzessi Károly, a Humán Platformtól arról beszél, hogy Orbán Putyin legjobb tanítványa.

18:40 Kis esti nyelvtörő: „Nyakig a trutyiban, Orbán–Putyin-mutyi van!"

18:35 A hvg szerint ukrán tüntetők is vannak a tömegben ukrán zászlókkal.

18:31 Zúg az „Putyin takarodj, vidd az Orbán haverod!" is.

18:27 A menet indulása után is folyamatosan érkeznek az emberek, már több ezren lehetnek. A vonulók első sora – miként a Békemeneten – nemzetiszín molinót tart a kezében. Putyin nyet! Európa igen! – írták rá.

18:22 Elindult a menet a Rákóczi úton a Blaha Lujza tér felé. Back in the USSR – üvölt a hangszórókból a Beatles dala.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

18:12 És akik installációval készültek: egy United in Illiberalism felirat mellett Orbán menyasszonyként, Putyin pedig pópaként tűnik fel.

18:05 Egy tüntető Putyin titkosszolgálati múltjára és Simicska Lajos hírhedt jelzőjére utalva ezzel jött: Az ex-KGB-s is egy geci!" Orbán egykori kollégiumi szobatársának hála a szó kezd kihagyhatatlan lenni a magyar politikai beszédből.

18:02 Nagyon sok a magyar és az EU-zászló. A transzparensek többségén ott a „Nem leszünk gyarmat!" felirat is.

18:00 A Keleti pályaudvar főbejárata előtt több száz –  talán egy-két ezer – ember gyűlt össze.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.