galéria megtekintése

Gyurcsány: „Nem vagyok üzletember”

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 21. számában
jelent meg.

Bita Dániel, Csuhaj Ildikó
Népszabadság

„Az Altus nem politizál. Van elegendő terepem a politizálásra” – mondja Gyurcsány Ferenc, akinek cége uniós megbízást nyert el. Lázár János Brüsszelben tolmácsolja emiatti aggodalmát, ott viszont remélik: a magyar hatóságok együttműködnek a céggel.

Napokon belül levelet küld Lázár János, a Miniszterelnökség irányítója az Európai Bizottság regionális támogatásokért felelős főigazgatójának, Walter Deffaának, mert a kormány szerint Brüsszelnek újra kell gondolnia, hogy Gyurcsány Ferenc cégét, az Altus Zrt.-t bízta meg a következő uniós fejlesztési ciklus tervezési dokumentumainak elemzésével. Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár lapunknak azt mondta, Lázár személyesen is tudatni fogja Deffaával a kormány aggodalmait, amikor májusban Brüsszelben találkoznak.

Azt a kabinetben is tudják, hogy az Altus megbízásának nincs köze a 2007 és 2013 közötti EU-források felhasználásához. Egy kormányzati politikus szerint mégis bizarr, hogy Gyurcsány cége nyerte az uniós tendert, mivel eddig csak külföldi munkái voltak, most viszont minden, a hazai fejlesztéspolitikai rendszerrel összefüggő papírt láthat. A békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum nyílt levelet írt a bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek, követelve, hogy az Altust zárják ki a magyar tervek ellenőrzéséből. A megbízás ellen a Fidesz és a Jobbik is tiltakozott.

„Nem vagyok üzletember. Politikus vagyok, akinek van tulajdona. Másnak háza, autója van, nekem vállalataim is, de vigyázok, hogy ez ne keveredjen a politikával” – mondta Gyurcsány, amikor megkérdeztük, nem okoz-e feszültséget pártos és üzleti tevékenységének összehangolása. Példaként hozta: ipari vállalkozásai nem pályáznak EU-támogatásra, tanácsadó cége nem vállal hazai megbízásokat. „Elnyertünk egy 28 országra kiterjedő munkát. Nem kell félni, a cég azonos értékelési standardokat használ Portugáliától Dániáig” – jelentette ki. „Európában normális, ha egy cég szakmai munkája nem függ tulajdonosa politikai szimpátiájától” – felelte arra, mit szólt volna, ha miniszterelnöksége idején Orbán Viktor cége kap ilyen feladatot. „Az Altus nem politizál. Van elég terepem a politizálásra” – mondta, hozzátéve: a cég nyilvános fejlesztési programokat elemez, nem végez pénzügyi ellenőrzést, nem kontrollálja a kormány által felállított intézményrendszert.

 

Az Altus uniós tanácsadással foglalkozó üzletága 2009 óta működik, Gyurcsány akkor köszönt le a kormány éléről. A mostani megbízást az ősszel nemzetközi tenderen nyerték el egy konzorcium vezetőjeként. A DK elnöke szerint tisztességtelen a cégnél dolgozó szakértőkről azt feltételezni, az ő véleménye befolyásolja munkájukat. A projektben tíz másik vállalattal együttműködő Altus vezérigazgatója Dobrev Klára, Gyurcsány felesége, tanácsadási igazgatója Heil Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt elnökhelyettese.

Gyurcsány Ferenc még üzletemberként ad elő 2003-ban
Gyurcsány Ferenc még üzletemberként ad elő 2003-ban
Kovács Bence / Népszabadság

Gyurcsány az idén választotta ketté az ipari vállalatok vagyonkezelését és a fejlesztéspolitikai tanácsadást végző cégüzletágakat. Azt mondja, ez azért is szükséges volt, mert előbbit kizárólagos tulajdonban akarja tartani, míg az utóbbi vállalatba már középtávon beengedné tulajdonosként az alkalmazott szakértőket.

Gyurcsány azt mondta: nem szól bele, hogy a cég mely nemzetközi tendereken indul. De tud róla, hiszen – jelezte – feleségével politikáról és üzleti döntésekről is szokott beszélgetni.

Üzleti alapon

Az Altus vezette nemzetközi konzorciumé volt a legelőnyösebb pályázat – mondta az Európai Bizottság regionális politikáért felelős szóvivője, Jakub Adamovicz. A konzorcium feladata, hogy 2014 októbere és 2016 januárja között tanulmányt készítsen arról, az EU regionális támogatási politikájának új szabályai hogyan befolyásolják az uniós pénzek felhasználását 2020-ig. A cégcsoport nem vizsgálja a regionális és kohéziós alapok kezelését, nem ellenőrzi elköltésüket. A bizottság által meghatározott kritériumok alapján végez elemzéseket az összes tagállamban – közölte Adamovicz, aki nem tudott válaszolni arra, hogy a tanulmány elkészítése mennyibe kerül. Nevük elhallgatását kérő brüsszeli források meglepődtek a magyar kormány szerintük eltúlzott reakcióján. A bizottság üzleti alapon döntött, „ellenkezett volna a józan ésszel, ha csak azért zárjuk ki a pályázatból, mert a cég tulajdonosai között politikai szereplők vannak. Az első számú szempont, hogy az adófizetők pénzét hatékonyan költsük el” – érveltek. A nyilatkozók reményüknek adtak hangot, hogy a magyar hatóságok együttműködnek a tanulmány készítőivel, hiszen közös érdek, hogy eltűnjenek az útból az uniós támogatások teljes felszívását gátló akadályok. Magyarország nem áll rosszul az EU-alapok felhasználásában, de a 451 millió euró uniós támogatás felfüggesztése arról árulkodik, hogy sok még a tennivaló – mondták bizottsági források. (Halmai Katalin, Brüsszel)

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.