galéria megtekintése

Pukli simán lerázta magáról Orbán gúnyolódását – és a politikát is

23 komment

Csordás Lajos

Ha átlépjük a szakmai politizálás határát, elveszíthetjük a hitelességünket – mondta Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója szombaton az óbudai Selyemgombolyítóban, a Kerekasztal a Részvételi Demokráciáért (Kard) Egyesület fórumán. Nem lesz Kockásinges Párt a Tanítanék Mozgalomból.

A „Kockás ing és esernyő, avagy az oktatás hétköznapjai" című beszélgetést immár másodszor vették napirendre a Kard Egyesületben, s végső soron arra voltak kíváncsiak, merre haladhat tovább az elrontott közoktatási rendszer hibáinak orvoslására alakult pedagógusmozgalom, lehet-e belőle a Fidesz alkotta Nemzeti Együttműködés Rendszerét is lebontó szélesebb összefogás.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Pukli István, a március 15-i hatalmas tüntetést szervező Tanítanék Mozgalom vezető tagja a beszélgetésen határozottan kifejtette, nem akarják politikai mozgalommá szélesíteni tiltakozásukat. Teljesen tévesek azok a megközelítések, melyek azt latolgatják, vajon pártot fog-e alapítani, vagy amikor megkérdezik tőle, Magyarország következő miniszterelnökét tisztelhetik-e benne.

 

Nem, nem,

értsék már meg végre, hogy nem erről van szó

– magyarázta beszélgetőpartnereinek és a közönségnek. A kormányközeli sajtó azt várja – tette hozzá –, hogy végre politizáljunk, mert abban ők nyernek. Akkor az lesz a sorsunk, mint a Millának. Maximum szakmapolitika jöhet szóba részünkről. Számunkra nem is a Klebelsberg Intézményfenntartó a legnagyobb baj, hanem az új Nemzeti Alaptanterv (NAT), amelyet mindenképp szeretnének megváltoztatni. A Civil Közoktatási Platform egyik munkacsoportja dolgozik egy új közoktatási törvénytervezeten is. De azt ne várják el tőlünk, hogy az egész hatalmi rendszert megváltoztassuk, a plasztikai sebésztől nem lehet elvárni, hogy gyógyítsa a rákot – élt a hasonlattal. Ha átlépjük a szakmai politizálás határát, elveszíthetjük a hitelességünket – összegezte. – Nem érdekel. Üljön le tárgyalni – válaszolta arra a kérdésre, mit gondol Orbán Viktor megjegyzéséről, amely szerint a miniszterelnök viccesnek találja az ő felszólítását, hogy a miniszterelnök és Áder János államfő március 23-ig kérjen bocsánatot a tanároktól az elmúlt évek megaláztatásaiért.

Hiller István volt oktatási miniszter szerint ha csak az oktatás intézményrendszerével lenne baj, az megoldható lenne. Itt azonban a hatalmi berendezkedés problémájáról van szó, így a részkérdéseket önmagukban nem lehet megoldani. Jó lenne azt mondani, hogy ez egy szakmai ügy, de illúzió lenne. Itt az oktatási rendszer arról szól, hogy a legkisebbek azt tanulják és csak azt tanulhassák, amit a hatalom akar. Pedig nincs hétéves liberális meg konzervatív, hanem gyerek van – fejtette ki. A szakmai cél az, hogy hosszú távú konszenzus jöjjön létre, ami megadja a politikai hatalomtól független keretet az oktatásnak, ahogy ez megtörtént például 1963-ban a hollandoknál. De szerinte a probléma ennél nagyobb, rendszerszintű, ezért a politikai válasz nélkülözhetetlen. Hogy ez pártpolitikai legyen-e? Szembe fogok menni minden olyan kezdeményezéssel – mondta Hiller István –, amely a pártpolitikát lekicsinyli. Ostoba egy párt, amely egy polgári demokráciában a pártok ellen beszél, mert azzal csak a diktatórikus berendezkedést segíti.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is hasonló véleményen volt, szerinte míg az államosítás ilyen szintű, addig ne várjuk, hogy a NAT megváltozzon.

