galéria megtekintése

A békési Jobbik-siker titkai

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 15. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Négy éve még Orbán volt olyan szimpatikus, mint Harald király, ma már Vona. Például ezért szavaztak olyan sokan a Jobbikra Békésben és Bács-Kiskunban.

– Végre már valaki a mi véleményünkre is kíváncsi –mondja egy hatvanas férfi Mezőberényben, amikor egy külvárosi vegyesbolt előtt azt a kérdést teszem fel neki: miért így alakult a választások eredménye? Mezőberény a Békés megyei 2. számú választókerülethez tartozik, ahol 48,09 százalékkal nyert Dankó Béla, a Fidesz–KDNP jelöltje, 26,21 százalékkal második lett a jobbikos Samu Tamás Gergő. Rejtő József, a Kormányváltók jelöltje 18,91 százalékot kapott. A tíz és fél ezer lakosú Mezőberényben is hasonlóak az arányok.

A hatvanas férfi azt mondja, ő a világ egyik legjobb dobosának a tanítványa, a barátja pedig festőművész. A rendszerváltás után évekig élt Norvégiában, norvég a felesége is.

–Nekünk jó volt a kommunizmusban, mindenkinek volt munkája meg fizetése. Azután elvették az emberektől a munkahelyeket, majd elvettek a nyugdíjból, a rokkantnyugdíjból, a segélyből. Itt már lakodalom sincsen, legfeljebb háromhavonta egy. Nem házasodnak a fiatalok. Nem is nagyon vannak, mert elmentek külföldre. Napszámból élek. Ezekkel a művész kezekkel, ha kell, szart lapátolok, ha kell havat hányok, ha kell, kertet ások – de nem megyek el lopni!

 

A dobművész azt mondja, Norvégiában megtanulta, mi az igazi demokrácia. – Láttam a tévében, ahogy Harald király nyilatkozott az olajbevételekről. Azt mondta a király, hogy ők nem lopják el az olajdollárokat, meg nem élik fel, hanem félreteszik a jövő nemzedékek boldogulására.

A dobos a 2006-os és a 2010-es választáson Orbán Viktorra szavazott. Látta a Fidesz elnökét egy kampánygyűlésen, olyan rokonszenves volt neki, mint Harald király. De ma már kevésbé bízik a Fideszben, mert látta Vona Gábort egy kampánygyűlésen, és idén ő volt olyan rokonszenves neki, mint Harald király.

– Vona Gábor nem tűrné el, hogy olyan sok ember lopjon, kerülje a munkát. Dolgozzon mindenki, kapja meg a bérét, de ne többet és ne is kevesebbet, mint amennyi jár! Én most sem tartom rossznak Orbánt, de a Jobbik már szimpatikusabb.


A szélsőjobboldali párt kampánya nagyon bejött a Viharsarokban
A szélsőjobboldali párt kampánya nagyon bejött a Viharsarokban
Kiss Zoltán

Egy hetvenes férfi nyírja a füvet a háza előtt.

– Hogy miért alakult így az eredmény? – kérdez vissza. – Hát azért, mert a baloldalon három-négy marha nem tudott időben összefogni. Meg azért, mert a társadalom nagyobbik részét a Fidesz három és fél évig sanyargatta, a maradék időben pedig aprópénzért felvásárolta. Most, hogy megint győztek, majd kezdik elölről. Visszavesznek mindent, amit eddig adtak, mert nincs gazdasági fejlődés. A férfi húsz évig volt egy nagy szövetkezet elnöke. Akkoriban 3500 ember élt bérből és fizetésből Mezőberényben, ma körülbelül ezer. Később volt egy családi vállalkozásuk, tíz embernek adott munkát, de ahogy fogyott a városban a vásárlóerő, a cég tönkrement.

– Ha el nem veszik a nyugdíjamat, 73 évesen én már nem kezdek új vállalkozásba.

– Miért ilyen erős itt a Jobbik?

– Azért, mert Magyarország már a múlt században is alapvetően fasiszta gondolkodású volt. Nem véletlen, hogy 1944-ben annyi magyar embert deportáltak, elvitték, elfüstölték őket. Ebben a városban olyan erős volt a Volksbund, hogy a svábok a magyarokat is lenézték, magukat felsőbbrendűnek tartották, azt mondták, ők nem ide, hanem a Harmadik Birodalomhoz tartoznak.

– A németek jó részét kitelepítették.

– A másik részük pedig itt maradt. Az, hogy újra a felszínre jött ez a gondolkodás, Antall József bűne, mert nem merte kimondani, hogy Csurka náci. Magyarországon az elmúlt 25 évben úgy lebutították a társadalmat, hogy bármit el lehet hitetni az emberekkel. De ez, sajnos, nemcsak a Fidesz miatt van így.

