galéria megtekintése

„Németh Szilárd arra sem méltó, hogy Sándor Mária cipőjét bekösse”

43 komment


Danó Anna

Aki eddig hűen követte az egészségügyről szóló parlamenti vitákat, semmit nem veszített, ha a keddit kihagyta. A Jobbik kezdeményezésére tartott A magyar egészségügy jelenéről és jövőjéről elnevezésű parlamenti vitanapon a szereplők megismételték jól ismert álláspontjukat.

Sajátos számháború zajlott több órán keresztül a parlamentben arról, hogy ki, mikor és mennyit vett ki és el az egészségügytől. Az ellenzék és a kormánypárti képviselők nem tudtak megegyezni, ki végezte rosszabbul az ágazat irányítását, és hogy a következményekért – forráshiány, várólista, migráció – ki a felelősebb.

Még idén hozzálát a kormány a többéves béremelési programhoz, a budapesti ellátás megújításához, és a jövő évi költségvetésben pedig lesz 100 milliárd forint többlet az ágazati fejezetben

– kezdte expozéját Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A politikus szerint azzal kapcsolatban, hogy nagy új kórházat építenek-e, vagy három-négy súlyponti kórházat fejlesztenek, bővítik a kapacitását, szakmai döntésre van szükség. Egyébként maga Balog indította a számháborút azzal, hogy szerinte az előző kormányok 650 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, több ezer egészségügyi dolgozó került utcára, a betegeken „üzletelni” próbáltak, a szakmai koncepció, amelyet megpróbáltak megvalósítani, csődöt mondott, a kórházak eladósodtak, amortizálódtak.

 

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szavaiból az derült ki, hogy ő az öt pontjával készül a paradigmaváltásra. Az általa tervezett lépések alapelve a betegbiztonság. Ez utóbbi miatt is megfontolva haladnak: először is felmérik, hogy az agglomerációban élőknek és budapestieknek mire van szükségük, és csak aztán döntenek a változásokról. Szerinte lényeges az intézmények irányításának átszervezése, mert most gyakran az intézményrendszer érdekei befolyásolják azokat a döntéseket, amelyeknek szakmainak kellene lenniük, az intézmények sokszor a saját fenntartásukban érdekeltek.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy még most is az előző kormányok után a romok eltakarításán dolgoznak. Mint mondta: a szocialisták újra fizetőssé tennék az egészségügyet, eladnák a kórházakat, kiszolgáltatnák a nagytőkének a gyógyszertárakat, mert csak üzletet látnak az egészségügyben. Ezzel szemben a Fidesz tisztában van az egészségügyi dolgozók jövedelmi viszonyaival, elismeri áldozatos munkájukat, felelősségüket, ezért eddig 300 milliárd(!) forintot fordítottak a bérrendezésükre. (Amikor a Népszabadság megkérdezte, hogyan jött ki ez az összeg, a képviselő azt válaszolta: „kumulált adatról” van szó, a részletes bontás pedig elérhető a szakminisztériumban.)

A Fidesz másik vezérszónoka, Németh Szilárd is főként az előző kormány felelősségét firtatta az egészségügyi rendszer állapotáért. Mint mondta: az ellenzék a 2010 előtti világ visszaállítását akarja az egészségügyben, csakúgy, mint az oktatásban.

Az iskolák, a kórházak, a gyermekek és nővérek semmi másra nem kellenek nekik, mint biodíszletnek,

éppen úgy, mint a DK hétfői demonstrációján – fogalmazott. Pedig szerinte a nehézségeket nem balhékkal, tüntetésekkel lehet megoldani, hanem párbeszéddel. Ironikusan megjegyezte: bátornak tartja a volt miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet, hogy bejött és beszédet is mond az egészségügyről. Hozzátette: hétfőn a Várban biodíszletnek használták az egészségügyi dolgozókat, a nővéreket, köztük Sándor Máriát, aki tegnap részt vett a DK rendezvényén. A fekete pólós ápolónő beszédet is mondott egy olyan rendezvényen, melynek leggyengébb felirata az volt, hogy nemzeti lámpavasra a kormányt. Mi köze ennek az egészségügyhöz – kérdezte hallgatóságát. Hozzátette, kíváncsian várja, hogy Sándor Mária mikor bukkan fel egy jobbikos vizslasimogatásos képen vagy egy darutollas felvonuláson.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az egészségügyben káosz van, hiányzik a kormányzati stratégia, és egyre több pénzt pumpálnak ki belőle. Amúgy meg a Fidesz a hibás.

Tukacs István (MSZP) szerint a humánminiszternek nincs 600 milliárdja, amelyet azonnal be tud tenni az egészségügye, akkor ezt a meccset elbukta. A szakma szerint ennyi pénz hiányzik az ágazatból.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint hétfőn,

az alaptörvény ünnepi ülésén nem volt mit ünnepelniük a kormánypártoknak, mert nem tudták jobbá tenni az országot.

