galéria megtekintése

Népszavazást akarnak az olimpiáról

17 komment


Hargitai Miklós

Helyi népszavazást kezdeményez a kormánytervekben szereplő budapesti olimpiarendezésről a Vastagbőr blog. A NO! – Népszavazást az olimpiáról! elnevezésű kezdeményezés sikeréhez, ha az ötlet túljut a Fővárosi Választási Bizottság szűrőjén, 140 ezer aláírást kell összegyűjteni.

Az olimpiarendezésről az állampolgároknak kell dönteniük, mivel ők adják rá a pénzt, és az ő mindennapjaikat érinti. A felelős döntéshez pontos és részletes információkra van szükség. A politika ettől megpróbálta megkímélni az embereket, mi most megpróbáljuk megadni nekik a lehetőséget – így foglalta össze lapunknak az egyik szervező, Erdélyi Katalin népszavazási kezdeményezésük lényegét. Az ötlettel azután álltak elő, hogy Hamburg lakossága referendumon utasította el a 2024-es nyári játékok megrendezését. Ezzel a mezőny négytagúra apadt: Budapesten kívül már csak Los Angeles, Párizs és Róma van versenyben.

Erdélyi szerint sértő, ahogyan a kormány a témához viszonyul. Amikor a Fidesz-KDNP – már a hamburgi tapasztalatokkal felvértezve – a Fővárosi Közgyűlésben leszavazta a népszavazás kiírását, képviselői azt az érvet hozták elő, hogy fölösleges az embereket bevonni a döntésbe, mivel úgy sincs elég információjuk. Holott sorra derült ki, hogy a kompetens döntéshozók (Borkai Zsolt MOB-elnöktől Tarlós István főpolgármesterig) még nagy vonalakban sem ismerik azt az 1372 oldalas hatástanulmányt, amelyet lapunk ismertetett először, és amelyre hivatkozva a kormány jó ötletnek tartja a rendezés megpályázását. A Miniszterelnökséget vezető Lázár János pedig egyenesen azt mondta, nincs szükség népszavazásra, mivel a kormányzat rendelkezik az ország vezetéséhez szükséges felhatalmazással.

Maga a budapesti olimpia a népszavazási kezdeményezés elindítói szerint színtiszta politikai termék: Orbán Viktor találta ki 2000-ben, és hangsúlyos elemként használta a 2002-es fideszes választási kampányban. 650 ezer támogató aláírást is összegyűjtöttek mellette egy olyan időszakban, amikor a közel azonos súlyú versengő alternatívák miatt még jobban érdekelte a pártokat a választók véleménye.

 

– Számolunk azzal, hogy a Fővárosi Választási Bizottság nem engedi át a kérdést, vagy valaki más megtámadja, de azt reméljük, hogy legkésőbb egy bírósági eljárás végén sikerül elfogadtatni a kezdeményezést – mondta kérdésünkre Erdélyi Katalin. Ha az NVI hitelesíti az aláíróívet (amelyen az „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?" kérdés szerepel), akkor 30 napjuk lesz a népszavazás kiírásához szükséges 140 ezer aláírás összegyűjtésére.

Ugyanakkor már az eljárás ideje alatt megindul majd a tájékoztató kampány a legalább 740 milliárd forintos projekt gazdasági, közlekedési, környezeti, korrupciós és egyéb vonzatairól. A referendum szervezői a kampányhoz is várnak ötleteket, és a kampánybüdzsét is közösségi finanszírozásban kívánják összegyűjteni (csak magánszemélyektől, egy-egy adományozótól legfeljebb 150 ezer forintot elfogadva), amihez teljes átláthatóságot és nyilvános elszámolást ígérnek.

A Budapest 2024 sportolói bizottsága részt vesz a pályázat kidolgozásában
Szabó Miklós / Népszabadság

Schmitt aláírt, Tarlós óvatosan optimista

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar állam, a fővárosi önkormányzat és a MOB a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról. Létrehozzák a Budapest 2024 sportolói bizottságot, amely részt vesz a pályázat kidolgozásában, érvényesítve a sportolók szempontjait.

A testület elnöke Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, tiszteletbeli elnöke Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó lesz. A MOB és a fővárosi önkormányzat létrehozza a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-t, amelynek sportigazgatója Mizsér Attila olimpiai bajnok öttusázó, a városépítészeti, műszaki ügyek igazgatója pedig Finta Sándor fővárosi főépítész lesz. A társaság feladata egyebek mellett az operatív feladatok ellátása, a pályázati anyagok elkészítése, a kommunikációs tevékenység szervezése.

Tarlós István főpolgármester kijelentette, hogy „óvatos optimizmussal” tekint a magyar pályázatra. A fővárosi önkormányzat részéről azonban nem ő, hanem helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra írta alá a megállapodást, amelyet többek között Schmitt Pál volt államfő, a NOB tagja is ellátott kézjegyével. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.