galéria megtekintése

Nem titkolhatják tovább a budapesti olimpia pénzeit

Nem titkolhatja el szerződéseinek adatait az olimpiai pályázatért felelős cég – mondta ki a Népszabadság beadványára az adatvédelmi hatóság.

Törvényi kötelezettsége ellenére nem hozta nyilvánosságra kötelezően közzéteendő adatait a magyar olimpiai pályázatért felelős Budapest 2024 Nonprofit Zrt. – állapította meg a Népszabadság beadványa nyomán a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ­(NAIH). A fele-fele részben a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat, illetve a Borkai Zsolt vezette Magyar Olimpiai Bizottság által tulajdonolt részvénytársaság jogot sértett akkor is, amikor a lapunk által kért adatokat csak 110 ezer forintért adta volna ki. Az adatvédelmi hatóság felszólította a zrt.-t, hogy haladéktalanul gondoskodjon az információk közzétételéről, és költségtérítés felszámolása nélkül teljesítse az adatigénylésünket.

A 2024-es budapesti olimpia logójának bemutatásán Borkai Zsolt, Fürjes Balázs és Tarlós István
A 2024-es budapesti olimpia logójának bemutatásán Borkai Zsolt, Fürjes Balázs és Tarlós István
Szabó Miklós / Népszabadság

Lapunk még áprilisban fordult a budapesti olimpiai pályázatot koordináló, 250 millió forintos alaptőkével létrehozott társasághoz, tájékoztatást kérve, hogy alapítása óta mely cégekkel kötött szerződést, milyen értékben és milyen tevékenységre. A reménybeli budapesti olimpia hatástanulmánya a sikerkritériumok között emlegeti az átláthatóságot, a pályázati felelősök azonban láthatóan nem így gondolkodnak. Írtunk már arról, hogy a MOB korábban nem nyílt közbeszerzési eljáráson választotta ki az olimpiai mozgalmat népszerűsítő céget – Rogán Antal szomszédjáét, Csetényi Csabáét. Mint ahogy verseny nélkül nyert el három, egyenként 21 millió 800 ezer forintos – azaz kevéssel a 25 milliós értékhatár alatti – megbízást a MOB-tól a 2024-es olimpia megrendezéséhez kapcsolódó feladatok elvégzésére a Human Telex Kft. is, amelynek egyik tulajdonosa Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója. Ezen előjelek ismeretében kíváncsiak voltunk arra, hogy kikkel szerződött – például kommunikációs feladatokra – a Budapest 2024 Zrt.

 

A cég válaszul közölte, hogy a kért adatokat „kigyűjtötte, rendszerezte és táblázatos formában előkészítette". Ám arra hivatkozva, hogy ez „az alaptevékenysége ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével járt", 110 ezer forint költségtérítést állapított meg. Emiatt fordultunk panasszal a NAIH-hoz, mondván, a költségtérítés kiszabása jogsértő. Eleve furcsa, hogy a cég anélkül állította össze a kért adatokat, hogy nem tudhatta, fizetünk-e azokért. Ebből az következik, hogy a feladat nem vette igénybe aránytalanul a szervezetet, ráadásul nyilvánvalóan rendelkezésre állnak a kért adatok. Hivatkoztunk arra, hogy a közfeladatot ellátó részvénytársaságnak az ötmillió forint feletti szerződések adatait igénylés nélkül is közzé kellene tennie.

Végül jeleztük, hogy a munkaerő-ráfordítás állítólagos költségei miatt egyébként sem lehet pénzt kérni a közérdekű adatokért.
Az adatvédelmi hatóság helyt adott beadványunknak. Az indoklás szerint a költségtérítés lehetséges mértékét megállapító kormányrendelet nem lépett hatályba, ám tervezete azt tartalmazza, hogy a munkaerő-ráfordítás költségeként óránként legfeljebb 1100 forint számolható el. A Budapest 2024 Zrt. válaszából az következne, hogy az ott dolgozók kereken száz órát töltöttek az általunk kért adatok összeállításával – ez nehezen hihető.

A NAIH is rögzíti azonban, hogy a munkaerő felhasználásáért jelenleg nem lehet költséget felszámolni. Ugyanis bizonytalan a jogszabályi környezet, s „a közfeladatot ellátó szervek anélkül, hogy részletes elszámolást adnának az adatigénylőknek, szolgáltatásként kezelik alkotmányos kötelezettségüket".

A hatóság azt is megállapította, hogy a Budapest 2024 Zrt. ötmillió forintnál nagyobb értékű szerződéseinek adatai sem a társaság, sem a MOB honlapján, sem az egységes közadatkereső rendszerben nem találhatók meg. A NAIH felszólította a társaságot, hogy haladéktalanul pótolja a mulasztást. A megtett intézkedésekről Fekete Miklós vezérigazgatónak 30 napon belül tájékoztatnia kell a hatóságot. Ha a határidő lejártáig a Budapest 2024 Zrt. nem teljesíti adatigénylésünket, lapunk pert indít az adatokért.

A Budapest 2024 Nonprofit Zrt. nyilvános közbeszerzési eljárásai
Tárgy
Győztes
 Érték
 Társadalmi párbeszéd az olimpiáért kommunikációs kampányMedia Insight Kft., Humán Telex Kft.
900 millió forint (keretösszeg)
Informatikai eszközök beszerzése
Getronics Magyarország Kft. 
17,96 millió forint
Irodai bútorok szállítása, kapcsolódó szolgáltatások 
TELMEX-Nowy Styl Bútorgyártó és Kereskedelmi Zrt. 
17,8 millió forint
Archiválási környezet kialakításához szükséges eszközbérlés
BRAVONET Kft. 
14 millió forint
Fix telekommunikációs eszközök bérlése 
BRAVONET Kft., BRAVOGROUP Rendszerház Kft. 
13,5 millió forint

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.