galéria megtekintése

Tovább etet Tiszafüreden a lépfenés cég

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 25. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Hiába találták vétkesnek a hatóságok a tiszafüredi közétkeztetést ellátó Füredi Hableány Bt.-t a júniusi lépfenefertőzés ügyében, továbbra is ez a cég biztosítja a helyiek – köztük több száz iskolás – mindennapi ebédjét. Az önkormányzat akkor sem tudna mást megbízni, ha akarna: a céggel tavaly hatvan hónapra, azaz öt évre kötöttek szerződést, aminek felbontása sokba kerülne a városnak.

Tiszafüredről és térségéből idén nyáron nyolc ember került kórházba lépfenefertőzés miatt, amelyet – miként az a hatósági vizsgálatok után immár tényszerűen is bebizonyosodott – a City-Farm kócsújfalui telepén illegálisan levágott, majd kimért szarvasmarha húsa okozott. Az állatokról feltételezhető volt, hogy betegek, ezért kerítettek sort kényszervágásukra, ám erről az állat-egészségügyi hatóságot nem értesítették. Először a telep gondozója, s a vágást végrehajtók kerültek kórházba. Később kiderült: a fertőzött állat húsából nemcsak a telep dolgozói és hozzátartozóik ettek, hanem bekerült a közétkeztetésbe is.

A Füredi Hableány Bt. vezetője úgy vásárolt száz kiló marhaszínhúst a telepről, hogy annak tulajdonosa telefonon felhívta, s vételi ajánlatot tett. „Bemondásra” elfogadta, hogy a húst állatorvos is megvizsgálta, noha ez nem történt meg. Az ellenőrizetlen tételt marhapörköltként megfőzték, s kiadagolták. Ettől az ételtől azonban senki nem betegedett meg, miután a lépfene a főzés során elpusztult – hangsúlyozta többször is a társaság ügyvédje.

 

Ellenzéki politikusok – köztük Gőgös Zoltán, az MSZP agrárszakértője – az eset kipattanása után arra figyelmeztettek: a tiszafüredi történet csak a jéghegy csúcsa, sorra borulhatnak ki a bilik, miután szakértelemmel nem rendelkező vállalkozások is szereztek az elmúlt időszakban földterületeket, s fogtak bele különösebb szaktudás nélkül például a szarvasmarhatartásba. Az érintett City-Farm fő profilja is egészen más: háztartási gépekkel kereskednek, s nemrég belevágtak egy ipari park építésébe is, jelentős állami támogatással.

Ebbe a helyi étterembe is jutott a lépfenés marhapörköltből
Ebbe a helyi étterembe is jutott a lépfenés marhapörköltből
Bugány János / MTI

Az érintett élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi hatóságok az élelmiszerek forgalomba hozatalára, valamint az állatok állat-egészségügyi felügyeletének biztosítására vonatkozó előírások be nem tartása miatt bírságot szabtak ki, összesen 28 millió forint értékben. Úgy tudjuk, ennek kétharmadával a City-Farmot, míg egyharmadával a Füredi Hableány Bt.-t sújtották. Mindkét cég fellebbezett a döntés ellen, így az nem jogerős.

Pintér Erika, Tiszafüred polgármestere tudósítónknak azt mondta: a legutóbbi képviselő-testületi ülésen javasolta, hogy a szerződés nem teljesítése miatt – elvégre nem megfelelő minőségű ételt szolgáltak fel a gyerekeknek – büntessék kötbérrel a vállalkozót, s arra a két napra, amikor lépfenés ebédet adtak, ne fizessék ki neki a járandóságát. A testület viszont azt kérte, előbb szerezzék be a hatóságoktól az ügyben hozott határozatokat, egyúttal bízzanak meg egy ügyvédet, hogy a szerződéseket áttekintse, s megmondja, milyen lépésekhez van joga az önkormányzatnak ebben az ügyben.

A közétkeztetést egyébként – egy másik helyi cég mellett – továbbra is a Füredi Hableány Bt. látja el. Ennek prózai oka van: tavaly, közbeszerzési eljárás keretében, hatvan hónapra nyerték el a megbízást. A város havonta 4-4,5 millió forintot fizet a cégnek a diákétkeztetésért, ez öt évre vetítve nagyjából háromszázmillió forint. Az önkormányzat azonban a szerződésben nem szabályozta az idén júniusihoz hasonló eseteket, Pintér Erika szerint azért, mert meg sem fordult a fejükben, hogy lépfenés hús kerülhet a közétkeztetésbe.

Ennek híján azonban egyelőre nem találtak kellő indokot, amely miatt fel tudnák bontani a megállapodást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.