Nem pártoljuk a párttagságot

A nyolcmillió választó alig több mint egy százaléka tagja a parlamenti pártok valamelyikének - derül ki az MTI összesítéséből. A legtöbben, mintegy negyvenezren a Fideszben vannak. Az MSZP kivételével minden parlamenti párt a taglétszám növekedéséről számolt be.

A Fidesz taglétszáma a párt tájékoztatása szerint 40.320, és nőtt az elmúlt évhez képest. Hogy mennyivel, a párt nem osztotta meg az MTI-vel. Ez azt jelenti, hogy a kormánypártnak valamivel több tagja van, mint ahányan Cegléden vagy Baján laknak. A tagság átlagéletkora 49 év.

A párt alapszabálya szerint a tagdíj mértékét az országos választmány állapítja meg, éves mértéke 3600 forint, a nyugdíjasok 1200 forintot fizetnek, kedvezményt és mentesítést a helyi szervezet elnöksége adhat. A tagdíjbevételekből 137 millió forintja származott tavaly a Fidesznek. A beszedett tagdíjak a helyi szervezeteket illetik meg. Tagdíj-kiegészítést kötelesek fizetni a kormánytagok, államtitkárok, az országgyűlési és európai parlamenti képviselők, megyei közgyűlési vezetők, polgármesterek, alpolgármesterek, a helyi önkormányzati képviselők és a külsős bizottsági tagok.

A KDNP nyilvántartása alapján a pártnak 15.500 tagja van, közülük 8100 aktív, azaz vesz részt a taggyűlések több mint felén. A párt tájékoztatása szerint az elmúlt évben havonta nagyjából száz új taggal gyarapodott. A tagdíj havi 300 forint, ezt a helyi szervezeteknek fizetik és ott is marad. A KDNP az elmúlt évben 6 millió forintot szedett be tagdíjakból.

A szocialista pártban hozzávetőleg 33.200 tagot tartanak nyilván, nagyjából ennyien laknak Gyöngyösön vagy Pápán. Az MSZP tagsága egy év alatt több mint kétezer fővel csökkent. A tagság átlagéletkora 56 év - közölte a párt.

Az alapszabály szerint a tagok jövedelmükkel arányban álló és méltányos tagdíjat fizetnek, amelynek mértéket a helyi szervezet és a párttag közötti megállapodás rögzíti. Az önálló jövedelemmel nem rendelkezők és azok, akiknek jövedelme a minimálbért nem haladja meg, 200 forintos alaptagdíjat fizetnek, amit a helyi szervezet csökkenthet. Az MSZP tavaly 46 millió forintot szedett be tagdíjakból.

A Jobbiknak 12.430 tagja van, ez hozzávetőleg Kőszeg lakosságának felel meg. Szabó Gábor pártigazgató elmondta: adatbázisukból kiderül, hogy a tavalyi parlamenti választás óta több mint kétezren csatlakoztak hozzájuk. A párt számára a tagság létszámát tekintve is a 2009. júniusi európai parlamenti választás hozott áttörést: akkor 5200 tagjuk volt, számuk tehát alig két év alatt majdnem a két és félszeresére nőtt. A párttagok életkoráról nem vezetnek kimutatást.

A pártban a tagdíjak a helyi szervezeteket illetik. Ennek oka - mondta Szabó Gábor -, hogy költségvetési támogatás hiányában a pártközpont sokáig nem tudta segíteni a szervezetek működését, így azok a tagdíjbevételből gazdálkodhattak. Ezen a gyakorlaton azután sem változtattak, hogy a Jobbik parlamenti erőként tavaly 240 millió forint állami támogatást kapott. Ebből következően a pártban nincs központilag megállapított tagdíj, a helyi szervezetek dönthetnek arról, hogy jelképes vagy nagyobb összeget szednek. A Jobbik tavalyi tagdíjbevétele 9 millió forint volt.

Az LMP-nek valamivel több mint 700 tagja van- mondta az MTI-nek Polákovics Balázs szervezetfejlesztő, tagadminisztrátor. Mellettük számításaik szerint több ezren segítik az LMP munkáját, akik azonban nem tagjai a pártnak. A két éve alapított LMP-be nagyjából kétszázan az országgyűlési választások után léptek be. Az átlagéletkorról nincs pontos kimutatás, de a tagok valamivel több mint negyede nő.

A tagdíj havonta ezer forint, amely alól a területi szervezetek választmányai adhatnak felmentést. Tavaly ebből a forrásból 3,5 millió forintja származott a pártnak, de Polákovics Balázs elmondta, újabban havonta körülbelül egymillió forint folyik be a tagdíjakból, mert akik tehetik, többet fizetnek az előírtnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.