Nem merték kinevezni Zsigó Róbert jelöltjét

A megváltoztatott kormányrendelet sem volt elég, hogy a bajai döntést meghozzák.

Zalavári Lászlót, a bajai Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ eddigi megbízott igazgatóját nevezte ki csütörtök délelőtt a bajai közgyűlés a kulturális intézmény igazgatói posztjára. Mint arról korábban beszámoltunk, a testület tavaly augusztus 29-én érvénytelennek nyilvánította az első pályázatot, amelyen az intézmény korábbi igazgatója, Letenai Mária volt az egyedüli pályázó. A kulturális, ifjúsági és oktatási bizottság támogatta Letenai Mária kinevezését, Zsigó Róbert polgármester, a Fidesz egyik szóvivőjének állásfoglalása azonban megfordította a frakció hangulatát.

Zsigó azt mondta, az is törvényes, ha nem nevezik ki a volt igazgatót, hanem új pályázatot írnak ki. Indoklásában előadta: túl szigorú a törvény, kevesen vannak, akiknek megvan a két előírt végzettségük, és ez korlátozza az önkormányzatok lehetőségeit az intézményvezetői posztok betöltésében.

Az önkormányzat megbízta a polgármestert, hogy járjon el Halász János kulturális államtitkárnál, hogy módosítsák a vonatkozó jogszabályokat. Ez meg is történt. A szóvivőnek megfelelő kormányrendelet éppen azon a napon – 2013. november 27-én – jelent meg, amikor az új pályázat kiírásáról döntöttek. A városban sokan biztosra vették, hogy a polgármester saját kabinetjének kulturális referensét, dr. Munczig Dénesnét szeretné kineveztetni az összevont művelődési intézmény élére, hogy jó állást biztosítson neki azutánra is, amikor már nem ő lesz a polgármester.

Zsigó az országgyűlési képviselői jelölést választotta, ami azt jelenti: ha megválasztják, a következő ciklustól nem lehet polgármester, egy új polgármester pedig a saját bizalmasaiból állítja össze a kabinetjét. Az Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatójaként azonban öt évre biztosítva lett volna pártfogoltja jó fizetése. Zsigó Róbert cáfolta a feltételezést, azt mondta, neki nincs jelöltje, és nem döntenek a törvények ellenére.

Hogy a közkeletű vélemény mégis több volt puszta mendemondánál, bizonyítja, hogy dr. Munczig Dénesné valóban pályázott az új kiírásra. Összesen hárman adtak be pályázatot. Munczig Dénesné pályázatát a nyilvánosságra került szakértői vélemény a jogszabályban előírtnál jóval rövidebb, ráadásul a ténylegesnél hosszabbnak feltüntetett szakmai gyakorlat miatt kizárni javasolta.

A közművelődési szakértő egy másik pályázót is alkalmatlannak tartott. Egyedül a megbízott igazgató, Zalavári László kinevezését támogatta. A közgyűlés előtt ülésezett a Fidesz-frakció, vélhetően akkor mondtak le dr. Munczig Dénesné kinevezéséről. Bajai forrásaink szerint csak a kulturális referens asszonyt érhette veszteség, mivel Zalavárit is a Fideszhez lojális vezetőként ismerik.

Baja városi könyvtára, amely az 1845-ben épült klasszicista zsinagóga belső terében van
Baja városi könyvtára, amely az 1845-ben épült klasszicista zsinagóga belső terében van
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.