galéria megtekintése

Nem stimmel a matek a Belvárosban

7 komment


Bita Dániel

„Tényszerűen rögzíthető, hogy a zrt. szakértője által elvégzett egyszerű szorzási művelet kivitelezése különleges szakértelmet nem igényelt” – állapította meg a Fővárosi Főügyészség, amikor nemrég az iratok tanulmányozása után nyomozást rendelt el a belvárosi ingatlanügyben.

Ám Juhász Péter, az Együtt önkormányzati képviselője szerint a könyvvizsgálóként ismert, de ingatlanbecsléssel nem foglalkozó CCA Zrt. a többjegyű számok összeszorzásával sem boldogult, amikor az V. kerületi üzlethelyiségek eladását előkészítette.

Juhásznak nincsenek kétségei
Juhásznak nincsenek kétségei
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Juhász azelőtt beszélt erről, hogy két órán át tanúként hallgatták meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályán. Korábban ugyanez az egység elutasította a feljelentését, mondván, bűncselekmény gyanújának megállapítására sem ad okot, a Belváros a jogszabályoknak megfelelően értékesítette ingatlanjait. A főügyészség viszont hatályon kívül helyezte a rendőrség döntését, és nyomozást rendelt el, az eljárással pedig megint az NNI korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályát bízta meg.

 

Juhász emlékeztetett arra, hogy a nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt folyik. Ennek feltétele, hogy a gyanú szerint a vagyoni hátrány meghaladja az 500 millió forintot. Juhásznak e felől nincs kétsége. Bemutatott egy, a CCA Zrt. által 2008 szeptemberében készített szakértői elemzést, amelynek nyomán az önkormányzat 24 ingatlant jelölt ki értékesítésre. A vagyonérték szinte minden esetben kisebb lett annál, mint amekkora övezeti átlagárat az önkormányzat meghatározott. A 24 ingatlannál összesen több mint egymilliárd forinttal. Juhász azt mondta: ennek az önkormányzatnál is fel kellett volna tűnnie, ezért

reméli, hogy nem próbálják az ügyet kizárólag a CCA Zrt. tavaly tavasszal váratlanul öngyilkosságot elkövető egykori tulajdonosára, Szebellédi Istvánra tolni.

A belvárosi önkormányzat azt írta: minden ingatlaneladás a szabályoknak megfelelő volt, ezért készült mindig szakértői elemzés és értékbecslés is. Juhász a két dokumentumban szereplő adatokat összemossa, igazolva, hogy nem ért az önkormányzat működéséhez.

Írtunk már arról, hogy a CCA szakértői elemzése tartalmaz egy pontrendszert, amely különböző szempontok alapján lehetővé teszi az övezeti átlagártól való eltérést. Ezek között van a megtérülési idő, az, hogy a vevő egy vagy több ingatlant akar-e megvásárolni, hogy tevékenysége illeszkedik-e a kerület jellegéhez, valamint hogy az épületben más ingatlanokat is kijelöltek-e eladásra. Tény azonban, hogy az esetek túlnyomó többségében a vételár csökkent ezzel a módszertannal.

A főügyészség hatályon kívül helyezte a rendőrség döntését
A főügyészség hatályon kívül helyezte a rendőrség döntését
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Juhász által bemutatott dokumentum szerint például a Ferenciek tere 2. szám alatti kétezer négyzetméteres üzlethelyiségé 947 millióról 674 millió forintra (majd a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezménnyel 472 millióra). Ráadásul a szakértői elemzés alapján – amelynek szövege 2008 és 2013 között minden ingatlaneladásnál szó szerint megegyezett –

az eladási ár a helyiség négyzetméterének és az övezeti átlagárnak a szorzata.

Elvileg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.