galéria megtekintése

Nem tudni, túléli-e a rezsim Orbánt

32 komment


Bita Dániel

Orbán-rendszerről nem, Orbán-rezsimről viszont beszélhetünk – állítja Körösényi András, a Magyar politikai rendszer 25 éve című kötet szerkesztője. A politológus szerint Magyarország már nem liberális demokrácia, de demokrácia.

Új rendszer nem jött létre 2010-ben, ám az Orbán-rezsim kialakult – mondta az általa szerkesztett tanulmánykötet bemutatóján Körösényi András.

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontját vezető professzor véleménye több okból is érdekes. Részint mert a külföldön legtöbbet idézett magyar politikatudósok egyike, aki azonban tartózkodik a műfajt itthon uraló véleményalkotástól. Másrészt mert bár ősfideszes, rég eltávolodott a párttól, közéleti szerepet az elmúlt másfél évtizedben csak Sólyom László tanácsadójaként vállalt. Nem mindennapos az sem, hogy az akadémia kutatóintézetében arról vitáznak: demokratikus-e a mostani berendezkedés?

Körösényi szerint a 2010 óta történt változásokat erősebbnek érezzük annál, mint ami közjogi értelemben végbement. Új rendszerről már csak azért sem lehet beszélni – folytatta –, mert

 
a rendszerek időtállók, kiszámíthatók, azt viszont csak találgatni lehet, hogy a jelenlegi rezsim túléli-e Orbán Viktort.

A rezsim kifejezést azért is tartja találónak, mert a hatalomgyakorlás módjára is utal, jelzi, hogy működése alapvetően függ a névadótól, annak stílusától.

A politológus úgy látja: az Orbán-rezsim sajátossága, hogy állandósította a rendkívüli politikát. A bevett normák helyett új szabályokat hozott, de a sorozatos alkotmánymódosításokkal azokat is folyton alakította. Ez autoriter kormányzáshoz vezetett, de facto szinte korlátlan uralomhoz, amit nem akadályoz például az Alkotmánybíróság vagy általában a jog. Körösényi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezzel a kormányzást minősíti, nem a politikai rendszert, amelyet nem tart tekintélyelvűnek, félig diktatórikusnak.

Beszélt arról, hogy az Orbán-rezsim a módszereiben is populista, politikája államközpontú, erős a társadalomalakító szerepe: az egyházügyi törvénytől a vasárnapi boltzárig számos intézkedése írta át a fennálló viszonyokat. Fontos jellegzetessége, hogy új politikai elitet épít, a civil társadalom szerepét leértékeli.

A Budapesti Corvinus Egyetemen tanító professzor szerint az Orbán-kormány szakpolitikai döntései mögött

nincsenek doktrínák, inkább csak rugalmas, hatalmi célokat szolgáló barkácsolás.

Úgy látja, a Fidesz ideológiájának egyetlen állandó eleme az antikommunizmus, amely idővel inkább elitellenességgé alakult.
Boda Zsoltnak, az MTA TK osztályvezetőjének jutott a feladat, hogy az előadást opponálja. Szerinte a Körösényire jellemző rendszertani óvatosság most is tetten érhető volt, nem mondta meg pontosan, hová sorolja az Orbán-rezsimet, noha hosszú távon ez nem spórolható meg. Vitatta azt is, hogy a rezsim igazán újszerű lenne, szerinte számos hasonló rendszer egyensúlyozik a demokrácia és az autokrácia határán.

Körösényi válaszában azt mondta: nem gondolja, hogy a magyar politikai rendszer hibrid lenne, vagyis a demokratikus és a tekintélyelvű határán táncolna. Szerinte ezt olyan országokra mondják, ahol ugyan vannak választások, de az ellenzékieket vagy a független újságírókat letartóztatják, üldözik. Azt mondta: Magyarország 2010 előtt „nagyon liberális demokrácia" volt, ma pedig már nem az, és mindinkább a latin-amerikai államok személyközpontú rendszereire emlékeztet. De – zárta Körösényi – továbbra is demokrácia, ami nem jelenti azt, hogy egy vagy öt év múlva is az marad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.