Nem lesz önálló egészségügyi tárca

„Budapesten Tarlós István az esélyes, de még nem dőlt el az önkormányzati választás, ezért vasárnap is kampányolni fogok” – mondta pénteken a közrádióban Orbán Viktor, aki hétfőn a parlamentben értékel. A miniszterelnök szerint október 13-án új időszámítás kezdődik, hiszen három és fél évig nem lesznek újabb választások.

„Azt várom a kormányzattól, hogy gyorsítsa föl a működését” – közölte. A miniszterelnök már péntek este konzultált a 2015-ös költségvetésről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, és világossá tette, hogy nem követik a „megszorítás-pénzosztás” logikát.

Nagy szerkezeti átalakítások viszont lesznek, a bürokráciacsökkentés, a kormányzati háttérintézmények megszüntetése a „kettes számú államreform” központi eleme lesz. Hétfő délután már ülésezik a kormány, és kedden is egész napos kormányülést tartanak, azon a szociális ellátórendszer, a köznevelés és a felsőoktatás, valamint a duális szakképzés kialakítása lesz napirenden.

Kormányzati források szerint „nincs szó arról”, hogy Orbán Viktor kormányátalakításra készülne ősszel, de azt mégsem zárták ki, hogy Kósa Lajos és Rogán Antal „valamikor miniszter lesz”. Azt viszont nem erősítették meg, hogy az egészségügy külön minisztériumot kapna, holott Balog Zoltán miniszter ezt szorgalmazta a tavasszal a miniszterelnöknél. A Lázár János által vezetett Miniszterelnökségnek a legerősebb az együttműködése az egészségügyi államtitkársággal (az uniós fejlesztések miatt), Sonkodi Balázs stratégiai államtitkár felel a kapcsolattartásért.

Négyhavi halogatás, fagyasztás és titkolódzás után a vasárnapi választás utáni első kormányülésen már biztosan szóba kerül az egészségügy. Az „égető problémák” megoldására ugyan nem lehet számítani, de hírek szerint több koncepció is készült, mások mellett Zombor Gábor egészségügyi államtitkáré, akinek a menesztéséről, programjának bukásáról már pénteken hírt adott az Elitmed nevű szakmai portál, ám ezt kormányzati forrásaink tagadták.

A jól értesültek számítanak a Sonkodi Balázs-féle tervre is, amely a Miniszterelnökség egészségpolitikai törekvéseit tartalmazza. Zombor Gábor az elmúlt hónapokban a létesítményavatások mellett a jövő heti kormányülésre készült. Programjának arra mindenképpen ki kell térnie, hogy miként tenné fenntarthatóvá az ellátórendszert. A politikus egy hónapja egy nyilvános rendezvényen azt ígérte az ágazatnak, hogy legkésőbb januárra a kormány lenullázza a kórházi adósságokat, és nagyobb önállóságot kaphatnak az intézményvezetők.

Korábban még szó volt arról, hogy a kórházak felügyeletében és irányításában is lényeges változás várható, ám mostanra ez egyre valószínűtlenebbnek látszik. Bizonytalan, hogy a kórházfenntartó hivatal, a GYEMSZI működési profilja mennyire szűkül. A hivatal élére október elején kinevezett új főigazgató, Ónodi Szűcs Zoltán szintén erős embere a Fidesznek, ezért nem valószínű, hogy jelentősen korlátozzák új hivatala szakmai mozgásterét, pedig az egészségbiztosító szívesen átvenné az úgynevezett betegirányító feladatokat a kórházfenntartótól.

A forrásteremtés mikéntjéről nem került nyilvánosságra szakmai koncepció, kormányzati forrásaink szerint az biztosnak tűnik, hogy a jövőben nem lenne tilos a közkórházaknak magánszolgáltatásokat is kínálni, ha az állam már szabályozta a feltételeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.