Nem érdemes azon gondolkodni, hogy a Klik vagy a NAT a nagyobb baj. A Klik a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből (NER) fakadó problémák állatorvosi lova. És amíg a Kliken keresztül az államosító hatalomfilozófia meg tud jelenni, addig nem lehet megoldani az oktatás problémáit. A Tanítanék Mozgalom március 30-ra meghirdetett egyórás munkabeszüntetésével kapcsolatban (amelyet csak az akadályozhatna meg, ha Orbán Viktor és Áder János bocsánatot kérne a pedagógusoktól, ahogy ezt Pukli István kérte a március 15-i demonstráción) a PDSZ részéről segítséget ígért.

Tímár Gábor egyetemi docens, a Kard Blog szerkesztője feltette a kérdést: miért Pukli Istvánéktól várják el, hogy a NER leváltását is a zászlajukra tűzzék? Azért, mert eddig egyetlen ellenzéki párt sem volt képes hasonló módon fókuszálni az elégedetlenséget az elmúlt hat évben, és ennyi embert utcára vinni. Ezért zajlik Pukli István ellen a lejárató kampány.

A hatalom ugyanis fél. Talán attól is tartott, hogy a mozgalomból rövid úton kerekedik egy Kockásinges Párt, amelybe ott a téren belép minimum tízezer ember.

Krasznai Gábor, a Szülői Összefogás Gyermekeink Jövőjéért szervezettől türelemre intett, szerinte amit huszonhat év alatt nem tudtunk kialakítani, azt nem lehet két hónap alatt. A mozgalom szépen megy előre. A pártokat és a szakszervezeteket arra kérte, hogy ne mellé álljanak, hanem mögé.

Bősz Anett közgazdász szerint Pukli Istvánék mozgalmának politikai felelőssége is van, mégpedig az, hogy megmutassa ezen a mozgalmon keresztül a kormány felelőtlenségét és hiteltelenségét.

A Kard Egyesület a pedagógusok mozgalmánál szélesebb összefogást, választási uniót tervez, amelynek részleteit következő beszélgetésükön, április 9-én szeretnék kifejteni – mondta Magyar György ügyvéd. Egyelőre annyit lehet tudni róla, hogy az unió döntő választási győzelme esetén alkotmányt módosítanának, új választási törvényt alkotnának, és megszüntetnék a korrupció rendszerét, majd az új választási törvény érvénybe lépése után az ideiglenes kormány lemondana, és

új választásokat írnának ki immár olyan játékszabályok szerint, amelyek nem a győztest segítik még nagyobb arányú győzelemhez.

A beszélgetés végén megpróbáltunk választ kapni arra kérdésre is, formálódik-e valamilyen üzenet azoknak a pedagógusoknak, akik részt vennének ugyan a március 30-ra meghirdetett polgári engedetlenségnek minősülő és ezért büntethető munkabeszüntetésen, de nem szeretnék magukat ezért retorziónak kitenni. Pukli nem kívánt a sajtónak nyilatkozni, Mendrey viszont lapunk kérdésére elmondta, ugyanerre az időpontra sztrájkot fognak hirdetni, ennek a szervezése folyamatban van, és a bejelentése hamarosan várható. A pedagógusokat pedig abba az irányba próbálják motiválni, hogy a sztrájkban vegyenek részt, ami miatt nem érheti retorzió őket, hisz az alkotmányos jog. Mint a Liga elnökségi tagja pedig arról is beszámolhatott, hogy ennél több, a szakszervezeti szövetségek együttes fellépése is formálódik.

Megkérdeztük az esetleges jogi következményekről Magyar György jogászt is, a beszélgetés egyik házigazdáját a Kard Egyesület részéről.

Aki polgári engedetlenségre vállalkozik, tisztában van azzal, hogy nem a jog útját járja

– mondta Magyar. – De ezt jelen esetben egy magasabb érdek miatt teszi, az arra való figyelemfelhívás érdekében, hogy ami az oktatásban most zajlik, az nem maradhat így. Ez pedig magasabb szempont, mint hogy elmarad egy tanóra. Ráadásul ezt nem erőszakkal fejezi ki, hanem békés eszközökkel. Itt az arányosságot és a szükségességet kell mérlegre tenni és biztos, hogy nem lehet a munkabeszüntető ellen a legsúlyosabb szankciót alkalmazni, azaz elbocsátani. Rosszul járna a hatalom, ha ezt tenné."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.