galéria megtekintése

Nem mondjuk, hogy nem magyarázta ki magát a kormány, mert kimagyarázta

7 komment


Csuhaj Ildikó

Gulyás Gergely szerint a kormány egyértelmű biztatása a népszavazáson nem szabályellenes.

Hivatalosan is megkezdődött szombaton az október 2-i népszavazást megelőző kampány. Az ellenzéki pártok folyamatosan tiltakoznak amiatt, hogy a kormány hónapok óta kampányol a saját népszavazási kezdeményezése mellett, az ezzel kapcsolatos kifogásokat azonban a Nemzeti Választási Bizottság elutasította, mondván, a testület csak a kampány alatt, tehát szombat óta kompetens. A demokratikus ellenzéki pártok többsége bojkottra kéri a választóit, az LMP a szimpatizánsaira bízza a döntést, a liberálisok pedig részvételre és igen szavazatra buzdítanak a kormány nemjével szemben.

Nem mindenkinek tetszik a kormány „tájékoztató
Nem mindenkinek tetszik a kormány „tájékoztató" kampánya
Földi D. Attila / Népszabadság

A lapunknak nyilatkozó Gulyás Gergely fideszes politikus szerint semmilyen újfajta konzekvencia levonására sincs szükség, a kormány az október 2-i népszavazást megelőző kvótaellenes kampánnyal semmilyen választási eljárási szabályt nem sértett meg. A Patyi András vezette Nemzeti Választási Bizottság pedig helyesen járt el, amikor vizsgálat nélkül elutasította azt az MSZP-s beadványt, amelyik a kormányzati kampány leállítását kérte – közölte lapunk kérdéseire a Fidesz jogi szakpolitikusa, a parlament törvényalkotási szuperbizottságának az elnöke.

 

Munkatársunk felvetésére, miszerint a kampányt csak az október 2-át megelőző ötvenedik napon, azaz szombattól lehetett volna elkezdeni, Gulyás Gergely azzal reagált, hogy ez tévedés, a kampánykezdet csak annyit jelent, hogy a választási eljárási törvény kampányra vonatkozó szabályai ezen naptól kezdve érvényesülnek. Szükségesnek érezte megjegyezni, hogy a kampányidőszakon kívül bármely párt, politikai szervezet, illetve a kormány is tetszőlegesen hirdethet. – Ezt nem mi találtuk ki, így volt korábban is, akkor is, amikor a szocialista kormány „Magyarország kirobbanó siker" és a „Pannon puma ugrani készül" szlogent hirdette közpénzből mindenütt úgy, hogy közben csődbe vitte az országot – állította Gulyás Gergely, aki lapunk kérdése után visszakérdezett: ha a szocialisták szerint olyan rosszak a választási szabályok, akkor miért használták ki maximálisan, amikor kormányon voltak, és miért hiányoztak egyedüli frakció­ként a választási törvény benyújtását megelőző ötpárti egyezte­tésről.

Munkatársunk megismételt kérdéseire, miszerint a választási törvény kampányeszköznek minősít minden olyan hirdetést, plakátot, amely alkalmas a szavazói akarat befolyásolására vagy akár annak megkísérlésére, és a kormányhirdetések szövegei „messze túlmennek" a semleges aktivizáláson, Gulyás Gergely elismerte: a kormányzati hirdetések nemcsak részvételre buzdítanak, hanem egyértelműen „nem" szavazatra biztatnak, de mivel a konkrét esetben a kormány a népszavazás kezdeményezője, természetes, hogy van véleménye az általa feltett kérdésről. Ráadásul állítása szerint a kvótaellenes népszavazás esetében egyértelműen nemzeti ügyről, sorskérdésről van szó.

A fideszes politikus szavaiból egyértelmű, hogy nincs fideszes vagy kormányzati szándék a hivatalos kampányidőszak előtti kormányzati tájékoztató kampánnyal kapcsolatos szabályozás módosítására.

Hirdetések a tévékben

Az ATV, a TV2 és hozzá kapcsolódó kábelcsatornák jelezték: politikai hirdetéseket tesznek közzé a kampányidőszakban. Ez az első eset az új kampányszabályozás óta, hogy kereskedelmi médiumok vállalták a politikai hirdetések ingyenes közzétételét. A Duna Médiaszolgáltató Zrt. csatornái, vagyis az állami adóknál 300 percnyi műsoridő fordítható a kampányra. A kormány és a frakcióval rendelkező parlamenti pártok mind 50-50 percet kapnak október 2-ig, a népszavazás napjáig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.