galéria megtekintése

Nagy Navarro Balázsék ezer napja demonstrálnak

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 06. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

Ezredik napja demonstrál a tisztességes és manipulációmentes közmédiáért a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda útjai székháza előtt Nagy Navarro Balázs újságíró, szakszervezeti vezető és a hozzá csatlakozó több aktivista.

Nagy Navarro Balázsék majd három éve tüntetnek a hírmanipuláció ellen
Nagy Navarro Balázsék majd három éve tüntetnek a hírmanipuláció ellen
Teknős Miklós

A 2011. december 10-én Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka éhségsztrájkjával induló tiltakozás kiváltó oka az volt, hogy a köztévé híradója kiretusálta az adásból Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét, de akkor sem fejezték be akciójukat, amikor a közmédia vezetése a botrány miatt menesztette Élő Gábor hírigazgatót, és megbüntetett több vezetőt. Nagy Navarróék azóta is a közmédia kormányzati megszállása, a hírmanipulációk ellen demonstrálnak.

A helyzet az elmúlt években folyamatosan romlott

 

A közszolgálati televízió vezetősége mindent elkövetett, hogy pokollá tegye a tüntetők életét. Volt, hogy fülsiketítő zenével, vakító fényekkel próbálták kedvüket szegni. 2012-ben, halottak napján aztán erőszakkal eltávolították őket a főbejárattól, a biztonsági őrök pedig kordont húztak az épület elé. Nagy Navarróék azóta a főbejárattal szemben, egy lakókocsiban és sátrakban demonstrálnak.

Nagy Navarro Balázs azt mondta, hogy a manipulációk további elkövetői és felelősei azóta is vezető pozícióban vannak, miközben a közmédiából több mint ezer embert tettek az utcára. Példaként említette Papp Dánielt, aki az Orbán Viktor miniszterelnököt bíráló Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti politikus magyarországi látogatását meghamisító riportja miatt híresült el. Őt nemrégiben az MTVA tartalomszolgáltatási igazgatójává nevezték ki.

Nagy Navarro szerint a demonstráció ezredik napja egyfajta vízválasztó: folytatódik a tiltakozás, de nem úgy, mint eddig, hogy ők és hozzájuk csatlakozott szimpatizánsok – egymást váltva – folyamatosan jelen voltak a Kunigunda útján, hanem meghatározott időnként demonstrálnak majd. Eredeti követeléseik nem változtak.

– A helyzet ugyanis az elmúlt években folyamatosan romlott – mondta Nagy Navarro. Mára szinte mindenkit kirúgtak, aki betartotta a közszolgálati tájékoztatás legminimálisabb előírásait, a hírcsalások résztvevői pedig továbbra is vezető pozícióban vannak. Az újságíró szerint a legutóbbi botrányok, Bajor Imre, majd Robin Williams halálhírének elhallgatása is mind-mind azt bizonyítja, hogy már az öncenzúra is működik, a megfélemlített újságírók és szerkesztők azért sem mernek fontos híreket bemondani, mert nem tudják, hogy valójában mit vár tőlük a hatalom.

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnökét, Szávuly Arankát és Nagy Navarro Balázst rendkívüli felmondással bocsátotta el az MTVA. Szávuly Aranka azóta jogerősen megnyerte a munkaügyi perét, Nagy Navarro azonban első fokon elveszítette. A bíróság ugyanis egyetértett az MTVA álláspontjával, jelesül azzal, hogy Nagy Navarro a közmédia munkatársaként egy politikai rendezvényen nem követelhette volna a miniszterelnök távozását. Nagy Navarro fellebbez a bíróság döntése ellen, mert álláspontja szerint a közmédia munkatársaként sem lehet korlátozni a véleménynyilvánítás szabadságát.

