Nem a tér, csak a közpark viseli majd Horthy nevét Gyömrőn?

Tüntetést tartanak szerdán Gyömrő központi terén, amelyet egy jobbikos indítvány nyomán a helyi képviselő-testület Horthy Miklós után kíván (újra) elnevezni. A város alpolgármestere kérdésünkre elmondta: várhatóan csak a közparkot nevezik át, az önkormányzat címe továbbra is marad Szabadság tér 1. A tiltakozók szerint hiba volt figyelmen kívül hagyni a lakosság véleményét.

Tiltakozó demonstrációt tartanak a Pest megyei Gyömrő főterén a helyi képviselő-testület egyik legutóbbi döntése ellen, amelyben támogatták a központi tér Horthy Miklósról való elnevezését. A délután kezdődő tüntetést a gyömrői Környezet-, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Egyesület (KIGYE) kezdeményezte, de számos helyi és fővárosi civil szervezet is jelezte már csatlakozását.

Mint arról lapunk korábban beszámolt: a Jobbik helyi elnöke és önkormányzati képviselője még tavaly szeptemberben javasolta a névváltoztatást, amit a többségében független tagokból álló testület – egy tartózkodással – támogatott. Sas Zoltán többek között azzal indokolta javaslatát, hogy a tér 1945-ig Horthy nevét viselte, a mostani döntéssel csak ezt az állapotot állítják vissza.

Gulyás Zoltán, a gyömrői Jobbik alelnöke a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: „történelmi kérdést” csinálnak az ügyből, nem pedig „politikait”. A radikális párt politikusa üdvözölte, hogy az önkormányzat feltáró előadássorozatot indított a Horthy-korszak megismerésére; ennek egyébként egyik első állomásaként Romsics Ignác történész tart ma délután előadást a helyi művelődési központban, amelyre a tiltakozók („a teljesebb kép érdekében”) Karsai László professzort is meghívták.

Kavalecz Gergely, a KIGYE elnöke lapunknak nyilatkozva azt mondta: nem tartják demokratikusnak a testület döntését, mert előtte nem kérdezték meg a lakosok véleményét. „Nem csak a képviselők és nem csak jobboldaliak élnek ezen a településen. Szeretnénk, ha a Szabadság tér megőrizhetné a nevét. Függetlenül attól, hogy a múlt rendszerben kapta a nevét, a 'szabadság' egyetemes értéket képvisel” - fogalmazott. A KIGYE beadott egy, az átnevezés visszavonásáról szóló beadványt is az önkormányzathoz, egyelőre eredménytelenül.

„Horthy munkásságát 1938-ig többé-kevésbé elismerem, de az 1939 és 1944 közötti időszakát nem tartom példakövetőnek. Horthy személye megosztó. Ezért is hiba, hogy előzetesen nem kérdezték meg az átnevezésről a lakosságot” - ezt Tóth Mátyás gyömrői történelem tanár nyilatkozta lapunknak. A szakember hozzátette: a Horthy-tér várhatóan a magyar szélsőjobb egyfajta „kegyhelye” lehet a jövőben, Gyömrő azonban egy békés és fejlődő kisváros, ahol „nem szeretnénk, hogy egyenruhások masírozzanak”.

Mezey Attila, Gyömrő város alpolgármestere megkeresésünkre úgy érvelt: áttekintették Horthy személyét és történelmi szerepét, illetve annak indokait, hogy „független önkormányzatként miért ne nevezhetnénk át” a teret. Mezey szerint a döntéssel nem akartak politikailag állást foglalni, sőt, azt akarták elősegíteni, hogy az említett korszakot „sokkal árnyaltabban, objektívebben érzékelje” a közvélemény. Arra a kérdésünkre, hogy nem árt-e Gyömrő önkormányzatának, ha a jövőben a Horthy Miklós tér 1. szám alatt fog működni a hivatal, az alpolgármester azt válaszolta: az önkormányzat és a téren lévő intézmények címe valószínűleg nem fog változni, a visszanevezés csak a közparkot fogja várhatóan érinteni.

A NOLTv videóriportja a témáról hamarosan a nol.hu oldalon.

gyomrohorthy
gyomrohorthy
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.