Nem változik a drogszabályozás

A kormány nem változtat a kábítószerrel kapcsolatos büntetőjogi szabályozáson, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára, Juhász Gábor ezt az Országgyűlés eseti bizottsága előtt jelentette ki.

Nem akar változtatni a drogproblémával kapcsolatos jelenlegi büntetőjogi szabályozáson az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium  (IRM) - mondta Juhász Gábor, a tárca államtitkára az Országgyűlés kábítószerügyi eseti bizottságának szerdai ülésén.

"A minisztérium álláspontja az, hogy a jelenlegi hatályos szabályozás, annak minden ismert problémájával együtt, az egyedüli olyan, amelyet támogatni tudunk, tehát nem kívánunk rajta  változtatni" - közölte Juhász Gábor. Azt mondta, az előző évekhez képest növekszik a lefoglalt kábítószer mennyisége. A büntetés-végrehajtási intézményekben viszont "a kábítószer jelenléte nem jellemző".

A statisztikai adatokról szólva elmondta, 2008-ban 2500 embert ítéltek el kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt, nyomozati  szakban 937 embert "eltereléssel (azaz gyógyító-megelőző-felvilágosító kezelésen való részvétellel) hoztak ki az eljárásból". Kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt 150-en kerültek börtönbe.

Többen üdvözölték az államtitkár azon bejelentését, hogy nem  akarnak változtatni a jelenlegi szabályozáson. Sárosi Péter szakértő (SZDSZ) ezzel szemben arról beszélt, hogy szerinte nagy problémák vannak a szabályozással, mint mondta, szükség lenne az eltereléssel kapcsolatos anomáliák kiküszöbölésére.

A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben tartott kihelyezett ülésen Lontainé Santora Zsófia főigazgató tájékoztatta a testületet  az intézmény tevékenységéről, felépítéséről, a rendelkezésre álló műszerekről és az ott végzett vizsgálatok lényegéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.