galéria megtekintése

„Nem vagyok bűnöző” – a kétségbeesett nagymamát is utcára tették a devizahitel miatt

51 komment


Rab László

Kitették a házukból Gábor Istvánékat Pesterzsébeten. A Vörösmarty és az Ábrahám Géza utca sarkán lévő családi házat kiürítették, a végrehajtó egy tucat rendőrrel a sarkában lépett be az udvarra, rendbontásra nem került sor.

Az 52 éves karosszéria-lakatos három gyermekének családja, közte hat unokája lakott a családi házban, a sógorokkal, menyekkel tűzdelt famíliát nem sikerült a kormánynak megmenteni, kilakoltatásukra egy régóta húzódó devizahitel-adósság miatt került sor. A családtagok közül kizárólag a 72 éves súlyos beteg nagymama háborgott felindultan, „nem vagyok bűnöző”, mondta kétségbeesve, hogy erőszakkal tegyék ki onnan, ahol él.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Eközben Berki András önálló bírósági végrehajtó jószerével csak azzal volt elfoglalva, nehogy lefényképezzék.

 

– 2005-ben vettük fel a hitelt – ecsetelte Gábor István hasonló nevű 32 éves fia, aki három gyermek, egy kisfiú és két leány édesapja. – Akkor még jobban éltünk, kereskedtünk, vállalkoztunk, a szülők is segítettek az építkezésben. A telket készpénzért vettük, az OTP pedig 13 millió forint svájci hitelt adott az építéshez, 105 ezer volt kezdetben a havi törlesztés.

Négy évig tudta a család nyögni a hitelt, utána a részletek fölmentek 300 ezer fölé. 2009 óta nem tudjuk fizetni az adósságot, a gázt és a villanyt kártyás óráról kapjuk, így éldegéltünk mostanáig.

– Az életem munkája ez a ház

– mutatott körbe a csinos épületben a meglehetősen higgadt családfő, aki a nem túl felemelő pillanatra (a kilakoltatásra) áthívta a szomszédját, Németh Jánost is. – Jól ismerem őket – mondta Németh úr, és hozzátette, Gáborék jól nevelték a gyerekeiket, a környéken nem okoztak senkinek problémát. Mindez persze nem tudja ellensúlyozni a tetemes banki tartozást, amelynek törlesztésére szinte semmi esély.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

– Későn szóltak – mondta a helyszínre érkező önkormányzati képviselő, Csaszny Márton, akit a végrehajtó eléggé kemény szavakkal parancsolt le a terepről, még a rendőröket is felszólította, tegyék a dolgukat, ha a képviselő úr nem akarna magától engedelmeskedni. A rendőrök azonban nem érezték fontosnak, hogy keménykedjenek, csöndben álldogálltak, s egykedvűen hallgatták a dühöngő nagymama többnyire a végrehajtóra vonatkozó háborgását.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A tulajdonos egyébként már 2014 óta az OTP Balansz nevű ingatlanalapja, a hírek szerint a 19 milliós tartozást felhalmozó család házát két éve 15 és fél millióért vették meg. A piac melletti épület pár méterre van a villamosmegállótól, a környék elhasznált ugyan, de a ház egyáltalán nincs rossz helyen.

Gáborék fölnyalábolták az öreg tévét, a nemrég gyermeknek életet adó fiatalasszony egy automata mosógépet taszigált kifelé a konyhából, a férfiak pecabotokkal a kezükben távoztak, a nagymama ízesen átkozódott, és a botjával hadonászva ment az utcára. Gördülékenyen zajlott minden.

Gáborék maguk is készültek a napra, megadóan tűrték sorsukat, az elmúlt években nem is nagyon kerestek megoldást, éltek bele a semmibe úgy, ahogy a többi megmentetlen devizahiteles. Az adósságukat, melybe végül belefulladtak, nem tudta forintosítani a Fidesz-kormány.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

– Van-e hová menniük? – tettem föl a kérdést. – Van – felelte az öregebb Gábor István. – Családtagok és rokonok fogadnak be bennünket. A gyerekeknek mindenképp enniük kell. Nem akarunk „oda" kerülni – intett a férfi a közeli kiserdő felé, amelyben hajléktalanok vertek tanyát.

De az már egy másik kerületben, Soroksáron van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.