galéria megtekintése

Némán tiltakoznak a mentősök

10 komment


Danó Anna

Tüntetést szerveznek a mentősök a fél éve kinevezett Máté Gábor főigazgatóért az ország több nagyvárosában – értesült a Népszabadság.

Szombat délután kettő és négy óra között Szekszárdon, Pécsett, Nyíregyházán és Debrecenben fehér pólóban és citromsárga szalaggal mellükön állnak majd némán két órán át a mentőautókon dolgozó orvosok, ápolók és a gépkocsivezetők. Az ak­ciót a közösségi portálon keresztül, az OMSZ a Főigazgatói Törekvéseket Támogató (OMSZ-FITT) csoport szervezi. A társaságnak csaknem 1100 tagja van, nagy többségük „kivonuló" mentő.

Máté Gábor megbízott főigazgató a mentősök budapesti, Markó utcai központjában
Máté Gábor megbízott főigazgató a mentősök budapesti, Markó utcai központjában
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A csoport azért lépett akcióba, mert egy hete megjelent egy kormányzati közlemény arról, hogy az Országos Mentőszolgálat 2013-ban leváltott főigazgatóját, Mártai Istvánt Balog Zoltán humánminiszter tanácsadóként arra kéri: kezdjen egyeztetéseket a szakszervezetekkel és szakmai szervezetekkel a mentőszolgálat és a mentők nagyobb megbecsülése érdekében teendő intézkedésekről, egyúttal készítse el a mentőszolgálat szervezeti megújításáról szóló koncepcióját. Mártai István most a Terrorelhárítási Központ személyvédelmi speciális egészségügyi osztályát vezeti. A tárca közleménye után futótűzként terjedt a hír a mentők között, hogy Máté Gábor megbízott főigazgatónak kitelt az ideje, helyére pedig ismét Mártai István kerülhet, hiszen épp olyan feladatokkal bízták meg, ami egyébként „normális" helyzetben a főigazgató kompetenciája.

 

A Facebookon közölt adatok szerint a csoport alapítója, Hamary Dániel mentőápoló lapunknak azt mondta: a vidéki nagyvárosok után a fővárosba jövő hétfőn jönnek a mentők az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete elé, ahol petíciót adnak majd át a tárca vezetőjének. Azt szeretnék elérni, hogy hagyják Máté Gábort és kabinetjét dolgozni, ne hozzanak megint egy új főigazgatót. A szakember szerint Máté Gábor népszerű a mentősök között. Hozzátette: vidéki mentősként, amikor a Markó utcában egyszer összefutott vele, anélkül, hogy valaha egyetlen szót is váltottak volna, odament hozzá, köszönt, kezet nyújtott és megkérdezte, van-e valami, amiben esetleg segíthetne. Ilyen története aztán mind többeknek lett. Szerinte korábban ilyen gesztust egyetlen főigazgató sem gyakorolt. Az eset után kezdte figyelni az új főigazgató tevékenységét, s mind több olyan törekvést lát, amely a kivonulók napi munkáját is segíti. Ezután alapította meg társai­val a főigazgatói törekvéseket támogató közösségi portált.

Arra kérdésre, hogy miért épp citromsárga szalagot tűznek a pólóra, Hamary Dániel azt mondta: ilyen színű masnit az olyan kutyák pórázára szoktak tenni, amelyeknek az átlagosnál több szociális térre van szükségük, ezzel ők is a nagyobb szakmai térre való igényüket jeleznék az egészségpolitikának.

24 órás szolgálatban

Máté Gábor a harmadik főigazgató hat év alatt, és az első nem orvos a szolgálat élén. Az elmúlt években a kormány hozzávetőleg 15 milliárd forint uniós pénzt hívott le arra, hogy a sürgős hívások legalább 90 százalékánál negyedórán belül megérkezzen a segítség, ám a mentőszolgálat 2015-ös adatai szerint 72,5 százalékról 68-69 százalékra romlott a 15 percen belüli kiérkezés aránya. Ezt a vállalást tehát nem sikerült teljesíteni, sőt, a feladatokra továbbra sincs elég mentőautó, kevés az orvos, az ápoló, a gépkocsivezető. A folyamatos ellátás érdekében júniustól 24 órás műszakot is vállalhattak a mentők. Szombat éjszaka Nyíregyháza környékén egy mentőautó az árokba borult. A sofőr a 24 órás szolgálat huszadik óráját töltötte a volán mögött.  


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.