galéria megtekintése

Ennyit nem ér egy ilyen inkorrekt eljárás – háborog a lelépésre ítélt jobbikos

7 komment


Hargitai Miklós

Úgy kezdődött, mint valami tréfa: Novák Előd alelnök a Jobbik-frakció sajtótermét zsúfolásig megtöltő újságírókat azzal üdvözölte, hogy örül a szakpolitikai téma iránti érdeklődésnek, és bemutatta pártjának a bölcsődei gondozási díj eltörlésére vonatkozó törvényjavaslatát. A neki feltett kérdések azonban kizárólag a jelenlegi Jobbik-alelnökök többségének lecserélésére vonatkozott.

A döntés Novák szerint korábban született, de csak kedden vált ismertté. Saját álláspontjaként az alelnök először felolvasta a Facebookra nem sokkal korábban kitett bejegyzését.

Boldog békeidők: itt még teljes az egyetértés
Teknős Miklós / Népszabadság

„Én az egyik alelnökként garanciája kívánok lenni annak, hogy a Jobbik nem tér le az Alapító nyilatkozatunkban rögzített útról, nem megy bele elvtelen kompromisszumokba. Kormányra kell kerülnünk, de nem minden áron. Ez az, amivel szemben kívülről is meg akarják mondani bal- és jobbliberálisok, milyenné váljon a Jobbik: egy színtelen, szagtalan, karakterét vesztő párttá, mely nem hoz radikális változást. Ne engedjük ezt! Nem helyes érvek helyett erőből lezárni a konstruktív vitákat, a tisztességes verseny helyetti, csoportos vétó megosztja a Jobbikot, távolabb visz minket a választási győzelemtől, és még távolabb a Radikális változás című programunktól” – fogalmaz a bejegyzés, megismételve, hogy Novák hátba szúrva érzi magát.

 

„Attól nem lesz jobb, ha a problémákat szőnyeg alá söpörjük, ha az ellenérvekkel és veszélyekkel nem nézünk szembe, ha a tagság döntő részének véleményét nem közvetíti felé, nem képviseli senki. Mert egy ilyen, kritikusokat eltávolító vétó után még azok sem igazán fogják ezt megtenni, akik eddig valamennyire éltek ezzel; rossz folyamatokat indítana ez a szankció. Fontosnak tartom az elnök komfortzónáját, ezért természetesen elfogadtam, hogy kinevezheti akár sokakban komoly ellenérzéseket kiváltó tanácsadóit, vagy hogy kikkel tart közös lakossági fórumot, hogy ki mondhat pl. napirend előtti beszédet, a frakcióelnökség tagjainak általa történt kijelölését is elfogadtuk, de azért szerintem az egész pártot nem formálhatja a maga képére, nem távolíthatja el a másként gondolkozókat, pláne azokat, akik az Alapító nyilatkozatunkhoz hűek” – szögezi le a bejegyzésben Novák Előd, az esetleges kilépésre, pártszakadásra, illetve Vona Gábor megbuktatásának szándékára vonatkozó feltételezéseket viszont cáfolta.

„Nagyon fáj, de tiszteletben tartom az elnöki döntést, hogy mégis másokkal szeretne együtt dolgozni, akik mellesleg kitűnő jelöltek lehetnek. De a vis maior esetre biztosított vétójog tömeges alkalmazása (mert minden más jelöltet is vétóz, aki esélyesnek fog bizonyulni a saját emberei mellett) annak a szabálynak a megkerülése, hogy a versenyt biztosítani kell. Eddig az volt az alapvetés, hogy a Jobbik egy alulról építkező mozgalom. Elfogadom, hogy az elnök felsorolja, kiket szeretne az elnökségbe, de ne kerülje ki a tagság előtti megmérettetést, hogy a kongresszus mindenben megfogadja-e az ajánlását. Lehet, hogy egyik alelnök helyett jobb volna egy másik,

de ennyit biztosan nem ér egy ilyen inkorrekt eljárás, hogy már pártszakadásról cikkezzenek”

– vélekedik Novák. Szerinte a pártban 10 százalékos támogatás kell az alelnökké váláshoz, Vonának viszont a kongresszus napján kétségtelenül van vétójoga. – Nézeteltérés nincs, konstruktív viták vannak – értékelte a jelenlegi helyzetet. – Nem vagyunk egy értékeket nélkülöző néppárt, mint a Fidesz – tette hozzá.

Novák előd szerint az ügy miatt lehetnek még lemondások, Dúró Dórában (Novák feleségében – a szerk.) is megfogalmazódott, hogy lemond a parlamenti és frakciótisztségeiről. – A Jobbik programjáról is szól ez a konfliktus. Vona Gábornak abban igaza van, hogy lehetnek nálunk jobb alelnökök, de a tagság többsége talán nem így gondolja, különben az elnök rájuk bízná a döntést – hangsúlyozta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.