galéria megtekintése

Az összefogók nem tudtak gratulálni

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 07. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

A Jókai utcában sokáig kellett várni arra, hogy megszólaljon a kormányváltást nevében ígérő szövetség listavezetője. Mesterházy Attila csak éjfél után érkezett, hogy kommentálja a vereséget.

Lemondóan vették tudomásul az MSZP pártközpontjának vendégei az előzetes, a véglegeshez közeli eredményeket. A hangulat kezdettől fogva nem volt kormányváltónak mondható, inkább bizakodó, várakozó. A párt vezetői a Jókai utcai központ felsőbb szintjein várták az adatokat, az ismertebb arcok közül csak kevesen mutatkoztak a földszinten.

Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt is csak egyszer jelent meg este tizenegy óra előtt: a sajtóteremben ülőket üdvözölte felesége társaságában, és jelezte, hogy munkatársai mindenben állnak a média rendelkezésére, interjút pedig csak a pontos adatok ismeretében ígért.

Szanyi Tibor elnökségi tag és EP-listavezető bukkant fel éjjel tizenegy után: az angyalföldi választókerületbe indult gratulálni utódának, a szocialista Hiszékeny Dezsőnek.

 

Pedig a délelőtt még aktívan indult, a kormányváltó szövetség vezetői az utolsó pillanatig kampányoltak a győzelem érdekében: a pártok első emberei számos helyszínen korteskedtek az egyéni jelöltek mellett.

Mesterházy: Az ország nem szabad, mert a kormányzó többség visszaélt a többségével
Mesterházy: Az ország nem szabad, mert a kormányzó többség visszaélt a többségével
Reviczky Zsolt

Bajnai Gordon volt kormányfő például vasárnap kora délutánig kilenc helyszínen volt jelen a fővárosban és az agglomerációban, de az Együtt többi társelnöke is kivette a részét az utcai meggyőzésből: Szigetvári Viktor hét egyéni körzetben, Juhász Péter négy, Kónya Péter pedig további három körzetben kampányolt a kormányváltás érdekében.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is aktív volt a választás óráiban: a korábbi miniszterelnök előbb a Margitszigeten futott egy váltókört párttársaival, majd több helyszínen buzdított a választáson való részvételre. Mesterházy Veszprémben töltötte a napot, ott adta le szavazatát is.

Az MSZP Jókai utcai pártközpontjában az urnazárás időpontja előtt az épület belső kivetítőin választási műsor helyett a Forma–1 bahreini futamának közvetítését figyelték a sajtó és a pártadminisztráció munkatársai.

A félidei részvételi adatok kapcsán Tóbiás József szocialista frakcióigazgató és Szigetvári Viktor még arról beszélt, hogy hosszú sorok állnak egyes választókörzetek bejáratánál, és sokan életkoruk és élethelyzetük miatt nem képesek kivárni, hogy élni tudjanak szavazójogukkal.

Szigetvári Viktor arról is beszámolt, hogy kora délutánig csaknem kétszáz bejelentés érkezett a szövetség demokráciavonalára, elsősorban a választás titkosságának megsértését kifogásolták (például nem volt függöny a fülkén, nem engedték saját tollal szavazni a választókat).

A Népszabadság azon kérdésére, hogy értesültek-e a választás végeredményét akár érdemben befolyásoló tömeges csalásokról, Szigetvári Viktor kora délután azt válaszolta: nincs joga és lehetősége egyelőre tömeges csalásokat kiáltani. Azt azonban leszögezte, hogy számos eseti jogsértést tapasztaltak, ezek pedig egyes körzetek eredményét adott esetben érdemben befolyásolhatják. Ezek, illetve a választás titkosságát érintő bejelentések önmagukban olyan problémákat jelentenek, amelyeket ki kell vizsgálni – tette hozzá Szigetvári Viktor.

Mesterházy Attila éjfél előtt csak egy alkalommal bukkant fel
Mesterházy Attila éjfél előtt csak egy alkalommal bukkant fel
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Valamivel éjfél után álltak ki a nyilvánosság elé a Kormányváltók szövetségének vezetői. Az elsőként megszólaló Mesterházy Attila megköszönte a szavazóknak, a jelölteknek és az aktivistáknak a sok munkát, amelyet az elmúlt hónapokban végeztek. Az MSZP elnöke külön megköszönte a szövetségesek munkáját, mint mondta: jól tudtak együttműködni, és mindent megtettek, hogy az országot egy modern köztársasággá tudják alakítani. Fontos, hogy ki tudtak állni az elveik mellett – tette hozzá.

„Tudomásul veszem az eredményeket, de ehhez nem tudok és nem is akarok gratulálni. Mert ez a választás egy tisztességtelen szabályok által megszervezett választás volt, egyenlőtlen feltételek mellett” – fogalmazott Mesterházy, hozzátéve, hogy a Fidesz a saját érdekei szerint alakította át a választási szabályokat, erős médiahátszéllel és álcivilek mocskolódó kampányával segítették a saját győzelmüket.

Mesterházy szerint az ország nem szabad,mert a kormányzó többség visszaélt a többségével, és Magyarországot letérítette a jogállam és demokrácia útjáról. „Természetes, hogy elvesztettük a csatát, de nem adjuk fel, továbbra is küzdünk, mert az igazság a mi oldalunkon áll. A valóság nem az, amiről a miniszterelnök beszél” – mondta az MSZP elnöke, hozzátéve: csak az LMP-nek gratulál, mert a zöldek jó eredményt értek el.

Mesterházy Attila szerint a Jobbik ugyan szintén örülhet az eredményének, de a szélsőjobboldal megerősödésével a szocialista pártelnök szerint az ország vesztett.

Gyurcsány: vigyázzunk egymásra

Bár holnaptól külon utakon induluk az EP-választási versenyben, én azt javaslom, vigyázzunk egymásra. A Fidesz alkotmányozó hatalmával szemben csak együtt tudunk fellépni, tehát egymásra vagyunk utalva - mondta pártja, majd később az Összefogás választást értékelő sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az Orbán-kormány az eddigi politikájával, fordulat nélkül nem lesz képes kitölteni a ciklusát. Hozzátette, hogy ő maga mindent megtesz majd azért, hogy a kjövetkező választások ne 2018-ban, hanem hamarabb legyenek, mert meggyőződése, hogy ez az ország érdeke. Mert az az út, amelyen az Orbán-kormány négy éve elindult, és amelyen a választás után tovább haladhat, az zsákutca.

Gyucsány mindkét sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a választók jószándékkal, de téves döntést hoztak. Meggyőződése, hogy erre talán már a nem is oly távoli jövőben ők maguk is rá fognak döbbeni. "Bár kívánom, hogy tévedjek, mert az efféle történelmi zsákutcákból a történelmi tapasztalatok szerint többnyire csak súlyos áldozatok árán volt kiút. Ha így döntöttek az emberek, így kell csinálnunk a dolgunkat" - folytatta, hozzátéve, hogy ettől még sem ő, sem pártja nem adja fel az elveit, és a hitét, hogy ők egy jobb Magyarországot építenének.

Gyurcsány köszönetet mondott szövetségeseinek, és ígéretet tett, hogy nem kezd méricskélésbe, hogy kinek mekkora volt a felelőssége a vereségben, és általában sem fogja őket támadni. Mert, ha külön utakon is folytatják a politizálást, egymásra vannak utalva.

Botka László szegedi polgármester, az MSZP választmányának elnöke lapunknak nyilatkozva azt mondta: a lehető legkorábbi időpontban össze kell hívni a párt parlamentjét és értékelni kell a választás eredményét, illetve az EP-választási kampány menetrendjét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.