Nem árulás, jegyzőkönyv-hamisítás történt? De ezt sem tudták titokban tartani...

Bár a Heti Válasz Online szerda esti értesülései szerint a Vizoviczki László ellen indított nyomozás keretében letartóztatott két rendőrtiszt hamisította azt a – PestiSracok.hu honlapon tegnap közölt – jegyzőkönyvet, amely arról szól, hogy a börtönbüntetéséből nemrég szabadított Radnai László, a Conti Car egykori alapítója tett terhelő vallomást Portik Tamásra, a közlés cseppet sem nyugtatta meg azokat, akik eddig Portik ellen vallottak.

Főleg nem, hogy a Vizoviczki ellen nyomozó ügyészek nem is tudtak arról, hogy az általuk korrupcióval gyanúsított főrendőrök zsarolták volna Vizoviczkit, ahogy azt meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Heti Válasz Online közölte. Tegnap az NNI-nél még azt mondták, belső vizsgálat indult tisztázandó, miképpen jutott a PestiSrracok.hu-hoz a kérdéses jegyzőkönyv. Egy nap kellett, hogy rájöjjenek a hamisításra, s amint rájöttek, a hír nyomban ki is szivárgott.

A Heti Válasz Online információja szerint Gulyás Imre, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője és Hopka Lajos, a speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztály vezetője hamisíthatták azt a jegyzőkönyvet, amelyre hivatkozva kedden a PestiSracok.hu azt írta, hogy Radnai László, a kecskeméti maffiaperben 2007-ben 12 évre ítélt egykor illegális olajüzletekben is érdekelt vállalkozó, Portik Tamás egykori cégtársa tavaly ősszel terhelő vallomást tett Portikra.

Az internetes portál szerint „Gulyás Imre és Hopka Lajos – hamis információk gyártásával – növelte Vizoviczkiben a fenyegetettség érzését. Amellett, hogy szükség esetén valóban befolyásolták a vállalkozó ellen indított nyomozások és vizsgálatok eredményét, hamis rendőrségi jegyzőkönyveket is készítettek, melyek tervezett drograzziákról és jövőbeli nyomozati cselekményekről szóltak. Ennek a kvázi zsarolási sorozatnak a keretében került sor annak a hamis jegyzőkönyvnek az elkészítésére, amelyben állítólag megszólal és Portikékra nézve terhelő vallomást tesz a kecskeméti maffiaügy elítéltje, Radnai László”.

A lap nem tért ki rá, hogy miért növelte volna Vizoviczkiben a fenyegetettség érzését egy olyan hamis információ, mely szerint Radnai terhelő vallomást tett Portikra? A nyilvánvalóan szerecsenmosdatási céllal kiszivárogtatott információ azonban nemcsak ezt az egy kérdést veti fel.

Induljunk ki abból, hogy a hír igaz: Gulyás és Hopka (de legalábbis az egyikük) jegyzőkönyvet hamisítva azt a látszatot kelti, hogy Radnai Portik ellen vallott. Tehát nem egy valódi kihallgatás eredeti jegyzőkönyve került ki illetéktelen kezekbe. A Nemzeti Védelmi Szolgálat állítólag két éve kezdte meg azt a titkos nyomozást, melynek eredményeképpen sikerült az ügyészségnek lelepleznie Vizoviczki és a nevezett főrendőrök korrupt kapcsolatát. Miért nem derült ki e titkos nyomozás keretében, hogy egyes főrendőrök hamis jegyzőkönyvekkel manipulálva próbálták felsrófolni az őket lekorrumpáló vállalkozótól kapott fizetésüket?  És vajon hány jegyzőkönyvet hamisítottak még?

Ha kiderült mindez, miért tart már több mint 24 órája a belső vizsgálat az NNI-nél arról, hogy miképpen juthatott el Radnai kihallgatási jegyzőkönyve a PestiSracok.hu-hoz? Ha pedig csak most döbbentek rá, hogy korrupt egykori kollégáik miféle manipulációkat követtek el (megjegyzem, már ez a tény is azonnal kiszivárgott), miért nem tájékoztatták még az adott ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészséget? Ott ugyanis azt mondták, nem tudnak semmiféle hamis jegyzőkönyvekről, és nem is gyanúsítják zsarolással, sem okirat-hamisítással Gulyást és Hopkát.

Megjegyezzük, hogy eddig épp az NNI volt az a rendőri szervezet, amely határozottan kitartott amellett, hogy a Portik- és a Vizoviczki-ügynek semmi köze egymáshoz. Akkor mire alapozzák, hogy egy Portikra tett állítólagos (hamis) terhelő vallomással zsarolható lett volna Vizoviczki?

Nem mellékes kérdés az sem, megengedheti-e magának a rendőrség, hogy napokig válasz nélkül hagyjon egy olyan hírt, amelyből arra lehet következtetni, hogy rendőrségi jegyzőkönyvek jutottak illetéktelen kezekbe. Vajon továbbra is ugyanolyan segítőkészek lesznek a Portik és társai ellen valló volt bűnözők, ha azt látják, még mindig bármelyik kihallgatási jegyzőkönyv kikerülhet a rendőrségtől?

Az NNI cáfolta szerda este azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint belső vizsgálatot folytat a Radnai Lászlónak tulajdonított vallomással kapcsolatban. Az NNI a rendőrség honlapján szerda este megjelent rövid közleményében azt írta: büntetőeljárást folytat P. Tamás és társai ellen; az eljárás a nyilvánosság teljes körű kizárásával folyik, arról a Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatást nem ad. "Egyúttal az NNI cáfolja azon sajtóhíreket, mely szerint a sajtóban R. Lászlónak tulajdonított vallomással kapcsolatban belső vizsgálatot folytatna" – tette hozzá. (MTI)

Portik Tamást kiemelt őrizetben szállították el előzetes letartóztatásba a Pesti Központi Kerületi Bíróságról
Portik Tamást kiemelt őrizetben szállították el előzetes letartóztatásba a Pesti Központi Kerületi Bíróságról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.