Németországban nem értik, miért csinálja ezt a menekültekkel az Orbán-kormány

Vasárnap este a Keleti pályaudvaron elkülönített tranzitzónába látogatott Annette Groth, a német Baloldal Párt politikusa, aki egyben az Európa Tanács tagja. A képviselő asszonyt megdöbbentették a látottak, és azonnali intézkedéseket sürgetett.
„Holnap megkérem Németország budapesti nagykövetét, hogy ő is jöjjön ki az aluljáróba, és lehetőségeihez mérten intézkedjen a szír menekültek érdekében” – mondta, miután körbejárt a sátrak között. Groth azt szeretné elérni, hogy Németország küldjön különvonatokat Budapestre, amelyekkel a továbbutazásra váró szír menedékkérők eljuthatnak a célországukba. A menekültek szinte mindegyike azt mondja, hogy nem maradna Magyarországon, hanem Németországba menne, csakhogy azokat a menekülteket, akiknek nincsenek úti okmányaik és személyi azonosító papírjaik, a magyar hatóságok akkor is leszállítják a nemzetközi vonatokról, ha a vonatjegyet megvették.
Fotó: Kökényesi Gábor

Angela Merkel német kancellár a héten jelezte, hogy szíriai menedékkérők esetén országa felfüggeszti a dublini egyezmény rendelkezéseit, és senkit nem toloncol vissza tranzitországba, aki a közel-keleti országból érkezett. A berlini kormány idén összesen 800 ezer menekült megjelenésére számít. Ennek fényében egyelőre kissé nehéz megérteni, hogy a magukat szíriainak mondó menekülteket az Orbán-kormány miért nem hagyja továbbutazni Németország felé. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese korábban a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című német lapnak azt mondta, „úgy is lehet mondani, hogy Magyarország Németországért is” zárja le a határt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.