galéria megtekintése

Adódtak bizonyos gondok: nem tisztul a Gázgyár területe

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 08. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Hiába került teljes egészében állami tulajdonba a Főgáz, az óbudai gázgyár kármentesítése tovább csúszik, miközben a Duna vízmozgása folyamatosan beljebb mossa a szennyeződést. A talajtisztítás legkevesebb kilencmilliárdba kerülne.

Az egykori gázgyár területén vett mintákban már évekkel ezelőtt határértéket többszörösen meghaladó mérgezőanyag-szennyezést mértek. Az illetékes környezetvédelmi főfelügyelőség később ugyan azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy a Duna nagy vízhozama mellett a talajból kioldódó szennyezés nem jelent nagy veszélyt, ennek ellenére 1996 óta gyakorlatilag folyamatosan perben állt a Főgázzal. Az utolsó peres eljárás 2013-ban zárult le, amelynek végén tényfeltárási záródokumentáció készítésére kötelezték a céget. A vizsgálattal tavaly nyáron végeztek, a részletes műszaki beavatkozási terv kidolgozásával idén január végére készültek el.

Csendélet az egykori óbudai gázgyárról. A területen felhalmozódott mérgező anyagok eltávolítása legkevesebb 9 milliárdba kerül
Csendélet az egykori óbudai gázgyárról. A területen felhalmozódott mérgező anyagok eltávolítása legkevesebb 9 milliárdba kerül
Veres Viktor / Népszabadság

A legutóbbi Fővárosi Közgyűlésre készült előterjesztés szerint a Főgáz Zrt. korábbi kisebbségi tulajdonosa, az RWE a nyolc szóba jöhető kármentesítési technológia közül a „legköltséghatékonyabbat” ajánlotta, de a felügyelőség ezt nem fogadta el végleges megoldásként. (Az RWE lapunkhoz eljuttatott levelében azt állítja, hogy ezek a tisztítási megoldásokra vonatkozó javaslatok már az után születtek, miután az RWE kiszállt a cégből. A választás a teljes egészében új tulajdonosi struktúra és management döntési körébe tartozott.) A hatósági visszautasítás után a Főgáz egy másik, a talajt helyben átmosó verziót ajánlott, ez viszont sem a kerületi önkormányzatnak, sem a „telekszomszéd” Graphisoft Park Zrt.-nek nem volt elfogadható a környék erős zaj-, por- és bűzterhelése miatt. Ráadásul többen is furcsállották, hogy a megtisztítandó talaj mennyisége hirtelen a sokszorosára nőtt, természetesen a költségekkel együtt.

 

A Fővárosi Közgyűlés levette napirendjéről az előterjesztést, miközben halasztást kért a felügyelőségtől. Meg is kapták március végéig, de most ebből is kicsúsztak. Bár a közgyűlés legutóbb zárt ülésen megvitatta a kérdést, és egyhangúlag a talaj elszállítása és másutt történő megtisztítása mellett döntöttek. Horváth Csaba szocialista frakcióvezető az ülés előtt ugyan tiltakozott a több száz teherautós forgalmat generáló megoldás ellen, a testület azonban elfogadta az érvelést, miszerint legfeljebb napi négy teherautó mozog majd a területen. Bár az továbbra is kérdéses, hogy a becsült költség hogyan lett a korábbi 36 milliárd helyett 9 milliárd. A kármentesítés több mint három évig tartana. A javaslatot a döntési jogkörrel nem rendelkező Graphisoft és Óbuda is elfogadhatónak tartotta.

A tavaly teljes egészében állami tulajdonba került Főgáz igazgatótanácsa viszont nem támogatta. A cég azt válaszolta kérdésünkre, hogy kiemelten fontos számukra, hogy a kármentesítés mielőbb megkezdődhessen, ugyanakkor biztosítani kell, hogy a lehető legmegfelelőbb megoldást választva, kiemelt körültekintéssel hozzanak döntést. „Amint a döntéshez szükséges valamennyi előfeltétel rendelkezésre áll, az igazgatóság soron kívül tárgyalni fogja a kármentesítés kérdését.”

A Népszabadság információi szerint a késlekedés oka az, hogy a kármentesítésre korábban képzett hatmilliárdos céltartalékhoz egyelőre nem tudnak hozzáférni. A korábbi „nagy ellenfél” mindenesetre mára lekerült a színről, a környezetvédelmi főfelügyelőség ügyeit a Pest megyei kormányhivatal vette át. 

Rock Múzeum és lebegésszimulátor

Az egykori gázgyár hasznosítási koncepciója három alternatívát tartalmaz. Nagy területű közpark létrehozása, a terület nagy részének eladása – csak a műemléki épületek és a Duna-parti sáv maradna fővárosi tulajdonban –, illetve egy öböl kialakítása a terület mellett. A műemléki épületek mindenképpen a főváros tulajdonában maradnának. Az óratoronyban kapna helyett a Csodák Palotája, illetve a Rock Múzeum. A víztoronyban helytörténeti kiállítás lenne, a kupolában kilátóval. A kátránytornyokban Cyber Centert alakítanának ki játszóházzal, mászófallal és lebegésszimulátorral. A parkban interaktív szabadtéri játékok, sportpályák létesülnének, a Duna-partot pedig ellephetnék a vendéglátó-ipari egységek. Mindehhez elbontanák a területen még meglévő, de védettséget nem élvező 16 épületet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.