galéria megtekintése

Nem telepítheti ki csak úgy az embereket a fideszes önkormányzat

3 komment


Doros Judit, Miskolc

A miskolci önkormányzat nem bánhat lelketlenül a Számozott utcákban élőkkel, s gondoskodnia kell a rászorulók megfelelő elhelyezéséről – erről immár jogerős bírósági ítélet született hétfőn.

- Győztünk – ezzel összegezte lapunknak Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) vezetője a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hétfői, jogerős döntését, amelyben a miskolci Számozott utcák ügye miatt

elmarasztalták a város fideszes vezetésű önkormányzatát.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a NEKI panasza alapján tavaly nyáron félmillió forintos bírságot szabott ki a miskolci önkormányzatra, mert az úgynevezett telepfelszámolási programjukban hátrányosan megkülönböztették a Számozott utcák lakóit, s úgy lakoltatták ki őket, hogy családok kerültek utcára, vagy más méltatlan körülmények közé.

 

Ezért kötelezték a várost, hogy 2015. szeptember 30-ig alkossanak akciócsomagot az otthontalanná váltak méltó elhelyezéshez, és biztosítsák számukra a lakhatási feltételeket.

A miskolci önkormányzat azonban az EBH döntése ellen felülvizsgálati kérelemmel fordult a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz. Azt kifogásolták, hogy az intézkedési terv megalkotására túl kevés időt kaptak. Jogvédők szerint ezzel csak az időt húzta a város, hiszen már tavaly júliusban tudták, hogy el kell készíteniük egyfajta cselekvési programot a Számozott utcákra.

Tavaly tavasszal a kitelepítések ellen tiltakoztak a Számozott utcáknál
Tavaly tavasszal a kitelepítések ellen tiltakoztak a Számozott utcáknál
Vajda János / MTI

Az önkormányzat ingatlanokkal foglalkozó cége, a MIK Zrt. azóta is sorra mondja fel a diósgyőri városrészben, a hajdani munkástelepi utcákban élők határozott idejű szerződéseit, ám helyettük nem ajánlanak fel másik ingatlant másutt. Sokan a Lyukóba, vagy más peremkerületekre költöztek, de olyanokról is tudnak, akik

utcára kerültek, és hajléktalanná váltak.

A bíróság hétfőn nem találta megalapozottnak a miskolci önkormányzat érveit, és jogerősen helybenhagyta az EBH döntését.

Ennek alapján Miskolcnak ki kell fizetnie a félmilliós bírságot, és meg kell alkotnia cselekvési tervét a Számozott utcákban élők elhelyezésére. Erre nem kaptak új határidőt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.