Nem lesz ellenfele a Fidesz államfőjelöltjének, bárki is legyen

Az MSZP elnöksége még nem döntött, de tagjainak többsége szerint a pártnak nem kellene köztársasági elnököt jelölnie - tudta meg az MTI szombaton.

Az MTI információi szerint az elnökség délelőtti ülésén napirenden volt a téma, de döntést nem hoztak.
A testület tagjainak többsége amellett érvelt, hogy jelölés helyett inkább azt kellene megfogalmazni, hogy az MSZP szerint az új államfőnek milyen értékeket kell megtestesítenie, illetve véleményt kellene formálniuk a kormánypártok jelöltjéről, jelöltjeiről.

Az MSZP alapszabálya szerint az államfőjelöltről a kongresszus dönt. A köztársaságielnök-jelöltre vonatozó javaslat a kongresszus elé a választmány és az országos elnökség közös indítványaként kerül.

Lendvai Ildikó távozó pártelnök a választmány legutóbbi ülése után tartott sajtótájékoztatón, május közepén azt mondta: ha az MSZP úgy dönt, hogy lesz államfőjelöltje, akkor őt a júniusi kongresszuson választják meg.

A köztársasági elnök mandátuma augusztus 5-én jár le. Az alkotmány szerint az új államfőt ez előtt 30 nappal meg kell választania az Országgyűlésnek. Az államfőválasztáshoz az első két körben az összes képviselő kétharmadának szavazatára van szükség. A Jobbiknak és az LMP-nek nincs elég képviselője, hogy jelölni tudjon, erre csak az MSZP lenne képes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.