galéria megtekintése

Nem minden magyar katolikus menekültellenes

42 komment

NOL

Finom, de nehezen félreérthető kritikát fogalmazott meg a kormány és a magyar egyházi vezetés menekültügyben tanúsított magatartásával szemben egy plébános. Útmutatót állított össze, hogy "evangéliumi alapon állva" is értelmezni lehessen a válságot.

Engem szomorúsággal és bosszúsággal tölt el, hogy a kormánykampány és a királyi média hírei mennyire egyoldalúan kommunikálják a népvándorlás rendkívül összetett problematikáját – írja a Szemlélek blogon megjelent levelében Pálfai Zoltán makói plébános, aki azt is sajnálatosnak tartja, hogy a magyar egyház vezetői, néhány kivétellel nem reagáltak a krízisre.

Utóbbi mondatával egészen finoman kritizálja azokat az egyházi elöljárókat és ismert katolikus közéleti szereplőket, akik még pápával is szembeszállva támogatják a kormány bevándorlásellenes politikáját. Emlékezetes például, hogy Pálfai saját elöljárója, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök tavaly azt nyilatkozta, hogy Ferenc pápa téved, és nincs tisztában a valós helyzettel.

A korábbi szegedi egyetemi plébános ezért készített egy gyűjteményt olyan egyházi megnyilatkozásokból, amelyek „evangéliumi alapokon állva és az egyház társadalmi tanításának fényében, nem pedig a félelem és az egyoldalú tájékoztatás jegyében közelítik meg a kérdést.

 

Ezek közül kiemeli a magyarországi szerzetesrendek tavalyi nyilatkozatának egy részletét, amely szerint

csak annak az embernek és annak az országnak van jövője, aki és amely képes az együttérzésre, képes átlépni a bizalom küszöbét, aki meg tudja osztani a sajátját, s képes odalépni irgalmas szamaritánusként testvére testéhez és sebéhez, hogy ott titokzatos módon találkozzék Jézus testével és sebével.

A Pálfai által összegyűjtött szövegek közt van a katolikus katekizmus, az egyház társadalmi tanításának kompendiuma, Ferenc pápa több nyilatkozata, de például a német vagy a lengyel katolikus püspöki kar nyilatkozata is. Magyarországról egyebek mellett Székely János segédpüspök, az Esztergomi Hittudományi Főiskola rektorának levelét idézi, amely szerint

Nem csak az emberség és igazságosság, hanem még inkább az evangélium kötelez minket a rászorulók megsegítésére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.