Nem atomtitkot loptak el a paksi bővítésről

Nem voltak titkos adatok azon az öt pendrive-on, amelyet Budapesten loptak el ismeretlenek a paksi atomerőmű egyik vezetőjének az autójából – szögezte le lapunk érdeklődésére Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke.
Szombati számában meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva a Blikk számolt be arról, hogy „atomtitkok kerültek illetéktelen kezekbe néhány héttel ezelőtt, amikor feltörték a Paksi Atomerőmű egyik vezetőjének kocsiját.

A meg nem nevezett vezető egy megbeszélésre sietett és csak rövid időre hagyta őrizetlenül autóját a Belgrád rakparton. Ám az a néhány perc is elég volt a tolvajnak a kocsi feltöréséhez és a laptoptáska ellopásához. A táskában a számítógép mellett volt öt pendrive is, melyek közül három tartalmazott a Paks II projekt előszítésével kapcsolatos gazdasági adatokat, de azok még üzleti titoknak sem minősülnek.

A rendőrség mégsem kezeli „mezei autófeltörésként" az esetet, lévén, hogy az ügyben a BRFK Kiemelt ügyek főosztálya nyomoz lopás gyanújával. Ugyanakkor sem az NNI, sem az Alkotmányvédelmi Hivatal nem foglalkozik az esettel, ami azt látszik megerősíteni, hogy nem voltak „komoly" titkok az ellopott pendrive-okon.

Ugyanakkor tény, hogy – mint azt Samu Attila elmondta – a rendőrség egyelőre csak a meglopott paksi vezető vallomásából tudja, hogy nem voltak titkok az eltulajdonított adathordozókon. Ők abból indulnak ki, hogy az igazgató nyilván igazat mond, mert ha utóbb derülne ki, hogy letagadta azt, titkos anyagok is illetéktelen kezekbe kerültek, annak rá nézve súlyos következményei lennének. Büntetőeljárásban, gondatlanságból elkövetett minősített adattal visszaélésért akár három év szabadságvesztéssel is büntethetné a bíróság.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.