galéria megtekintése

„Én nagyon félnék a helyükben” – üzent az Orbán-kormánynak a kockás inges Jeanne d'Arc

148 komment


Rab László

Egy egyetemista lány nagy népszerűséget szerzett az Együtt vasárnapi tüntetésén elmondott beszédével. A Juhász Péter alapítványában dolgozó Kövesdi Veronikán – mint mondja – nehéz lesz fogást találni: 24 éves, nem lopott közpénzt, nem volt besúgó. Szerinte nem tőle kell rettegni, hanem a nép haragjától.

A saját lábamon állok, két lábbal a földön, és nem félek. Félniük azoknak kell, akik a drága öltönyeikben, a közpénzzel kitömött zsebükkel bezárták magukat a várbazárba – így kezdte szónoklatát vasárnap, az Orbán-évértékelő utáni Együtt-tüntetésen az egyetemista, akinek a videón is megörökített karakteres beszédére sokan felkapták a fejüket.

Kövesdi Veronika – akit az internet népe kockás inges Jeanne d'Arc-nak nevezett el szenvedélyes beszéde nyomán – örült a visszhangnak. Ismerősei, barátai közül legalább annyian biztatták, mint ahányan félteni kezdték.

– Megjegyezték, láttak már egy-két karaktergyilkosságot, nehogy engem is szétszedjenek.

Vele azonban nem lesz könnyű dolga a hatalomnak. – Huszonnégy éves vagyok, egyetemre járok, nem loptam közpénzt, nem voltam besúgó. Igaz, már kétszer is kaptam kerékbilincset az autómra – említi.

 

Kövesdi Veronika az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi karának média-kommunikáció szakán tanul, utolsó éves mesterszakos hallgató. Mellette a Juhász Péter kezdeményezésére létrehozott Igazmondó Alapítványnál dolgozik, a kommunikációért felel, előadásokat szervez. – Remélem, sokan követik a példámat, és elmondják, ha igazságtalanság éri őket – mondta. – A generációmban sok fiatal kiáll majd azért, hogy normális országban élhessünk. Már ma is sokan vállalnak aktív szerepet. Kell a szólásszabadság, sok a tennivaló, a cél a működő, demokratikus ország megteremtése.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Az egyetemi hallgató szerint az iskolákban és az egészségügyben van most a legtöbb gond. Kiüresedett az oktatás, vergődnek a kórházak, közben stadionok nőnek ki a földből, ami megbocsáthatatlan.

– Nem tudom, hogy Orbán Viktor hova jár orvoshoz

– mondta –, vasárnap arról beszélt, hogy rendbe tették az egészségügyet, de a kórházak állapotáról nekem egészen más a véleményem. Ezt, ami most van, nem lehet hagyni. Harcolni kell azért, hogy az emberek megkapják a megfelelő ellátást.

Az egyetemista szerint mindenkinek ki kell állnia az igazáért, és csak az egyenes és gerinces emberekben szabad megbízni. Az alapszakon nyelvészként végzett diák olyan környezetben nőtt föl, ahol mindig elmondhatta a véleményét. Százhalombattáról származik, ott élnek a szülei, édesanyja bolti eladó, apja egy létrákat és állványrendszereket gyártó cégnél dolgozik. A kisvárosban egy ifjúsági közösségben ténykedett, egyesületi ifjúsági magazint gründolt, cikkeket írt és szerkesztett. Az Együttben önkéntesként tevékenykedik, az adatigénylésekben és a peres ügyek előkészítésében vállal szerepet Juhász Péter alelnök mellett. Amikor azt kérdeztük, mi a véleménye az ellenzéki politizálásról, azt felelte, sok hiteles személyiséget ismer. A PM-es Jávor Benedeket és az LMP-s Hadházy Ákost említette név szerint.

Az Igazmondó Alapítványnál jó kapcsolatot ápol a Közélet Iskolájával, az eDemokrácia Műhellyel és a korrupció ellen küzdő Átlátszó közösségével. Az egyetem elvégzése után szeretne aktívan részt venni az antikorrupciós küzdelemben. – Nem tőlem kell rettegni, hanem a nép haragjától – mondta Kövesdi Veronika, és hozzátette, ha kapna tizenöt percet a miniszterelnöktől, hogy beszéljen vele,

azt tanácsolná neki, gyorsan szedjék össze magukat, és gondolják át a tetteiket.

– Én nagyon félnék a helyükben, hogy egyszer eljön az idő, amikor felelősségre vonják őket – szögezte le az egyetemista. – És akkor mindannyiukat egytől egyig be fogják csukni. Úgyhogy nagyon gyorsan gondolják át, mit csinálnak. És gyorsan próbálják meg jóvátenni, amit eddig tettek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.