Az egészségügyet meg sem próbálták rendbe tenni, ami nem kormányzati hiba, hanem bűncselekmény. Figyelmeztette a kormánypártokat arra is, hogy ideje lenne abbahagyni az elmúltnyolcévezést, mert hat éve már ők vannak kormányon. Mint mondta, meg sem próbálták rendbe tenni, nem is akarták menteni az egészségügyet, ami nem kormányzati hiba, hanem bűncselekmény. A szerinte elhibázott minisztériumi struktúra is azt szolgálja – tette hozzá –, hogy az oktatási és egészségügyi ágazatokat elfojtsák.

Schiffer András, az LMP vezérszónoka szerint az idei év nagy kérdése, hogy az oktatás és egészségügy túléli-e 2016-ot. És azonnali béremelést sürgetett. Szerinte a szakorvosok bérét nettó 270 ezer forintra kell emelni, a szakdolgozóknak pedig egységesen 50 százalékos emelést sürgetett.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK vezérszónoka szerint ideje szakítani azzal a néhány alapvetéssel, ami fogva tart minden egészségügyi reformert. Évtizedek óta van három alapállítás, miszerint egyenlően, ingyen, és mindenkinek magas színvonalon jár az egészségügyi ellátás. Pedig a helyzet az – mondta –, hogy ezt a három alapelvet nem tudjuk, de nem is lehet teljesíteni. Hozzátette:

az sem hagyható figyelmen kívül, hogy az egészségügy üzlet is.

A szabályozók dolga pedig az, hogy ennek az üzletnek a haszna elsősorban ne a befektetők, hanem a betegek érdekét szolgálja. Bírálta a kormányt, szerinte az egészségügy azért van bajban, mert itt – az oktatással ellentétben – nem csinált semmit a kabinet.

Gyurcsány megszólalására a kormányzati válasz, amit Dömötör Csaba, a miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára tolmácsolt, az volt, hogy a baloldali pártoknak tisztázniuk kellene, szeretnék-e újra fizetőssé tenni az egészségügyet.

Sándor Máriát idéző fekete pólójában szólalt fel Szabó Tímea, a PM alelnöke, független képviselő, aki arra

figyelmeztette Németh Szilárdot, hogy ne vegye szájára Sándor Máriát, mert arra sem méltó, hogy az ápolónő cipőjét bekösse.

Több tiszteletet kért annak az ápolónőnek, aki – mint mondta – saját egzisztenciáját áldozta, hogy „önöknek” példát mutasson. „Hol vannak önök tisztában az egészségügy helyzetével, amikor az ágazatból kivettek 400 milliárdot, miközben 165 milliárdért építettek stadiont, 9 milliárdért kisvasutat, és Matolcsy György jegybankelnök fizetését 5 millióra emelték, miközben egy ápoló, aki stresszes munkát végez, alig száz-száztízezret visz haza?”

Szabó nem kímélte Cser Ágnest, az MSZ-EDDSZ elnökét, aki az ülésteremben vendégpáholyból követte a parlamenti vitát. Szerinte a szakszervezeti vezetőnek át kellene gondolnia, milyen bértárgyaláson egyezkedik, mert abból az ágazatban dolgozók nem kérnek. Azoknak, akiknek a nevében tárgyal, görcsbe rándul a gyomruk, ha a tavalyi bérrendezésre gondolnak, mert amikor 10 ezerrel megemelték a jövedelmüket, a bérrendezés után mínusz hatezerrel csökkent a pénzük. Miért fütyülték ki önöket, és mi az a szakma, akiket kéne képviselni?

Szabó szerint a jövő évi költségvetésből, amelyben megint a gazdagok adóját csökkentik, az látszik, „önök tesznek arra a négymillió emberre, akinek nem telik magánrendelésre, külföldi kezelésre. Miközben az önök szeme láttára omlik össze a magyar egészségügy.” A képviselőnő szerint Borsodban pedig egyetlen altatóorvos járja a kórházakat, műtét ott és akkor van, ahová és amikor az orvos odaér.

A kormánypártok politikusai, köztük Tapolczai Gergely, ezzel szemben arra emlékeztetett, hogy 2006 és 2010 között mekkora forrást vont ki a szocialisták vezette kormány a gyógyszerkasszából.

Hatszáz vidéki kispatika lehetetlenült el.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is több MSZP- és Fidesz-kormány teljesítményét hasonlította össze, ebben az összefüggésben is természetesen a Fidesz volt a jobb. Erre egy példaként azt említette, hogy míg a szocialisták idején a mentők az ország 79 százalékára értek oda, most – az EU-támogatással megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően – 90 százalékára.

És ez a vita folytatódott...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.