Nem lesz önálló frakciója az Együtt-PM-nek és a DK-nak?

Ha nem változnak az egyéni választókerületek eredményei, nem tud önálló frakciót alakítani a DK és az Együtt-PM.

A Nemzeti Választási Iroda jelenleg elérhető adatai szerint a Kormányváltó pártszövetség tíz egyéni választókerületben várhatóan győzni fog, és összesen 28 képviselői helyet kaphat országos listáról. Ez azt jelenti, hogy a közös baloldali listáról már a 31. sem kerülhet be biztosan a parlamentbe - írja a VS.hu.

A számítások szerint az Együtt-PM-nek összesen 3 (Bajnai Gordon, Kónya Péter, Szabó Tímea), a DK-nak szintén 3 (Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Molnár Csaba) képviselője lesz, viszont a frakcióalakításhoz öt képviselőre lenne szükségük. Viszont a listán a következő Együtt-PM-es a fent említett 31. helynél 5, a következő DK-s pedig 8 hellyel hátrébb van.

Szigorúan elméleti alapon, ha mindenhol, ahol nagyon szoros a verseny a jobb- és a baloldal között, a Kormányváltók győznének, akkor talán lehetne 4-4 képviselője az Együtt-PM-nek és a DK-nak is. Ha előállna ez a helyzet, a frakcióalakítás akár Fodor Gáboron is múlhat, azt ugyanis egyelőre nem lehet tudni, hogy kihez csatlakozik majd a Magyar Liberális Párt egyetlen parlamenti képviselője. Mindenesetre köztudott, hogy ő a szövetségkötési tárgyalásokon a DK javaslatára került előkelő helyre a közös listán.

A frakcióalakításhoz csak a közös listával induló pártoknak kell öt képviselő, amelyik önállóan jut be a parlamentbe, annak elég három – ez vonatkozik az LMP-re, amely a pillanatnyi, de még nem végleges állás szerint bejutott az Országgyűlésbe.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.