Nem volt magyar kórház tartozás nélkül

A kormány honlapján nyilvánosságra hozták, hogy mely kórháznak mennyi pénz jutott a nyár elején kiosztott 60 milliárd forintnyi konszolidációs összegből.
A lista szerint nem is volt olyan intézmény, amelynek ne lett volna rendezendő számlája. A lista azért készült el, Ikotity István, az LMP képviselője arról érdeklődött Balog Zoltán humánminisztertől, mit mutatnak a kórházi beszállítókkal szemben fennállt tartozások a rendezés óta. A miniszter az írásbeli válaszában azt írja, hogy 20 milliárd forint még májusban a nagy beszállítók számlájára került. Az összeg kifizetésének részleteiről a kórházfenntartó hivatal főigazgatója, Ónody-Szűcs Zoltán állapodott meg a hitelezőkkel. E tárgyalás eredményeként a Heim Pál gyermekkórház egyik hitelezője nagyvonalúan lemondott a kamatokról.

Hozzátették: a konszolidációs folyamat kijelölt menetrendje szerint a továbbiakban közvetlenül az egészségügyi intézmények és beszállítóik között zajlottak/zajlanak az egyeztető tárgyalások. Az elmúlt két hónap alatt a kórházi vezetők több száz konzultációt, tárgyalást folytattak le. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (AEEK) által fenntartott intézmények június végéig a 60 milliárdos összeg több mint 70 százalékát, július közepére pedig több mint 94 százalékát kifizették a tartozásaikra.

Hiába jutottak ekkora összeghez a beszállítók, az egyik szövetségük továbbra is elégedetlen. Mint azt közleményükben jelezték, nem hozott végleges megoldást a kórházi tartozások nyár eleji konszolidációja. A Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége (MOBSZ) által jegyzett levélben arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi mintegy 40 milliárd forintról már szeptemberre ismét akár 60 milliárd forintra nőhet a beszállítók felé fennálló kórházi tartozások összege.

A szervezet szakértői a probléma orvoslására egyebek mellett azt ajánlják, a kormányzatnak: változtassanak a finanszírozási elveiken. Például az életmentő eszközök áfájának a mostani 27 százalékos kulcsát csökkentsék 5 százalékra.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.