Nem vették fel a gyereket az óvodába, mert vállalkozó az anyuka

A vállalkozó nők gyerekeit nem szívesen veszik fel óvodába - derül ki a penzcentrum.hu cikkéből.
A  portál annak járt utána, milyen akadályok nehezítik a vállalkozó nők karrierjét, s mindennapi életét. A Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva állapítja meg: az alkalmazottak között csak néhány százalékkal, a vállalkozók között viszont durván alulreprezentáltak a nők.

Az írás idézi a világ legfejlettebb országait tömörítő OECD tanulmányát, melyben foglalkoztak a nemi különbségekkel a vállalkozások terén. (Ennek a szervezetnek Magyarország is tagja.) A szervezet azt állapította meg, hogy  az OECD országokban két és félszer több férfi vállalkozónak van alkalmazottja, mint nőinek. Érdekességként azt is megemlíti: a vizsgált országok esetében, Törökországon kívül, egy vállalkozó nő jóval nagyobb eséllyel dolgozott a szolgáltató iparban, mint egy vállalkozó férfi.

A portálnak nyilatkozó Vida Ágnes pszichológus szerint a  nők kevésbé mernek szívességet kérni és nehezebben nyúlnak régi kapcsolataikhoz, mint a férfiak. Hozzátette, hogy "a nők kockázatvállalási hajlandósága is alacsonyabb, így több gondolkodás után, eleve nehezebben vágnak bele egy üzleti vállalkozásba."

További akadályt jelent, hogy sok olyan helyzetről hallott, amikor egy bölcsőde vagy egy óvoda megtagadta egy gyermek felvételét, csak azért, mert értesültek róla, hogy az anyuka vállalkozó - osztotta meg tapasztalatait a szakember.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.