A mezőberényi főtér oldalánál közmunkások beszélgetnek. Egy roma férfi azt mondja, látta a TV2-ben hogy az „áldott jó jobbikosok” azt ígérték, Szibériában bérelnek börtönt az oroszoktól, és oda viszik azokat, akik a rendcsinálás során az útjukban lesznek.

– Miért nem Auschwitzba, a régi helyre viszik azt, aki az útjukban van? – kérdi a férfi. A közmunkások többsége nő, kinézetre egy részük roma, másik részük nem. Az egyik roma nő azt mondja: valamikor mindegy volt, ki cigány, ki nem, a téeszben a cigányok is dolgoztak, és annyit kerestek, mint a másik. A közmunkán is rengeteg cigány dolgozik. Kevés az a 49 ezer forint, de a 22 ezer forint segélynél több.

– A fajgyűlölők minden cigányt egy kalap alá vesznek. Azt is, aki dolgozik, azt is, aki dolgozna, de nincs mit, és azt is, aki nem akar dolgozni – mondja a roma asszony.

– Én senkire sem szavaztam –mondja egy másik roma nő. – A házunk életveszélyes, de a polgármester nem ismeri ezt el. Fogyatékos gyerekem van, de elvették tőlünk a közgyógyellátást. Elment a gyerek, hogy gyűjtsön kartonpapírt a kukákból, megtámadta valami rendész, hogy az tilos, és még meg is akart büntetni. Gallyat sem szedhetünk. Csigát sem, mert nincs, aki átvegye. Minekünk még reményt sem kínál egyik párt sem.

– Harmincnyolc évet dolgoztam – mondja egy fehér bőrű asszony. – Felneveltem, kitaníttattam két gyereket. Felvették a devizahitelt, mert nem volt lakásuk. Rájuk tukmálták a bankok. Nem voltak felelőtlenek – azt a részletet, amit bevállaltak, tudták volna fizetni, de a dupláját már nem. Akkor bevonták az én házamat is fedezetnek. Most április végén, ha lejár a kilakoltatási moratórium, lehet, hogy megyünk mind az ég alá. Én azt kérdezem: miért nem engednek el bennünket nyugdíjba 55 vagy 60 évesen, mint régen? – folytatja. – Tönkrementünk, nem tudunk már rendes munkát végezni, közben a fiataloknak nincs munkahelyük. Idegesít, amikor a tévében folyton a holokausztról beszélnek. Mikor volt az már? Az én apám is oda volt hadifogságban, ismerek olyanokat, akiknek odaveszett a hozzátartozójuk – az miért nem fontos? És az, ami hatvan éve történt, miért fontosabb még mindig annál, hogy nekünk itt van-e mit enni, vagy nincsen? Nemcsak Pestet kell nézni, hanem a kistelepüléseket is, ahol kenyérre sem telik már minden nap. Néhány 20-30 éves gyerek pedig, aki életében nem dolgozott, csak az apja összeharácsolt nagy darab földet, BMW-vel furikázik? Miért engedik ezt?

– A becsületesnek nincs becsülete – mondja egy idősebb asszony, amikor szóhoz jut. – Emberileg biztos, hogy nem számítunk. A megélhetést kivették az emberek kezéből. A kampányban csak azt lehetett hallani, melyik politikus mennyit lopott, és hogyan hazudozik az, amelyikről kiderült.

– Azért szavaztunk a Fideszre, mert azt hittük, jobb lesz az élet, de tőlük sem kaptuk meg – teszi hozzá egy másik nő.

– Mitől lett ilyen erős a Jobbik? – kérdem.

– Jó a programjuk, és őbennük még nem csalódtunk – felelik többen is. A jó program szerintük azt jelenti: visszaállítják az alacsonyabb nyugdíjkorhatárt, a mezőgazdasági kisüzemeket, újraépítik az élelmiszer-feldolgozókat. Ha régen lehetett olyan, hogy volt munkahelyük az embereknek, és a háztájiban még kereshettek is a bérükhöz, akkor most miért nem lehet? Aki erre nem tud válaszolni, aki a folytonos lecsúszáson kívül még ígérni sem tud semmit, arra miért szavazzanak?

– Loptak-csaltak az MSZP-sek, és ennek eredménye most beérett –mondja egy férfi , aki egy személyautót takarít a háza kocsibejáróján.

– Személy szerint örülök, hogy a baloldal kapott végre egy hatalmas pofont, bár ez nem a Fidesz 100 százalékos érdeme, hanem jórészt az MSZP hülyesége.

– A Fidesz nem lopott-csalt?

– Elkapott közülük valakit az ügyészség? – kérdez vissza.

– Miért kapott itt 26 százalékot a Jobbik?

