galéria megtekintése

Nem lett hatékonyabb, sem erősebb a hadsereg

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 01. számában
jelent meg.


Szalay Tamás Lajos
Népszabadság

Demeter Márta, az MSZP szakpolitikusa a honvédség és a honvédelem állapotáról.

– Ellenzéki szakpolitikusként mit tudna kiemelni, ami egyértelműen pozitív a Hende-adminisztráció idejéből?

Látva az Orbán-kormány honvédelmi politikáját, abból egyetlen pozitívumot tudok említeni, azt, hogy Hende Csaba már csak pár hétig honvédelmi miniszter. Hangzatos szavakban „legény volt a gáton”, ám valójában négyéves minisztersége alatt soha nem látott mértékben pusztult le a honvédség. Amit viszont mindenképp szeretnék kiemelni, az katonáink és a honvédségi dolgozók helytállása a rendkívül nehéz körülmények között. Az, hogy a magyar honvédség a kormányzati rombolás ellenére egyáltalán működőképes maradt, csak az ő elhivatottságuknak és áldozatvállalásuknak köszönhető. Ma már látszik, hogy Hende Csaba nem ura a szavainak, ez a többi között a horvát légtérvédelem kapcsán is bebizonyosodott, ezért azonnal le kell mondania posztjáról. Felelőtlen kijelentései miatt megengedhetetlen, hogy akár egyetlen nappal tovább is szégyent hozzon a magyar honvédségre és katonáinkra.

Hende Csaba és a Fidesz első intézkedései között büntetőfeljelentések megtétele, korrupciógyanús ügyek feltárása szerepelt az előző, szocialista minisztériumi vezetéssel kapcsolatban. Ezek jó része még most is folyamatban van.

 

Ezek olyan koncepciós ügyek, melyek az orbáni boszorkányüldözés részei. Egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy eltereljék a figyelmet arról a koncepciótlan és felelőtlen honvédelmi politikáról, amit folytatnak. Az elmúlt négy évben jellemző volt, hogy a Fidesz–KDNP mindent a saját önös céljainak rendelt alá. Ez alól az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága sem volt kivétel, hisz nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva lényegesen több esetben szavazott meg közbeszerzés alóli mentesítést, mint amennyiszer tényleges szakmai kérdésekről tárgyalt volna. Ez már önmagában is beszédes.

Az MSZP szakpolitikusa
Demeter Márta
mszp.hu

Mi lehet az oka, hogy történelmi mélypontra süllyedt a honvédség költségvetése? Orbán Viktor ennyire másodlagosan kezeli a honvédség ügyét, vagy Hende Csaba ennyire rossz érdekérvényesítő?

Mindkettő igaz. Orbán Viktor nemcsak hogy maradékelven kezelte a honvédséget, de egyenesen egy teljes éves költségvetésétől fosztotta meg a négy év során. Gyalázat, hogy Hende Csaba nem tudta vagy nem is akarta megvédeni azokat, akik egész életüket a haza szolgálatának szentelik, és szó nélkül közreműködött a honvédség leépítésében. Hagyta azt is, hogy a kormányzat egyetlen tollvonással fossza meg a szolgálati nyugdíjasokat szerzett jogaiktól. A Mesterházy-kormány a szolgálati nyugdíjasoknak erkölcsi kárpótlást fog biztosítani, visszaállítjuk a 2012 előtti szolgálati nyugdíjasok státuszát és védettségét, megszüntetjük a tizenhat százalékos levonást.

Hogyan értékeli a magyar honvédség képességbeli fejlődését az elmúlt négy évben?

Orbánéknak csak a korona őrzése, a tiszthelyettesek átnevezése volt fontos. Eközben a felelőtlen honvédelmi politika miatt képességek épültek le. Ilyen a merev szárnyas szállítóképesség, a szállítóhelikopter-képesség, a harcihelikopter-képesség pedig meg is szűnt.A honvédség nem lett sem hatékonyabb, sem erősebb. Épp ellenkezőleg. A tárca által egyáltalán bejelentett eredmények is egytől egyig az előző kormányzat által megindított projektek befejezésének köszönhetők.

Sokat támadták a jelenlegi politikai vezetés által kidolgozott honvédelmi életpályamodellt. Mi lenne a kormányváltók ajánlata?

A kabinet egyértelmű kudarca ez is, hiszen több ezer katona hagyta el a honvédség állományát a nehéz életkörülményei miatt. Az illetményalapot évekre befagyasztották. A Mesterházy-kormány azonnali, érezhető nettó béremelést fog adni. Az új adórendszer bevezetésével a végrehajtó állománynak nettó fizetésemelést biztosítunk. A katonai életút fontos pilléreként új típusú, igazságos szolgálati nyugdíjrendszert, valamint egy új, pályán maradást ösztönző előmeneteli és illetményrendszert vezetünk be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.