Német rendőrök is segítenek az albán migránsok ellen

Nem német nyomásra szigorítják az illegális migránsok elleni fellépést – jelentette ki szerdán a röszkei határátkelőhelyen tartott közös sajtótájékoztatón Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Milorad Veljovics, a szerb rendőrség országos főigazgatója.

Amit egyeztetés után a legfőbb magyar és szerb rendőri vezetők el tudtak mondani: megerősítik a határrendészeti létszámot a határ mindkét oldalán. A szerb határrendőrök hozzáférnek a stabil és a mozgó éjjellátó készülékek adataihoz. Ilyen készülékeket az a húsz német rendőr is hoz magával, akik a határ szerb oldalán teljesítenek szolgálatot.

Mélységben ellenőrzik a magyar területet – ehhez tartozik, hogy az autópályákat, személyszállító vonatokat erőteljesen figyelik. Ma már léteznek kikerülő utak is – a Szerbiát és Magyarországot tranzitországként használó, zömmel Koszovóból elindult, albán nemzetiségű migránsok egy részét nemrég Zala megyében tartóztatták föl. Elhangzott, hogy 2015-ben kevesebb mint másfél hónap alatt a magyar rendőrségtől 23 ezer 200 illegális határátlépő kért menedékjogot.

Papp Károly kategorikusan visszautasította, hogy a magyar rendőrök korruptak lennének, és segítenék a migránsokat, vagy az embercsempészeket. Milorad Veljovics szerint előfordul, hogy szerb rendőrök megtévednek, de igyekeznek ezt kiszűrni. A szerb rendőrség eszközei korlátozottak.

A koszovói polgárok automatikusan szerb állampolgárok is, akiknek a szerbiai mozgását nincs jogalap korlátozni.

Az pedig nem igaz, hogy bezárták az egyik határátkelőt Koszovó és Szerbia között – csupán megszigorították ott az ellenőrzést. Számos koszovói albán legálisan vállal munkát Németországban és Ausztriában – az ő mozgásukat pláne nem lehet korlátozni. Palicson viszont sikerült bezáratni egy albán tulajdonban lévő szállodát, ahol a menekülőket pihentették.

A Népszabadság tudósítójának kérdésére – miszerint a nehéz gazdasági helyzeten kívül van-e más oka, hogy rövid idő alatt katasztrofális méreteket öltött a kivándorlás Koszovóból –, a szerb rendőrfőnök azt mondta, ezt nem a rendőrség dolga vizsgálni.

Hozzátette azonban, hogy koszovói útlevéllel vízumköteles az utazás az Európai Unióba. Szerb útlevéllel nem kell vízum – ám 2009-től a szerb hatóságok mindössze 60 ezer úti okmányt állítottak ki koszovói lakosoknak. Vagyis, vontuk le a következtetést, hiába szerb állampolgárok, azért a zöld határon jönnek, mert nincs szerb útlevelük.

A rendőrfőnök az elhangzottakat kiegészítette azzal, hogy az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó Szerbia mindent megtesz az uniós követelmények teljesítése érdekében. Ugyanakkor nekik további nehézséget okoz, hogy nemcsak Koszovóból, hanem Macedónia és Bulgária felől is illegális migránsok tömege igyekszik Szerbián keresztül Nyugat-Európába.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.