Elbocsátások a Veszprémi Naplónál

Egyszerre kilenc főállású újságírót bocsátottak el a veszprémi Naplótól. Bartuc Gabriella felelős szerkesztő – akitől szintén megváltak – lapunknak elmondta: a Pannon Lapok Társasága K . ügyvédje közölte velük a hírt, hogy átszervezés miatt elküldik őket. Az írásos indoklás lényege szerint az ügyvezetés úgy látja: a tulajdonos által elvárt színvonalon nélkülük is elő tudják állítani a lapot. Az elbocsátott újságírók szakmai indoklást nem kaptak, nem közölték velük, milyen kifogás merült fel munkájukkal kapcsolatban, csak azt nyomatékosították, hogy ügyvezetői döntésről van szó.

Az elbocsátott munkatársak közül többen is megerősítették: az utóbbi hónapokban a Fideszhez valamilyen szinten kötődő fiatalok bukkantak fel a szerkesztőségben, valószínűleg elsősorban rájuk számít az ügyvezetés. A Nyugat.hu már korábban megszellőztette, hogy a Fidesz az ugyanehhez a lapcsoporthoz tartozó Vas Népét is a saját embereivel tölti fel. A Szombathelyen szerkesztett megyei napilapnál attól tartanak, hogy a közeljövőben náluk is a veszprémiekhez hasonló lépésekre kerül sor. A lapcsoport része még – egyebek mellett – a Fejér Megyei Hírlap és a Zalai Hírlap is. (H. F.)

Zsiga Marcell nem beszél a vagyonosodásáról, viszont feljelentette Tóta W. Árpádot

Rágalmazásért jelentette fel Zsiga Marcell volt fideszes parlamenti képviselő, miskolci alpolgármester Tóta W. Árpádot, a Hvg.hu munkatársát, mert egy tavalyi cikkében az újságíró a politikus gyanúsnak vélt ügyeiből kiindulva írt vitriolos publicisztikát. A bizonytalan eredetű összegből negyvenmilliós házat vásárló Zsigáról egyebek mellett azt írta: „láthatóan nem zavarja, hogy korrupciógyanúba keveredett”. Tóta W. szerint Zsiga nyugodtan legyinthet is az egészre, hiszen pártja „kihúzza a szarból tűzön-vízen át”.

Ami annyiban igaz is, hogy az Országgyűlés mentelmi bizottságának fideszes többsége szerint nem indokolta semmi a vagyonnyilatkozati eljárás megindítását. A „békemenetelő nyájat” pedig nem érdekli – így Tóta W. –, hogy „az utolsó segédhernyó is utat építtet közpénzből a lopott házáig”. A politikus büntetőpert kezdeményezett nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt.

A II–III. Kerületi Bíróságon tartott első tárgyaláson Futó Barnabás, Zsiga jogi képviselője azzal érvelt: az írás több, a sértett becsületének csorbítására alkalmas kijelentést tartalmaz, és Tóta W. bűncselekmények elkövetésével hozza összefüggésbe, amit nem köteles eltűrni. – A politikus a vagyonosodásáról nem nyilatkozott, így a házvásárlás fedezetéül szolgáló pénz eredete sem ismert, s korábban több jelét adta annak, hogy befolyásolásával hajlamos visszaélni – állította a bíróság előtt Tóta W., és feltette azt a kérdést: nem alakult-e ki egy érinthetetlen kaszt, amelyről a frakció és a mentelmi bizottság mondja ki, hogy ártatlan?

Szerinte a sajtó feladata az, hogy rámutasson az ilyen diszfunkcionális működésre, a korrupció rendszerszintű lehetőségére, a következmények nélküliségre. Futó Barnabás megkérdezte, az újságíró milyen alapon írt lopott pénzről, lopott házról, s mit kellett Zsigának megúsznia. Tóta W. megismételte, hogy egy rendszert kívánt jellemezni. A bíróság a tárgyalást elnapolta, az ügyvéd indítványáról október 9-én születhet döntés. (Lencsés Károly)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.