galéria megtekintése

Nem várnak tovább az államra, inkább ingyen oktatnak

2 komment


Hargitai Miklós

A magyar oktatási rendszer kicsit sem burkolt kritikájaként ingyenes online informatikai tanfolyamot indít a Google. A lehetőség elsősorban azoknak szól, akik a saját vállalkozásuk internetes jelenlétét javítanák, de a személyre szabható tananyag mindenkinek hasznos, aki otthonosabban szeretne mozogni a digitális világban.

Magyarország egészen egyedülálló oktatási mixet állított össze azzal, hogy a közoktatás nagyobb óraszámban oktatja a hit- és erkölcstant, mint az informatikát – a sajátos megoldás az önálló alapiskola-rendszerrel nem rendelkező Vatikán számára talán megfelelő lenne, a XXI. századi Európában azonban tömegesen zárja el a jövő dolgozóit az értelmes munkák lehetőségétől.

Jellemző adat, hogy a digitális írástudás terén a magyar diákok a 28 tagú EU-ban a 26. helyen vannak – innen elvileg már csak felfelé vezetne az út, de az Orbán-kormány oktatási reformnak nevezett uniformizálási törekvéseivel, a kötelező, de alkalmatlan tankönyveivel és a szaktanárhiányt egyre súlyosbító kényszernyugdíjazásokkal még tovább sikerült rontani az amúgy is szinte kilátástalan állapotokon.

A Google adatai szerint hasonlóan sivár a helyzet a vállalkozások világában is: a hazai kis- és középvállalkozások mindössze 64%-a rendelkezik saját weboldallal (szemben az EU15, vagyis a régebbi tagállamok 79%-os átlagával), csak a 26%-uk használja a közösségi oldalakat (szemben az EU15 43%-os átlagával) és mindössze 9,8%-uk végez online értékesítést (szemben az EU15 14,6%-os átlagával).

 
A diákoktól a vállalkozókig mindenkinek kínálnak friss tudást

Rövid távú javulás semmiképpen sem várható – miközben a magyar gazdaság fejlődésének és versenyképességének már ma is az egyik legfőbb gátját jelentik a munkaerőpiacról tízezres nagyságrendben hiányzó informatikusok –, ezért aligha lehet meglepődni azon, hogy a leginkább érintett informatikai nagyvállalatok megpróbálják a saját kezükbe venni a megoldást.

A keresőóriás tavaly azt vállalta, hogy néhány hasonló súlycsoportú partnerrel közösen 2016 végéig egymillió európai polgár számára teszi hozzáférhetővé a digitális készségeket fejlesztő ingyenes képzéseket. Ez létszámarányosan nagyjából 20 ezer digitálisan kiművelt magyar emberfőt jelentene, de a program súlypontja az újonnan csatla­kozó ­EU-tagállamokban van, vagyis a fentinél nagyobb részesedésre számíthatunk.

A vállalatok arra is ígéretet tettek, hogy a már megkezdett projekteken felül 25 millió ­eurót költenek a programjaik kibővíté­sére, és ezeket újabb európai – elsősorban kelet-közép-európai – országokban is elindítják. A közelmúltban bejelentették, hogy megduplázzák ezt a létszámkeretet, és 2017 végéig további egymillió (azaz összesen kétmillió) európai számára biztosítanak képzést (mechanikus számolással ez 40 ezer magyart jelent).

A megvalósítás egyik legfontosabb eszköze a Magyarországon magyarul is elérhető Digital Work­shop. A tanfolyamon belül összesen 23-féle kurzus tananyagát kínálják fel, a modulszerűen felépülő ismeretcsomagokból a személyes célok alapján lehet összeállítani a teljesen testre szabott tanmenetet. ­Tehát aki a vállalatával az interneten keresztül nemzetközi pia­cokra szeretne kijutni, ugyanúgy megtalálja a szükséges ismereteket, mint aki csak a weboldala látogatottságára és a forgalomnövelés lehetőségei­re kíváncsi, vagy a közösségi oldalakat szeretné gyümölcsözőbben és biztonságosabban használni.

A regisztrá­cióhoz csupán egy e-mail cím és egy név kell, a továbbiakban a jelentkezési felület már csak arra kíváncsi, hogy a nebuló milyen típusú tudáselemekre tart igényt. Mint meggyőződtünk róla, nemcsak a jelentkezés, de maga az oktatás is hozzáférhető már, vagyis aki akarja, azonnal elkezdheti a digitális művelődést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.