– Ember nem született, aki a cigánykérdésre jó megoldást tudna Magyarországon – a többi párt ezért nem is mer nyíltan beszélni róla. Olyat nem szabad hangosan kimondani, hogy karikás ostor kellene nekik, még ha belül érzi is az ember, hogy némelyiknek az kellene. De azért mégsem a Jobbik győzött, hanem a Fidesz, és szerintem így van jól. A Fidesz elérte, hogy mindenkinek el kell mennie dolgozni, nem feltétel nélkül adják a segélyt. A gyerekek nem azt lesik, hogy ha kimaradnak az iskolából, akkor majd lehet ágyból nézni a tévét, mint korábban a szüleiknek. De azt én is látom, hogy a közmunka nem munkahely, csak munkára szoktatás. Ha a Fidesz a következő ciklusban tud tényleges munkahelyeket teremteni, akkor hatalmon maradnak. Ha nem, akkor megbuknak, és nem tudom, mi lesz azután.

– Budapesten azért erős a baloldal, mert ott nem volt válság – mondja egy magas, kopasz férfi Körösladányban, egy büfében. – Mit akarnak Gyurcsány Ferenccel meg Bajnai Gordonnal – őnáluk már Szili Katalin vagy Thürmer Gyula is hitelesebb. Én nem hiszek a Fidesznek, de a baloldalnak végképp nem. Szeghalom, Vésztő, Dévaványa – baloldali helyek voltak, most ott is mindenütt győzött a Fidesz. Négy év múlva még kevesebb lesz a baloldali voks, mert a törzsszavazóik 70-80 évesek. Vidéken vagy nem lesz többet baloldal, vagy teljesen újra kell szervezni.

Dévaványán egy hatvanas asszony azt mondja: ő most is a baloldalra szavazott, de lehet, hogy utoljára; legközelebb már a Jobbikra fog. Olvasgatta a szórólapjukat, és elég jó dolgokat ígértek – különösen a nyugdíjasoknak. Egy negyvenes dévaványai asszony azért támogatta a Fideszt, mert szerinte jól kormányoztak, ezért azt szeretné, ha ebbe az irányba menne tovább az ország.

Kiskunhalas környékén, a Bács-Kiskun megyei 5. számú választókerületben 51,25 százalékkal győzött Bányai Gábor, a Fidesz jelöltje. Farkas Gergely (Jobbik) 24,47 százalékot kapott, Török Zsolt, azMSZP korábbi szóvivője 18,49-et.

Ebben a körzetben, Kecelen egy középkorú férfi behív a tanyájára.

– Három réteg támogatta a Fideszt – mondja –, a nyugdíjasok, a cigányok és a fehér galléros bűnözők. A nyugdíjasok nem érezték a válságot, a cigányok kapták a közmunkát, hogy legyen jövedelmük, és addig se lopjanak, a zsiványok pedig a pártkasszába hordták a pénzt.

A férfit zavarja, hogy a szőlősgazdák román napszámosokkal törik le a béreket, nem jelentik be a munkaerőt, mégsem ellenőrzik őket. És micsoda igazság az, hogy az egyik ember 500 forintos órabért kap, ha éjszaka elhívják kacsát rakodni, a másik meg a pályázaton milliókat nyer azért is, ha kivágja a szőlőt, meg azért is, ha újratelepíti?

– Hány évet kell nekem kapálni ennyi pénzért, vagy azokért a százmilliókért, amelyeket a politikusoknál találtak? Kiskunhalas ide húsz kilométer, 380 forint a buszjegy – közel egy órát dolgozom csak az odaútért. Ez az egész rendszer úgy rossz, ahogy van, és én nem hiszem el egyik pártnak sem, hogy változtatna rajta.

A közeli Imrehegyen egy középkorú asszonyt szólítok meg az ABC előtt. Nem volt szavazni, mert nem talált olyan pártot, amelyik mindenben tetszett volna.

– Kiválogatnám az ígéretek javát, ami nekem fontos, és összegyúrnám egy pártba.

– Mi volna önnek fontos?

– Költözzön ide egy nagy gyár a környékre! Egy olyan például jó lenne, mint amelyik Kecskemétre ment, csak az innen túl messze van.

– Valami más?

– Állítsák vissza a kistermelés becsületét! A nagygazdák nem adnak munkát, de minden háznál van ól, magtár, hogy a munkahely mellett jószágot is tartsunk. Az LMP vagy a Jobbik programjában volt ilyesmi. Olvasgattam a szórólapjukat, az övék tetszett a legjobban.

– Miért nem szavazott valamelyikre?

– Közülük sem tudtam választani. Különben is mindkettő kis párt, úgysem kerülnek hatalomra, hogy megvalósítsák, amit én szeretnék.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.