galéria megtekintése

Nem tilos a vertikális kartell, mindent rendben találtak Tiborcz egykori cégénél

6 komment


Fekete Gy. Attila

Mindent rendben talált a Nemzeti Nyomozó Iroda az egykor az Orbán Viktor veje érdekeltségébe tartozó cég és 13 önkormányzat 2014-es szerződéseiben. A határozatból kiderül: a törvény csak a horizontális (azaz versenytársak közti) kartellezést bünteti.

Nem minősül kartellezésnek, ha a piaci rendszer különböző szintjein elhelyezkedő, a folyamat más-más szakaszaiban működő vállalkozások kötnek megállapodást. Részben ezzel indokolta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), hogy megszüntette a nyomozást az egykor Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. 2014-ben 13 önkormányzattal közvilágítás-korszerűsítésre kötött szerződései ügyében. Ez magyarán azt jelenti, hogy a rendőrség szerint csak a versenytársak közti megállapodás számít kartellezésnek. Nem számít annak ugyanakkor, ha a pályázat kiírásában közreműködő cég működik esetleg együtt az ajánlattevővel.

Schiffer András országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért párt és Tényi István magánszemély feljelentése alapján már több mint egy éve nyomozott az NNI hűtlen kezelés és versenykorlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntettének gyanújával az említett szerződésekkel összefüggésben. 2014. február 25. és december 8. között 13 településen összesen közel 3 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert meg Tiborcz cége. Valamennyit a Nemzeti Fejlesztési Intézet írta ki még 2012 végén.

Dunaújvárosban sötétek az utcák, mióta LED-lámpákat szereltek fel
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

Schiffer azért tett feljelentést, mert szerinte a több pályázat előkészítésében közreműködő Systrade Kft. és az ajánlattevő Elios Zrt. a köztük korábban fennálló személyi összefüggések miatt összejátszhatott. Némely településen a kiszivárgott hírek szerint később a Systrade végezhette az Elios által felújított közvilágítás karbantartását.

Mivel ez vertikális kartellezésnek minősülne, ami nem kartellezés a rendőrség szerint, ezen a címen nem indítható eljárás az ügyben. Más bűncselekmény gyanúja elvileg felvetődhet, de az NNI semmiféle bűnös összefonódás nyomát nem vélte felfedezni a szerződésekben és az azok végrehajtásáról készült dokumentumokban. Tanúvallomás sem utalt bűncselekményre.

Tényi István az Elios valamennyi önkormányzati szerződésének megvizsgálását kérte a nyomozóhatóságtól, hivatali visszaélést sejtve a mögött, hogy bárhol is indult, mindenütt az Elios nyert, még ott is, ahol a versenytársa 30 millióval jobb ajánlatot tett; igaz, az olcsóbb ajánlatot adó céget később kisebb hiányosságok miatt kizárták.

Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért nevében csalást sejtett a mögött, hogy az Elios drágábban szállította és szerelte fel a LED-lámpákat Keszthelyen, mint a budapesti Árpád fejedelem útján. A rendőrség azonban büntetőjogilag nem tudott mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy egy profitorientált cég az egyik beruházás esetén drágábban nyújtja ugyanazt a szolgáltatást, mint egy másik esetén.

Az NNI beszerezte az összes beruházás tenderkiírását, megvizsgálta a közbeszerzési eljárások dokumentumait. Majd megállapította, hogy a szóban forgó korszerűsítésekkel összefüggésben senki nem jelentett be panaszt a versenyhivatalnál. A szekszárdi üggyel kapcsolatban meghallgatta, sőt szakértőkkel meg is vizsgáltatta azt a hangfelvételt, amelyet az ügyben tanúként kihallgatott Hadházy Ákos bocsátott a nyomozók rendelkezésére, és amelyből azonban szerintük csak annyi állapítható meg, hogy a szekszárdi fideszesek már a beruházásról hozott döntés előtt az Eliost emlegették. Semmiféle bűncselekményre utaló kijelentés nem hangzott azonban el a felvételen.

Mint már megírtuk, a rendőrség egy 200 ezer forintos kárt okozó költségvetési csalás gyanúját megalapozó momentumot azért talált az Elios Zrt. (épp Szekszárddal kötött) szerződésében, és azt az információt további nyomozás végett át is adták a NAV-nak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.